Back to top

A francia veteményesekben a hagyományos fajták és a cseresznyeparadicsomok a menők

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Az emberek szívesen fogyasztják a saját termést, de vajon ez visszavetheti-e az áruházi forgalmat. a kérdést francia kutatók vizsgálták.

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Franciaországban 2010-ben 10 millióan kertészkedtek, és  2020-ig további 12 százalékkal emelkedett a kis zöldséges kertek száma, és az ott termesztett termékek mennyisége nem elhanyagolható. De hogy megtudják, mennyire befolyásolja például a  házi kertekben termesztett paradicsom a franciák körében igen népszerű zöldség  áruházi értékesítését, a  francia paradicsomtermesztés túlnyomó részét átfogó termelői szervezetek szövetsége tanulmány készítésére kérte föl a zöldség-gyümölcs technikai központot (CTIFL)  és a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezetet (Interfel) .

Fotó: VIVIANE MONCONDUIT/ Pixabay
A házi kertekből tehát többé-kevésbé kielégítik az igényüket, a család mellett a barátoknak is jut a termésből.  2018. július 1. és október 1. között a megkérdezett kertészkedők valamivel több mint a fele (53%)  1 és 22 kilogramm közötti paradicsomot szedett a veteményeséből, 21 százalék ennek a kétszeresét, 27 százalék pedig 54 és 215 kilogramm terméssel büszkélkedhetett.  A CITFL mintegy 400 ezer tonnára becsüli a veteményesekben termesztett paradicsom mennyiségét Franciaországban, de ezt nem szabad az áruházak veszteségeként elkönyvelni, hangsúlyozzák. 

A szakemberek szerint árnyalja a képet, hogy a kertészkedők általában több zöldségfélét esznek az átlagfogyasztóknál. Azzal viszont, hogy a termésükből másoknak is adnak, ténylegesen csökkentik az áruházi eladásokat.

A házi kerti termesztés időszakában ( a 31-től a 39. hétig) körülbelül 43 ezer tonnával rövidítik meg az áruházi beszállítók értékesítéseit.

A tanulmány megerősíti a házi kerti termesztés jelentőségét, azzal együtt, hogy azokban inkább a hagyományos kerek, bordás bogyójú, különböző színekkel csíkozott, valamint a koktél és cseresznyeparadicsomokat ültetik akár friss fogyasztásra, akár feldolgozásra. Ez arra enged következtetni, teszik hozzá a felmérést végzők, hogy a polcokon is célszerű lenne ezeket a típusokat viszont látni, hogy ne veszítsenek el egy lehetséges fogyasztót se.

Másrészt a természetesség iránti igény, ami a kertészkedésnek is az egyik motivációja, kielégítéséhez fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vagy azok teljes elhagyásával termesztett árut kínáljanak a nagy kertészetek is.. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...