Back to top

ARION 600/500 és AXION 800 Stage V motorokkal

A 2020-as szezonra a CLAAS bevezette a Stage V motorokat az AXION 800, valamint az ARION 600 és 500 gépeknél. Más innovációk mellett az ISOBUS-os gépek vezérlését is beépítették a megújult CEBIS kezelőterminálba.

Az AXION 800-as, hathengeres FPT motorjai a 205 és 295 lóerő teljesítménytartományban dolgoznak és megfelelnek a Stage V szabványnak
Az AXION 800-as, hathengeres FPT motorjai a 205 és 295 lóerő teljesítménytartományban dolgoznak és megfelelnek a Stage V szabványnak
Fotó: CLAAS

Az ARION sorozat teljesítményspektruma a Stage V motorokkal az ARION 510-es 125 lóerejétől egészen a CPM-mel megtámogatott ARION 660-as 205 lóerős motorjáig terjed.

Míg az ARION 500-as modellek 4 hengeres DPS-sel és soros turbófeltöltővel vannak ellátva (a kisebb turbófeltöltő különösen gyors reakciókészséget biztosít, és van mellette egy Westgate-turbófeltöltő), addig az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek.

Az ARION 600-as modellek esetében az alapjárati fordulatszám álló helyzetben 650 fordulat/percre csökken, ezáltal takarékoskodva az üzemanyaggal. Az összes motor megfelel a Stage V károsanyag-kibocsátási követelményeknek az EGR (hűtött kipufogógáz-visszavezetés), a dízelrészecske-szűrő (DPF) és az SCR-katalizátor (szelektív katalitikus redukció) kombinációjának köszönhetően. Az ARION 600-as modellek továbbfejlesztésével a kipufogógáz utókezeléséhez szükséges komponensek kevesebb helyet foglalnak.

Az AXION 800 hathengeres FPT-motorjai 205 és 295 lóerős teljesítménytartománnyal rendelkeznek. A károsanyag-kibocsátás Stage V fázisát a DOC, az EGR és a SCRoF (szelektív katalitikus redukció a szűrőben) komponensek együttes használatával teljesíti.

Ez a technológia egyesítette az eddig különálló alkatrészeket, tehát kevesebb komponenst igényel. Álló helyzetben a motor alapjárati fordulatszáma automatikusan 650 fordulat/percre csökken az üzemanyag-megtakarítás érdekében.

Az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek
Az ARION 600-as traktorok 6 hengeres DPS-motorral és VGT-turbófeltöltővel rendelkeznek
Fotó: CLAAS

TOVÁBBI HIDRAULIKUS OPCIÓK

A folyékony műtrágya professzionális kijuttatása és egyéb, nagy hidraulikus teljesítményt igénylő eszközök működtetése érdekében az AXION 800 most már egy második, 205 liter/perc teljesítményű Load-Sensing hidraulikus szivattyúval is kibővíthető, a gyári 150 liter/perces mel­lett. Az új AXION modellekben a hagyományos Power Beyond-csatlakozók mellett – amik a nyomást, a szabadvisszafolyást és az LS-vezérlést kezelik – már alapból megtalálható lesz egy második szabadvisszafolyás-csatlakozó, hogy kiszolgálja az egyéb munkagépeket.

AZ ÚJ, TERHELÉS ALATTI HEXASHIFT VÁLTÓ FUNKCIÓI

Minden HEXASHIFT-tel ellátott, az AXION 800 vagy ARION 500/600-as sorozatba tartozó gépen opcionálisan elérhető egy új fordulatszám-szabályozó, ami beszabályozza a maximális fordulatszám-tartományt szántóföldi, telepi és szállítmányozási munkáknál, amivel egyszerűbbé, erősebbé és környezetkímélőbbé tehetők a munkafolyamatok.

Az opció a HEXACTIV váltóautomatikától függetlenül, illetve anélkül is bevethető.

Amennyiben a HEXACTIV váltóautomatikát tempomattal kombináljuk, akkor HEXASHIFT sebességváltónk ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mintha fokozatmentes CMATIC váltónk lenne:

– automatikus igazodás a kellő vonóerőhöz;

– egyenletes munkasebesség tartása a tempomattal, változó terhelés esetén is,

– a maximális motorfordulatszám korlátozása az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében, kihasználva az állandó teljesítményt és a közepes és alacsony fordulatszám-tartomány nyomatékcsúcsát;

– kuplungolás nélküli megállás, csak az üzemi fék használatával (SMART STOP).

Az ARION 500-600 sorozat teljesítményspektruma 125 lóerőtől 205 lóerőig terjed
Az ARION 500-600 sorozat teljesítményspektruma 125 lóerőtől 205 lóerőig terjed
Fotó: CLAAS

UNIVERZÁLIS CEBIS TERMINÁL ISOBUS-OS ÉS MÉG TÖBB NÉZETTEL

Az ISOBUS UT-CEBIS kezelőterminál ISOBUS funkciók ellátására is alkalmas: az utcai és a szántóföldi nézeten kívül egy harmadik fő nézete is van az ISOBUS-os gépek üzemeltetéséhez.

Továbbra is használhatunk más terminálokat is, például a közismert S10-es monitort, ami lehetővé teszi a terminálműveletek géphez adaptálását.

A parancsok hozzárendelése a funkciógombhoz, hogy kezelje az ISOBUS-os gépet, ugyanolyan egyszerű, mint azelőtt.

Az új kezelőszerv letisztultabb lett, még könnyebben és gyorsabban kezelhető. Az új CEBIS-kezdőképernyő minden fontos információt megjelenít, amit a kezelőnek látnia kell, az utolsó beállításokon kívül szervizinformációkat és a csatlakoztatott munkagép adatait is képes megjeleníteni. A különböző nézetek többféle beállítást tesznek lehetővé. Az alapbeállítások szerinti művelet elvégzése bármikor aktiválható. A CEBIS „kezdő“, „alap“ és „tapasztalt“ felhasználói profiljai mindegyik kezelő szakértelmének megfelelő beállítási lehetőségeket kínálja. Egyszerre akár két kamera képe is megjeleníthető közvetlenül a CEBIS-en, legyen az akár tolatókamera, akár a munkagéphez tartozó kamera.

Több új megoldással tovább növelték az AXION és ARION fülkék kényelmét
Több új megoldással tovább növelték az AXION és ARION fülkék kényelmét
Fotó: CLAAS

KÖZÉPPONTBAN A KEZELŐ

A négypontos felfüggesztésű fülkének és a rugózott PROACTIV első tengelynek köszönhető az AXION és az ARION traktorok kényelme.

Az új Grammer Dual Motion ülés, a sötétített hátsó ablak és az új tetőablak tovább növelik a vezető kényelmét. Ezen kívül bőrbevonatú kormánykerék, illetve új, külső mikrofonos rádiókihangosító rendszer is elérhető, hogy a lehető legjobb hangminőségű legyen a rádióforgalmazás.

A sűrített levegő csatlakozását a gép jobb oldalán helyezték el. Az új, LED-es munkalámpákat szintén a vezető igényeihez igazították: egyszerűbbé vált a karbantartásuk, és a jobb világítással az esti órákban is jobb a rálátás.

Fordította:

Ruzsicsné Krascsenics Nelli,

marketingkommunikációs csoportvezető,

ifj. Bátyity Antal,

marketingmenedzser, AXIÁL

Forrás és kép: CLAAS

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Hogy mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon, szeptember 9-11-én. Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a termelők rendelkezésére az ország legjelentősebb szakcége, az ABZ Drone Kft.

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

Szárnyal az Amazone

Gabonavető, műtrágyaszóró, permetező és rövid tárcsa gépeket mutat be 300 négyzetméteres standján az Amazonen-Werke Kft. a Bábolnai Gazdanapokon szeptember 9-11-én. A cég 2007 óta önállóan forgalmazza, szervizeli és látja el alkatrészekkel az Amazone termékeket Magyarországon, és a kezdetektől kiállít az országos szabadtéri rendezvényen.