0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A páratlan egri rozé

A koronavírusra való tekintettel idén három naposra tervezték az Egri Borvidéki Borversenyt. A megmérettetésre összesen negyven borászat jelentkezett 236 tétellel, amelynek az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat (Kőlyuktető) biztosított helyszínt.

Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács – EBHT – elnöke elmondta, a tételek a versenyen hét kategóriában indulhatnak: I. Fehér borok, II. Egri Csillag, III. Debrői Hárslevelű, IV. Desszert borok, V. Rozé borok, VI. Vörös és/Siller borok, Desszert borok, VII. Egri Bikavér. A szakember köszöntőjében kiemelte, ma 1-1,3 millió forint egy hektár szőlő művelési költsége, a hosszútávú fennmaradáshoz elvárható lenne minimum 1,6 millió forintos árbevétel. A felvásárlási árak folyamatos csökkenése azonban sajnos nem ebbe az irányba mutat.

A borvidéken a területfelmérések lezajlottak, vizsgálták a metszetlen, műveletlen ültetvényeket, ezzel is tovább tisztul a kép.

Azt is megnézték, milyenek a rügyterhelések, megfelelnek-e az egri bor minőségének. Természetesen ez még a vegetációban változhat.

Az Egri Borvidéken felmerült az igény, hogy új arculatot adjanak a borvidéknek. Mint Hunyadi Judit marketing és pr ügyintéző elmondta, szeretnék megcélozni a fiatalabb korosztályt, lendületet adni az egri bor fogyasztásának. Szerencsére oly nagy a borválaszték, hogy minden igényt ki lehet elégíteni. Multifunkcionális borvidék, ahol kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő bort.

A fiatalság az a réteg, ami felé korábban kevésbé nyitottak, ennek keretében szeretnének nagyobb hangsúlyt helyezni a rozékra.

Egernek az előnye, a vulkanikus talaj mellett, hogy meg lehet tartani a savakat, a borokat szép testek, magasabb extrakt tartalom jellemzi, gyümölcsösséggel társulva.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország legjobb rozéit tudjuk elkészíteni” – magyarázta a szakember, aki alig egy hónapja kezdte meg a feladat elvégzését, a munkának még az elején járnak. A rozé olyan kategória, amit a különböző korosztályok is magukénak éreznek. Eger és az egri borászok képesek arra, hogy ne csak egyéves rozékat készítsenek. Természetesen az idősebb korosztályról sem feledkeznek el, ők a nehezebb vörösborok kedvelői.

Nem mehet a rozé és a testesebb vörösbor egymás rovására

A fiatalság megszólítását élményeken, érzéseken keresztül szeretnék megvalósítani. Mindehhez Egerben a történelmi és természeti környezet nyújt hátteret.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu