Back to top

Kénytelenek beavatkozni a paprika- és paradicsomtermelők

Két rovarirtó készítmény kapott szükséghelyzeti engedélyt hajtatott paprika- és paradicsomkultúrákban. A Benevia és a Coragen 20 SC június 20. és október 31. között juttatható ki a felhasználást engedélyező határozatban leírtak szerint. A permetezések időpontjáról előzetesen tájékoztatni kell a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. június 16. napján kelt határozatában engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a két készítmény felhasználását.

Június 20-től használhatók a készítmények hajtatott paprikában is
Június 20-től használhatók a készítmények hajtatott paprikában is
Fotó: Rimóczi Irén
A két készítményt a megadott időszakban a FruitVeB termelői köre használhatja, az egész országban, ám hajtatott paprikakultúrában legföljebb 1500 hektáron, hajtatott paradicsomban pedig 380 hektáron. A szerek földi gépes kijuttatással vethetők be rovarkártevők ellen. 

A két készítmény használatának időszakos engedélyezésére két okból volt szükség.

Az alapvetően biológiai növényvédelmet alkalmazó kertészetekben az időjárás lassította a hasznos szervezetek felszaporodását, valamint egyes kártevők nyomása is sokkal nagyobb. Viszont kevés olyan készítmény engedélyezett, melyek a hasznos rovarokra kellő szelektivitással rendelkeznek.

Más rovarölők pedig indokolatlanul nagy kárt okoznak a hasznos szervezetek népességében,  újratelepítése ugyanakkor jócskán megnöveli a biológiai védekezés amúgy sem alacsony költségeit, magyarázta Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója.

A kevés szelektivitással rendelkező készítmény egyoldalú vagy túlhasználata pedig a rezisztencia kialakulásának veszélyét hordozza.  Ezért volt szükséges  bővíteni azoknak a felhasználható készítményeknek a körét, melyek egyrészt eltérő hatásmechanizmusuk révén a nem gyorsítják a kártevőrezisztencia kialakulását, miközben egyáltalán nem vagy csak elfogadható mértékben gyérítik a hasznos szerveteket.

A készítmények engedélyezett felhasználásáról szóló határozat a FruitVeB honlapján is olvasható.

Forrás: 
FuritVeB/Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Csótányok lepték el a pizzériát

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.