Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) a közelmúltban tette közzé annak a felmérésének az eredményét, amelyet 2019. októberben és novemberben készített. Az átfogó kutatás során 11 európai ország (Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország) 11 ezer fogyasztóját kérdezték meg, amely során az európaiak fogyasztói tudatosságának szintjét mérték fel.

Kiderült, hogy bár a fogyasztók nem látnak közvetlen összefüggést a saját étkezési szokásaik és a környezet állapota között, de
A tanulmány készítői rámutattak arra, hogy a fenntarthatóbb étrend kialakítását megakadályozó tényezők például az ár, az ismeretek hiánya, a nem egyértelmű információk és a korlátozott választék.
A megkérdezettek több, mint 40 százaléka a környezeti aggályok miatt hagyott fel eddigi étkezési szokásaival vagy csökkentette a vörös hús fogyasztását. Ugyanakkor a válaszadók beismerték, hogy nem nagyon érdekli őket a laboratóriumban készített hús, azaz a műhús, és az ehető rovarok fogyasztása sem. Ehelyett inkább elfogadják a növényi "hamburgereket" és a vegetáriánus étrendet.
Azt is megállapították, hogy a fogyasztóknak csak 16% -a gondolja úgy, hogy kormánya minden

- Tanulmányunk azt mutatja, hogy a legtöbb fogyasztó meg akarja változtatni étkezési szokásait, de ez nem könnyű feladat.
- mondta Monique Goyens, a BEUC vezérigazgatója. Szerinte a szabályozóknak, az élelmiszer-termelőknek és a kiskereskedőknek kulcsszerepet kell játszaniuk az árak, a marketing és az összes többi tényező összehangolásában annak érdekében, hogy az európaiak fenntarthatóbb táplálkozást élvezhessenek.