Back to top

Elektromos túramotorokból "támogatott" mezőgazdasági munkagépek

Rendezvényekre és rekreációs célokra gyártott elektromos meghajtású járműveket egy brit cég, mely a koronavírus-járvány következtében úgy döntött, profilt vált: a mezőgazdasági termelőket "célozta be" gépeivel, ami kétségtelenül okos döntésnek bizonyult.

Az Electric Wheels nevű, elektromos meghajtású járművek bérbeadásával foglalkozó vállalkozás tavaly nyitotta meg kapuit a kelet-angliai Norfolk megyében. A cég elsősorban rendezvényekre és rekreációs célokra biztosított saját gyártású motorokat és buggykat, ám az élet, pontosabban a koronavírus-járvány közbeszólt, hiszen a terjedés meggátolására hozott, kijárást korlátozó intézkedések ideiglenesen véget vetettek az effajta elfoglaltságoknak.

A cég tulajdonosai azonban ahelyett, hogy kétségbe estek volna, új vizekre eveztek át: eszközeikkel a környezetbarát technológiák iránt fogékony gazdálkodók, agronómusok és drónkezelők irányába kezdtek nyitni. Annál is inkább, mivel tudták azt is, hogy azok a szigetországi termelők, akik dízelüzemű gépeket használnak, egyre több támogatástól esnek el. Kétségtelen, az alacsony és nulla károsanyag-kibocsátású járműveknek idáig nem volt jelentős szerepük az ágazatban, azonban egyre többen állítják őket „csatasorba”.

Fotó: Chris Hurdle/Electric Wheels
A megye egyik mezőgazdasági vállalkozása, a Keith Mount Liming például elektromos meghajtású - egyébként kiváló terepjáró képességekkel rendelkező – motorokat kezdett el használni a talajmintavételezések alkalmával.

A cég ügyvezetője, Andrew Mount azt nyilatkozta, idáig benzines quadokat használtak az effajta terepi munkákra, de azokkal körülményes volt a közlekedés a sorok közt, a nehéz súlyuk okán pedig mindig fenn állt a taposási kár kockázata. „Az elektromos motorok használatakor ezektől a problémáktól eltekinthetünk, ráadásul ezek a speciális járművek úgy vannak kialakítva, hogy le se kell szállni róluk a mintavételezéshez. És persze jóval nagyobb területet járhatunk be így, mintha gyalog végeznénk el ezeket a munkákat” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a járműveknek gyakorlatilag semmi hangjuk nincs, így az alkalmazottak rajtuk ülve beszélgetni is tudnak egymással, továbbá előnyük az is, hogy egy feltöltéssel két napig is tudják használni őket. A tényt pedig, hogy a cég környezetbarát járműveket is használ, az ügyfelek is nagyra értékelik.

Forrás: 
edp24.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.