Back to top

A francia veteményesekben a hagyományos fajták és a cseresznyeparadicsomok a menők

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Az emberek szívesen fogyasztják a saját termést, de vajon ez visszavetheti-e az áruházi forgalmat. a kérdést francia kutatók vizsgálták.

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Franciaországban 2010-ben 10 millióan kertészkedtek, és  2020-ig további 12 százalékkal emelkedett a kis zöldséges kertek száma, és az ott termesztett termékek mennyisége nem elhanyagolható. De hogy megtudják, mennyire befolyásolja például a  házi kertekben termesztett paradicsom a franciák körében igen népszerű zöldség  áruházi értékesítését, a  francia paradicsomtermesztés túlnyomó részét átfogó termelői szervezetek szövetsége tanulmány készítésére kérte föl a zöldség-gyümölcs technikai központot (CTIFL)  és a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezetet (Interfel) .

Fotó: VIVIANE MONCONDUIT/ Pixabay
A házi kertekből tehát többé-kevésbé kielégítik az igényüket, a család mellett a barátoknak is jut a termésből.  2018. július 1. és október 1. között a megkérdezett kertészkedők valamivel több mint a fele (53%)  1 és 22 kilogramm közötti paradicsomot szedett a veteményeséből, 21 százalék ennek a kétszeresét, 27 százalék pedig 54 és 215 kilogramm terméssel büszkélkedhetett.  A CITFL mintegy 400 ezer tonnára becsüli a veteményesekben termesztett paradicsom mennyiségét Franciaországban, de ezt nem szabad az áruházak veszteségeként elkönyvelni, hangsúlyozzák. 

A szakemberek szerint árnyalja a képet, hogy a kertészkedők általában több zöldségfélét esznek az átlagfogyasztóknál. Azzal viszont, hogy a termésükből másoknak is adnak, ténylegesen csökkentik az áruházi eladásokat.

A házi kerti termesztés időszakában ( a 31-től a 39. hétig) körülbelül 43 ezer tonnával rövidítik meg az áruházi beszállítók értékesítéseit.

A tanulmány megerősíti a házi kerti termesztés jelentőségét, azzal együtt, hogy azokban inkább a hagyományos kerek, bordás bogyójú, különböző színekkel csíkozott, valamint a koktél és cseresznyeparadicsomokat ültetik akár friss fogyasztásra, akár feldolgozásra. Ez arra enged következtetni, teszik hozzá a felmérést végzők, hogy a polcokon is célszerű lenne ezeket a típusokat viszont látni, hogy ne veszítsenek el egy lehetséges fogyasztót se.

Másrészt a természetesség iránti igény, ami a kertészkedésnek is az egyik motivációja, kielégítéséhez fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vagy azok teljes elhagyásával termesztett árut kínáljanak a nagy kertészetek is.. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.