Back to top

Egyre többe kerül a sertéshús a pultokban

Míg az élősertés ára a tavalyi rekordszint után az idén csökkenni kezdett, a boltokban a korábbinál jóval drágább sertéshússal találkozhatnak a vevők. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül májusban 537 forint volt egy kilogrammra vetítve.

Ez mintegy négyszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi árszinthez képest – írja a Magyar Nemzet. A darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt ugyanekkor. A fogyasztók azonban még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis például a rövidkaraj és a sertéscomb 23 százalékkal magasabb áron került a boltokba idén májusban, mint egy évvel korábban.

Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg, alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait. Bár számos tényező abba az irányba hatna, hogy a feldolgozók árat emeljenek, a szakember szerint kérdéses, hogy ezt meg tudják-e tenni az üzemek.

Az elmúlt hónapokban ugyanis kutyaszorítóba kerültek a húsipari szereplők. A termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek. Ehhez jött hozzá az idén a koronavírus-járvány. Bár a kijárási korlátozások elrendelése miatti pánikvásárlások hirtelen az egekbe emelték a keresletet, egy-két héttel később meredeken csökkenni kezdett a fogyasztás. Mindez az éttermek és a szállodák megrendeléseinek elmaradásával együtt komoly kiesést okozott a húsüzemeknek.

A járvány megfékezését szolgáló intézkedések ráadásul mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték. Bár az elmúlt hetekben az élősertés felvásárlási ára csökkent – ami egyébként a német tőzsdei árak változásának eredménye –, Menczel Edit szerint messze van még az az időszak, amikor a hazai feldolgozók is fellélegezhetnek.

A húsüzemeket érintő válság a legnagyobb hazai vágóhidat sem kerülte el, a Csányi Sándor tulajdonában álló mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. tavaly mintegy ötmilliárd forintos veszteséget termelt.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Kikapcsolódás biztonságban? Irány az erdő!

Az idegenforgalom egyike a pandémia által leginkább sújtott ágazatoknak, nem csoda, hogy sok országban kihívást okoz a turizmus vonzerejének visszaállítása. Magyarországon azonban az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezi a természetközeli pihenési formákat, így az erdei turizmust is.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Újabb három sajátmárkás COOP-termék a legjobbak között

Idén újabb három termékkörben is Érték és Minőség Nagydíj védjegyhasználattal és kitüntető címmel ismerték el a COOP sajátmárkás termékeit. Az ezúttal harmadik alkalommal kiosztott elismeréseket a COOP Jót jó áron téliszalámi és paprikás téliszalámi, a bolognai mártás alappor és a Jó nekem natúr desszertrúd termékei kapták meg.

Egy füst alatt: Magyar Ízek Őszi Vására

Új helyszín és új ízek várják szeptember utolsó hétvégéjén a Vajdahunyad vár látogatóit a Magyar Ízek Őszi Vásárán, ahol ezúttal a füstölt termékeké lesz a főszerep. Szeptember 26-27-én a vásári forgatagban közel 40 kistermelő saját termékei kerülnek ki a pultokra.

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.