Back to top

Elektromos túramotorokból "támogatott" mezőgazdasági munkagépek

Rendezvényekre és rekreációs célokra gyártott elektromos meghajtású járműveket egy brit cég, mely a koronavírus-járvány következtében úgy döntött, profilt vált: a mezőgazdasági termelőket "célozta be" gépeivel, ami kétségtelenül okos döntésnek bizonyult.

Az Electric Wheels nevű, elektromos meghajtású járművek bérbeadásával foglalkozó vállalkozás tavaly nyitotta meg kapuit a kelet-angliai Norfolk megyében. A cég elsősorban rendezvényekre és rekreációs célokra biztosított saját gyártású motorokat és buggykat, ám az élet, pontosabban a koronavírus-járvány közbeszólt, hiszen a terjedés meggátolására hozott, kijárást korlátozó intézkedések ideiglenesen véget vetettek az effajta elfoglaltságoknak.

A cég tulajdonosai azonban ahelyett, hogy kétségbe estek volna, új vizekre eveztek át: eszközeikkel a környezetbarát technológiák iránt fogékony gazdálkodók, agronómusok és drónkezelők irányába kezdtek nyitni. Annál is inkább, mivel tudták azt is, hogy azok a szigetországi termelők, akik dízelüzemű gépeket használnak, egyre több támogatástól esnek el. Kétségtelen, az alacsony és nulla károsanyag-kibocsátású járműveknek idáig nem volt jelentős szerepük az ágazatban, azonban egyre többen állítják őket „csatasorba”.

Fotó: Chris Hurdle/Electric Wheels
A megye egyik mezőgazdasági vállalkozása, a Keith Mount Liming például elektromos meghajtású - egyébként kiváló terepjáró képességekkel rendelkező – motorokat kezdett el használni a talajmintavételezések alkalmával.

A cég ügyvezetője, Andrew Mount azt nyilatkozta, idáig benzines quadokat használtak az effajta terepi munkákra, de azokkal körülményes volt a közlekedés a sorok közt, a nehéz súlyuk okán pedig mindig fenn állt a taposási kár kockázata. „Az elektromos motorok használatakor ezektől a problémáktól eltekinthetünk, ráadásul ezek a speciális járművek úgy vannak kialakítva, hogy le se kell szállni róluk a mintavételezéshez. És persze jóval nagyobb területet járhatunk be így, mintha gyalog végeznénk el ezeket a munkákat” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a járműveknek gyakorlatilag semmi hangjuk nincs, így az alkalmazottak rajtuk ülve beszélgetni is tudnak egymással, továbbá előnyük az is, hogy egy feltöltéssel két napig is tudják használni őket. A tényt pedig, hogy a cég környezetbarát járműveket is használ, az ügyfelek is nagyra értékelik.

Forrás: 
edp24.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Hogy mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon, szeptember 9-11-én. Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a termelők rendelkezésére az ország legjelentősebb szakcége, az ABZ Drone Kft.

Tűzvész tombol Szardínián

Példátlan tűzvész pusztít Olaszország második legnagyobb szigetén, Szardínián. Az olasz kormány vasárnap bejelentette, hogy segítséget kér a szomszédos országoktól. Luigi di Maio olasz külügyminiszter a Facebookon azt írta, hogy tűzoltó repülőgépeket kérnek az EU többi tagállamától.

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

Az idő bizonyított: jó döntés volt

Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

Katasztrófa sújtotta területté vált a különleges borvidék

Németország egyik rendkívül különleges mezőgazdasági tája, az Ahr folyócska völgyében fekvő, alig több mint ötszáz hektáros borvidék a katasztrófa sújtotta területek egyik legérintettebbje. A meredek sziklafalakkal szegett zegzugos völgy, amely „békeidőben” a borvidék utánozhatatlan klímáját adja, most éppen a helyzet menthetetlenségéhez járult hozzá.