Back to top

A francia veteményesekben a hagyományos fajták és a cseresznyeparadicsomok a menők

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Az emberek szívesen fogyasztják a saját termést, de vajon ez visszavetheti-e az áruházi forgalmat. a kérdést francia kutatók vizsgálták.

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Franciaországban 2010-ben 10 millióan kertészkedtek, és  2020-ig további 12 százalékkal emelkedett a kis zöldséges kertek száma, és az ott termesztett termékek mennyisége nem elhanyagolható. De hogy megtudják, mennyire befolyásolja például a  házi kertekben termesztett paradicsom a franciák körében igen népszerű zöldség  áruházi értékesítését, a  francia paradicsomtermesztés túlnyomó részét átfogó termelői szervezetek szövetsége tanulmány készítésére kérte föl a zöldség-gyümölcs technikai központot (CTIFL)  és a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezetet (Interfel) .

Fotó: VIVIANE MONCONDUIT/ Pixabay
A házi kertekből tehát többé-kevésbé kielégítik az igényüket, a család mellett a barátoknak is jut a termésből.  2018. július 1. és október 1. között a megkérdezett kertészkedők valamivel több mint a fele (53%)  1 és 22 kilogramm közötti paradicsomot szedett a veteményeséből, 21 százalék ennek a kétszeresét, 27 százalék pedig 54 és 215 kilogramm terméssel büszkélkedhetett.  A CITFL mintegy 400 ezer tonnára becsüli a veteményesekben termesztett paradicsom mennyiségét Franciaországban, de ezt nem szabad az áruházak veszteségeként elkönyvelni, hangsúlyozzák. 

A szakemberek szerint árnyalja a képet, hogy a kertészkedők általában több zöldségfélét esznek az átlagfogyasztóknál. Azzal viszont, hogy a termésükből másoknak is adnak, ténylegesen csökkentik az áruházi eladásokat.

A házi kerti termesztés időszakában ( a 31-től a 39. hétig) körülbelül 43 ezer tonnával rövidítik meg az áruházi beszállítók értékesítéseit.

A tanulmány megerősíti a házi kerti termesztés jelentőségét, azzal együtt, hogy azokban inkább a hagyományos kerek, bordás bogyójú, különböző színekkel csíkozott, valamint a koktél és cseresznyeparadicsomokat ültetik akár friss fogyasztásra, akár feldolgozásra. Ez arra enged következtetni, teszik hozzá a felmérést végzők, hogy a polcokon is célszerű lenne ezeket a típusokat viszont látni, hogy ne veszítsenek el egy lehetséges fogyasztót se.

Másrészt a természetesség iránti igény, ami a kertészkedésnek is az egyik motivációja, kielégítéséhez fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vagy azok teljes elhagyásával termesztett árut kínáljanak a nagy kertészetek is.. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cseresznyeszilva

A szakirodalomban nem alakult ki egységes álláspont a cseresznyeszilva elsődleges előfordulásáról, amit a különböző areatérképek is tükröznek. Ennek több oka is van: mára a cseresznyeszilva előfordulási helyei és magleletei nehezen értékelhetők, genetikailag változékony a faj, könnyen elvadul, magról, tő- és gyökérsarjakkal jól szaporodik, és spontán módon kereszteződhet más fajokkal, nemzetségekkel.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.