0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kincsünk a termőföld – ökogazdálkodási szakmai nap

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet idei szántóföldi szakmai napján online konferenciát rendeztek a talajművelésről és talajminőségről. A résztvevők egyetértettek abban, hogy különféle talaj- és környezeti adottságok mellett különböző művelési módok lehetnek alkalmasak az eredményes növénytermesztéshez.

Az ökológiai gazdálkodás során hatványozottabban fontos a talajművelés, a talajminőség megóvása, hisz ebben a gazdálkodási formában nem a haszonnövényeket táplálják külön műtrágyával, vagyis minden tápanyagnak a talajból kell származnia – értettek egyet a résztvevők. Bevezető előadásában Birkás Márta, az MTA doktora, egyetemi tanár, a SZIE tanszékvezetője kiemelte:

„muszáj elővenni az ásót és megnézni a saját és a szomszéd talaját ahhoz, hogy eldöntsük, mit is kell tennünk a talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának javítására”.

A professzorasszony kiemelte, hogy idő kell ahhoz, hogy a talaj állapotában kedvező változások menjenek végbe, és azt, hogy a talaj javítása lehetséges a szalma mulcsolásával is, de ha azt a termelők elviszik a földekről, akkor mindenképp szükséges az istállótrágya visszajuttatása.

Ezután három ökogazdálkodó mutatta be saját talajművelési gyakorlatát. A zselízi Palík László kiemelte, hogy a szerinte az ökológiai gazdálkodást folytató növénytermesztő vállalkozásban is kell, hogy legyenek állatok, mert szükség van az istállótrágyára. Ő egyébként a Felvidéken – főként azért, hogy a kinnmaradt tarlón ne szaporodjanak el a rágcsálók – forgatásos talajművelést alkalmaz, és minden esetben lezárja a talajt.

Észak-Békésben Földi Mihály forgatással és anélkül is műveli a talajt. Célja, hogy minél kevesebb menetben végezze a talajművelést ezért saját „hibrid” munkagépeket is épített.

A homokhátságon, a bugaci Gál László forgatás nélküli talajművelést folytat, 2006 óta nem szánt és ő is a menteszámcsökkentésre esküszik. Legnagyobb gondot nála a gyomosodás jelent, mint mondta 3-4 évente muszáj a tarackot kultivátorral eltávolítani – ami ismerve a növényt, nem meglepő.

A gyakorló gazdák beszámolói után az ÖMKi munkatársa, dr. Berényi Üveges Judit bemutatta a Best4Soil projektet, amelynek a talajegészség megőrzése érdekében létrejött tudásbázisa a hazai termelőknek rendelkezésére áll.

Az elősdások erre a linkre kattintva megtekinthetők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu