Back to top

A borsó betakarítását, a csemegekukorica vetését akadályozza a szakadatlan esőzés

A szabadföldi zöldségtermesztés minden évben kitett az időjárásnak. Az aszállyal még megbirkóznak az öntözésre felkészült termelők, a váratlan fagy, hosszan tartó hideg vagy a monszunszerű esőzések ellen azonban tehetetlenek. És az idei tavasszal mindenből kaptunk, most éppen a szakadatlan esőzések borzolják a termesztők idegeit.

A kétpói Cibakert Kft. feldolgozóipari zöldségnövényeket termeszt, így az intenzív, öntözéses, magasan gépesített - sőt a teljes területén alkalmazott precíziós -technológia ellenére is kiszolgáltatottak az időjárásnak. A fajok különböző igényei miatt pedig azt is el kell fogadni, hogy olyan évjárat nem létezik, amikor a zöldborsó, a bab és a csemegekukorica is egyöntetű kiemelkedő eredményt ad, mondta Subicz Ferenc ügyvezető igazgató.

A korai zöldborsók fejlődését márciusban a hideg, és szárazság, áprilisban pedig a szeles idő hátráltatta, Az állományok egyenetlenül keltek, és már április elején öntözni kellett a borsót, ami növelte a termesztési költségeket.  

A hőségnapok elmaradása kedvezett a borsónak
A hőségnapok elmaradása kedvezett a borsónak
Fotó: Cibakert Kft.

Május 20-a után viszont kedvezőre fordult az időjárás, és a borsó virágzásakor elmaradtak a hőségnapok. Ez utóbbinak különösen örültek a termelők, mert az előző években már az is megkérdőjeleződött, hogy lehet-e még sikeresen zöldborsót termeszteni a Kárpát-medencében, hiszen a májust általában átmenet nélkül követte a forró, száraz nyár, amitől a borsóvirágok az első kettő-négy hüvely megkötése után leszáradtak.

A Cibakert Kft.-nél termesztett közép és késői érésű állományokban erős közepes termés várható. Június 9.-től azonban szinte minden nap esik, és a 20-30 milliméteres monszunszerű felhőszakadás sem ritka, így csak reménykedni tud Subicz Ferenc, hogy június 22-től gond nélkül megkezdhetik a betakarítást a kombájnok.

Csemegekukoricát mintegy 870 hektáron termesztenek, a borsóhoz hasonlóan szakaszos vetéssel. Mivel a 11 lineár öntözőberendezésük lefedi a 2000 hektárnyi művelt területük egészét, a feldolgozók zömmel késői betakarítású csemegekukoricára szerződnek velük, ami öntözés nélkül egyébként kockázatos lenne.

Így legelőször, május 20. után 150 hektáron normálédes fajtákat vetettek, a növények jól fejlődtek, az állomány egyenletes, de hiányzik nekik a meleg.

Az utóbbi hetek esőzései pedig akadályozzák a még hátralévő  vetéseket, és komoly feszültséget okoz, hogy azt a szerződések teljesítéséhez június utolsó napjaiban befejezhessék.

Ehhez ugyanis naponta 50-60 hektárt kell elvetni, az eső azonban szinte szakadatlanul esik.

A júniustól már csak szuperédes fajtákat vetnek, szeptember elejétől október elejéig tartó betakarításra.

A csemegekukoricát is precíziós technológiával terrnesztik, az eső ellen azonban tehetetlenek
A csemegekukoricát is precíziós technológiával terrnesztik, az eső ellen azonban tehetetlenek
Fotó: Cibakert Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.