Back to top

A francia veteményesekben a hagyományos fajták és a cseresznyeparadicsomok a menők

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Az emberek szívesen fogyasztják a saját termést, de vajon ez visszavetheti-e az áruházi forgalmat. a kérdést francia kutatók vizsgálták.

A paradicsom a francia házi kertek egyik slágerzöldsége a burgonya és a saláta mellett.  Franciaországban 2010-ben 10 millióan kertészkedtek, és  2020-ig további 12 százalékkal emelkedett a kis zöldséges kertek száma, és az ott termesztett termékek mennyisége nem elhanyagolható. De hogy megtudják, mennyire befolyásolja például a  házi kertekben termesztett paradicsom a franciák körében igen népszerű zöldség  áruházi értékesítését, a  francia paradicsomtermesztés túlnyomó részét átfogó termelői szervezetek szövetsége tanulmány készítésére kérte föl a zöldség-gyümölcs technikai központot (CTIFL)  és a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezetet (Interfel) .

Fotó: VIVIANE MONCONDUIT/ Pixabay
A házi kertekből tehát többé-kevésbé kielégítik az igényüket, a család mellett a barátoknak is jut a termésből.  2018. július 1. és október 1. között a megkérdezett kertészkedők valamivel több mint a fele (53%)  1 és 22 kilogramm közötti paradicsomot szedett a veteményeséből, 21 százalék ennek a kétszeresét, 27 százalék pedig 54 és 215 kilogramm terméssel büszkélkedhetett.  A CITFL mintegy 400 ezer tonnára becsüli a veteményesekben termesztett paradicsom mennyiségét Franciaországban, de ezt nem szabad az áruházak veszteségeként elkönyvelni, hangsúlyozzák. 

A szakemberek szerint árnyalja a képet, hogy a kertészkedők általában több zöldségfélét esznek az átlagfogyasztóknál. Azzal viszont, hogy a termésükből másoknak is adnak, ténylegesen csökkentik az áruházi eladásokat.

A házi kerti termesztés időszakában ( a 31-től a 39. hétig) körülbelül 43 ezer tonnával rövidítik meg az áruházi beszállítók értékesítéseit.

A tanulmány megerősíti a házi kerti termesztés jelentőségét, azzal együtt, hogy azokban inkább a hagyományos kerek, bordás bogyójú, különböző színekkel csíkozott, valamint a koktél és cseresznyeparadicsomokat ültetik akár friss fogyasztásra, akár feldolgozásra. Ez arra enged következtetni, teszik hozzá a felmérést végzők, hogy a polcokon is célszerű lenne ezeket a típusokat viszont látni, hogy ne veszítsenek el egy lehetséges fogyasztót se.

Másrészt a természetesség iránti igény, ami a kertészkedésnek is az egyik motivációja, kielégítéséhez fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vagy azok teljes elhagyásával termesztett árut kínáljanak a nagy kertészetek is.. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.