Back to top

Égbe szökött az online zöldségértékesítés

Havi 80-ról 1500-ra emelkedett az online zöldség-gyümölcs vásárlások száma az olasz L'Orto di Famiglia cégnél. Nagy szerencse, hogy a két éve bevezetett és nem túl acélos üzletágat tovább fejlesztették, mert így ki tudták szolgálni a koronavírus-járvány miatt hússzorosára emelkedő vásárlói igényeket.

A San Mauro Pascoliban működő vállalkozás korábban azt tapasztalta, hogy az emberek szívesebben vásárolnak személyesen az üzletben, és havonta mindössze 100 körüli online-megkeresés érkezett hozzájuk. Ennek ellenére továbbra is befektettek ebbe az üzletágba, ami lehetővé tette, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom alatt továbbra is elláthassák a vásárlóikat. Márciusban több mint 1500, áprilisban valamivel kevesebb vásárlást bonyolítottak az új applikáción keresztül.

Júniusban már felére csökkent az online-vásárlás, de ez még mindig körülbelül tízszer annyi, mint a Covid-19 előtti időkben volt.

A megrendelt árut nagy körben képesek házhoz szállítani, északon Cesenától Marche-ig.

A vállalkozás 50 hektár saját és bérelt területen folytat kertészeti termesztést, kis- és nagykereskedelemben forgalmazza termékeit, valamint tagja az Agribologna szervezetnek és az olasz Riviera vendéglátóhelyeinek is szállít.

Nagy előnyük, hogy frissen jut el a zöldség a fogyasztóhoz, a salátát például reggel 6-kor szedik és 8-ra már az árusítóhelyen van. Értékesítik a kevésbé mutatós terményeket is, amelyek csak szépséghibásak vagy kisebbek az első osztályú árunál. Ezeket jóval olcsóbban kínálják.

Most az éttermek és szállodák még alig vannak nyitva, ezen a téren fájó a kiesés: általában havonta 80 vendéglátóhelyet láttak el áruval, most tíznél is kevesebbet. Reménykednek benne, hogy a turizmus újraindulásával meglódul ez a piac is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Magas kikötői díjak akadályozzák az ukrán gabonaexportot

A kikötői díjak gyors és indokolatlan emelkedésével szembesülnek a dunai kikötőkre szoruló ukrán gabonaexportőrök, miután az ország fekete-tengeri kikötőit Oroszország blokád alá vonta, jelentette be május elején az ukrán belügyminisztérium.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.