0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az átalakuló agrárfelsőoktatás

A Magyar Közlöny május 28-i számában megjelent törvénymódosítás értelmében ez év augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Kara beolvad a Szent István Egyetem szervezetébe. Ezt követően az egész Kaposvári Egyetem és a Szent István Egyetem egy szervezetben működik tovább, így létrejöhet a régió egyik legnagyobb agrárképzési intézménye.

A döntést a jelenlegi rendszer hiányosságai indokolják: Magyarországon jelenleg 11 egyetemen és 17 képzési helyen folyik agrároktatás. Átlagosan ezer hallgató jut egy hazai agrár-felsőoktatási intézményre. Ugyanakkor Ausztriában két egyetemen oktatnak, és ezek tömörítik a hallgatók 90 százalékát, Hollandiában egy agrárprofilú kutatóegyetem létezik. Így a rendelkezésre álló forrásokat, valamint az oktatói kapacitást hatékonyabban tudják kihasználni, a hazai agrárképzést és agrárkutatást viszont visszafogja a szétaprózódott infrastruktúra.

A modern, központosított, hatékonyan kiépített infrastruktúra javíthatja a rohamléptekkel fejlődő mezőgazdaságba kikerülő fiatal szakemberek tudását, így könnyebben megfelelnek majd a munkaerőpiaci kihívásoknak is.

Az agrár-felsőoktatási koncentrációról Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovácós Központ főigazgatója beszélt:

youtube://v/YProCyKb5TA

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu