0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Haszonállat-embriológiai laboratóriumot és kísérleti takarmánykeverőt adtak át Herceghalmon

Az állattenyésztésben a génállományok megőrzése, illetve a tartalékok képzése nemzetstratégiai, sőt nemzetbiztonsági érdek, csakúgy, mint a biztonságos élelmiszerek előállítása – mondta Prof., Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, a herceghalmi haszonállat-embriológiai laboratórium és kísérleti takarmánykeverő üzem átadásán.

A több mint 100 millió forintos beruházás az Állattenyésztés, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet gyakorlatorientált kutatásait segíti. Az embriológiai labor egyik célja, hogy hátteret biztosítson a géntartalékok képzéséhez, vagy például ahhoz a génmentő munkához, amire az ASP által fenyegetett hazai mangalica és magyar nagyfehér sertés génállomány megőrzése érdekében szükség van. Az ASP-vel fertőzött állományok leölése ugyanis a magyar fajták génállományának szűküléséhez, vagy nagyarányú fertőzés esetén akár a fajták eltűnéséhez vezethetne.

Az embriológiai labor emellett folytatja a 80 években létrehozott, hasonló célú laboratórium munkáját a haszonállat embriók in vitro előállításában, vagyis lombikcsikók, lombikborjak, -malacok és -kiskérődzők világrahozatalában, illetve megvalósítható lesz a genom alapú szelekció is. Mindezekre – különösen a lótenyésztők körében – komoly tenyésztői igény is mutatkozik.

A megnyitón a NAIK vezetője beszélt arról is, hogy a mind a laboratórium, mind a takarmánykeverő üzem átadása a legkorszerűbb technológiákhoz, a klímaváltozás okozta kihívásokhoz történő alkalmazkodást, illetve a precíziós állattartás elterjedését is segíti.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu