Back to top

ARION 600/500 és AXION 800 Stage V motorokkal

A 2020-as szezonra a CLAAS bevezette a Stage V motorokat az AXION 800, valamint az ARION 600 és 500 gépeknél. Más innovációk mellett az ISOBUS-os gépek vezérlését is beépítették a megújult CEBIS kezelőterminálba.

Az AXION 800-as, hathengeres FPT motorjai a 205 és 295 lóerő teljesítménytartományban dolgoznak és megfelelnek a Stage V szabványnak
Az AXION 800-as, hathengeres FPT motorjai a 205 és 295 lóerő teljesítménytartományban dolgoznak és megfelelnek a Stage V szabványnak
Fotó: CLAAS

Az ARION sorozat teljesítményspektruma a Stage V motorokkal az ARION 510-es 125 lóerejétől egészen a CPM-mel megtámogatott ARION 660-as 205 lóerős motorjáig terjed.

Míg az ARION 500-as modellek 4 hengeres DPS-sel és soros turbófeltöltővel vannak ellátva (a kisebb turbófeltöltő különösen gyors reakciókészséget biztosít, és van mellette egy Westgate-turbófeltöltő), addig az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek.

Az ARION 600-as modellek esetében az alapjárati fordulatszám álló helyzetben 650 fordulat/percre csökken, ezáltal takarékoskodva az üzemanyaggal. Az összes motor megfelel a Stage V károsanyag-kibocsátási követelményeknek az EGR (hűtött kipufogógáz-visszavezetés), a dízelrészecske-szűrő (DPF) és az SCR-katalizátor (szelektív katalitikus redukció) kombinációjának köszönhetően. Az ARION 600-as modellek továbbfejlesztésével a kipufogógáz utókezeléséhez szükséges komponensek kevesebb helyet foglalnak.

Az AXION 800 hathengeres FPT-motorjai 205 és 295 lóerős teljesítménytartománnyal rendelkeznek. A károsanyag-kibocsátás Stage V fázisát a DOC, az EGR és a SCRoF (szelektív katalitikus redukció a szűrőben) komponensek együttes használatával teljesíti.

Ez a technológia egyesítette az eddig különálló alkatrészeket, tehát kevesebb komponenst igényel. Álló helyzetben a motor alapjárati fordulatszáma automatikusan 650 fordulat/percre csökken az üzemanyag-megtakarítás érdekében.

Az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek
Az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek
Fotó: CLAAS

TOVÁBBI HIDRAULIKUS OPCIÓK

A folyékony műtrágya professzionális kijuttatása és egyéb, nagy hidraulikus teljesítményt igénylő eszközök működtetése érdekében az AXION 800 most már egy második, 205 liter/perc teljesítményű Load-Sensing hidraulikus szivattyúval is kibővíthető, a gyári 150 liter/perces mel­lett. Az új AXION modellekben a hagyományos Power Beyond-csatlakozók mellett – amik a nyomást, a szabadvisszafolyást és az LS-vezérlést kezelik – már alapból megtalálható lesz egy második szabadvisszafolyás-csatlakozó, hogy kiszolgálja az egyéb munkagépeket.

AZ ÚJ, TERHELÉS ALATTI HEXASHIFT VÁLTÓ FUNKCIÓI

Minden HEXASHIFT-tel ellátott, az AXION 800 vagy ARION 500/600-as sorozatba tartozó gépen opcionálisan elérhető egy új fordulatszám-szabályozó, ami beszabályozza a maximális fordulatszám-tartományt szántóföldi, telepi és szállítmányozási munkáknál, amivel egyszerűbbé, erősebbé és környezetkímélőbbé tehetők a munkafolyamatok.

Az opció a HEXACTIV váltóautomatikától függetlenül, illetve anélkül is bevethető.

Amennyiben a HEXACTIV váltóautomatikát tempomattal kombináljuk, akkor HEXASHIFT sebességváltónk ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mintha fokozatmentes CMATIC váltónk lenne:

– automatikus igazodás a kellő vonóerőhöz;

– egyenletes munkasebesség tartása a tempomattal, változó terhelés esetén is,

– a maximális motorfordulatszám korlátozása az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében, kihasználva az állandó teljesítményt és a közepes és alacsony fordulatszám-tartomány nyomatékcsúcsát;

– kuplungolás nélküli megállás, csak az üzemi fék használatával (SMART STOP).

Az ARION 500-600 sorozat teljesítményspektruma 125 lóerőtől 205 lóerőig terjed
Az ARION 500-600 sorozat teljesítményspektruma 125 lóerőtől 205 lóerőig terjed
Fotó: CLAAS

UNIVERZÁLIS CEBIS TERMINÁL ISOBUS-OS ÉS MÉG TÖBB NÉZETTEL

Az ISOBUS UT-CEBIS kezelőterminál ISOBUS funkciók ellátására is alkalmas: az utcai és a szántóföldi nézeten kívül egy harmadik fő nézete is van az ISOBUS-os gépek üzemeltetéséhez.

Továbbra is használhatunk más terminálokat is, például a közismert S10-es monitort, ami lehetővé teszi a terminálműveletek géphez adaptálását.

A parancsok hozzárendelése a funkciógombhoz, hogy kezelje az ISOBUS-os gépet, ugyanolyan egyszerű, mint azelőtt.

Az új kezelőszerv letisztultabb lett, még könnyebben és gyorsabban kezelhető. Az új CEBIS-kezdőképernyő minden fontos információt megjelenít, amit a kezelőnek látnia kell, az utolsó beállításokon kívül szervizinformációkat és a csatlakoztatott munkagép adatait is képes megjeleníteni. A különböző nézetek többféle beállítást tesznek lehetővé. Az alapbeállítások szerinti művelet elvégzése bármikor aktiválható. A CEBIS „kezdő“, „alap“ és „tapasztalt“ felhasználói profiljai mindegyik kezelő szakértelmének megfelelő beállítási lehetőségeket kínálja. Egyszerre akár két kamera képe is megjeleníthető közvetlenül a CEBIS-en, legyen az akár tolatókamera, akár a munkagéphez tartozó kamera.

Több új megoldással tovább növelték az AXION és ARION fülkék kényelmét
Több új megoldással tovább növelték az AXION és ARION fülkék kényelmét
Fotó: CLAAS

KÖZÉPPONTBAN A KEZELŐ

A négypontos felfüggesztésű fülkének és a rugózott PROACTIV első tengelynek köszönhető az AXION és az ARION traktorok kényelme.

Az új Grammer Dual Motion ülés, a sötétített hátsó ablak és az új tetőablak tovább növelik a vezető kényelmét. Ezen kívül bőrbevonatú kormánykerék, illetve új, külső mikrofonos rádiókihangosító rendszer is elérhető, hogy a lehető legjobb hangminőségű legyen a rádióforgalmazás.

A sűrített levegő csatlakozását a gép jobb oldalán helyezték el. Az új, LED-es munkalámpákat szintén a vezető igényeihez igazították: egyszerűbbé vált a karbantartásuk, és a jobb világítással az esti órákban is jobb a rálátás.

Fordította:

Ruzsicsné Krascsenics Nelli,

marketingkommunikációs csoportvezető,

ifj. Bátyity Antal,

marketingmenedzser, AXIÁL

Forrás és kép: CLAAS

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.