Ez mintegy négyszázalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi árszinthez képest – írja a Magyar Nemzet. A darabolt sertéshús, mint a karaj, a tarja vagy a comb feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal nőtt ugyanekkor. A fogyasztók azonban még ennél is jelentősebb drágulással szembesülhetnek a húspultoknál.
Menczel Edit, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: a hazai fogyasztói árakat minden esetben a kereskedelem határozza meg, alakulásuk pedig nem követi a feldolgozók átadási árait. Bár számos tényező abba az irányba hatna, hogy a feldolgozók árat emeljenek, a szakember szerint kérdéses, hogy ezt meg tudják-e tenni az üzemek.
Az elmúlt hónapokban ugyanis kutyaszorítóba kerültek a húsipari szereplők. A termelői árak az afrikai sertéspestis miatt rekordszintre emelkedtek, emellett a bérek és az energiaköltségek is nőttek. Ehhez jött hozzá az idén a koronavírus-járvány. Bár a kijárási korlátozások elrendelése miatti pánikvásárlások hirtelen az egekbe emelték a keresletet, egy-két héttel később meredeken csökkenni kezdett a fogyasztás. Mindez az éttermek és a szállodák megrendeléseinek elmaradásával együtt komoly kiesést okozott a húsüzemeknek.
A járvány megfékezését szolgáló intézkedések ráadásul mind a termelésben, mind a feldolgozásban érintett vállalkozások költségeit tovább növelték. Bár az elmúlt hetekben az élősertés felvásárlási ára csökkent – ami egyébként a német tőzsdei árak változásának eredménye –, Menczel Edit szerint messze van még az az időszak, amikor a hazai feldolgozók is fellélegezhetnek.
A húsüzemeket érintő válság a legnagyobb hazai vágóhidat sem kerülte el, a Csányi Sándor tulajdonában álló mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. tavaly mintegy ötmilliárd forintos veszteséget termelt.