0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kutyásodnak a városi rókák?

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a városi, vörös rókák egyre jobban hasonlítanak a kutyákra. A jelenség a városi környezethez való alkalmazkodással állhat összefüggésben.

A kutatás során a szakértők a városban, valamint a természetes környezetükben élő rókák koponyáinak alakját vizsgálták, amely során arra a megállapításra jutottak, hogy városi rókáknak szignifikánsan hosszabb és vékonyabb az orra, mint a vadon élő társaiknak – írja az IFL Science. Ez az eltérés feltehetőleg megkönnyíti a városi példányok számára, hogy élelem után kutassanak a szemétben, valamint hogy a kerti falak alá áshassanak.

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja, a Proceedings of the Royal Society B nevű folyóiratban megjelent tanulmányában 111 vörös rókának (Vulpes vulpes) a koponyáját vizsgálta meg, amelyeket az 1970-es évek elején gyűjtöttek Londonban, illetve a környező vidéki területeken.

A képalkotás, valamint a statisztikai elemzés módszereinek kombinálásával hasonlították össze a különböző környezetben élő állatokat. A keskenyedő orr mellett azt is megállapították, hogy a városi rókák koponyájának mérete csökkent, amely arra utal, hogy az agy is zsugorodhatott. A kutatók szerint ez a „domesztikáció szindrómának” az egyértelmű jele, olyan jellemvonások „gyűjteményéé”, amelyek a háziasítás során jelennek meg, úgy mint az agy zsugorodása, a koponya formájának és a bunda színének változása, illetve a fogméret csökkenése.

Mindez arra utal, hogy a vizsgált városi rókák egyre jobban domesztikálódtak, azaz hasonló folyamatokon mehettek keresztül, mint korábban a kutyák. Habár fontos megjegyezni, hogy mindezek ellenére igencsak különböznek a házi kedvenceinktől.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy az eredményeik egyebek mellett információkat nyújthatnak arról, hogy hogyan zajlott a vad kutyák háziasítása.

További érdekesség, hogy bár a rókák városi környezethez való alkalmazkodása meglepően gyors folyamatnak tűnhet, azonban, ahogyan azt a híres orosz róka-kísérlet is mutatta, a domesztikáció megjelenése akár évtizeden belül bekövetkezhet.

Forrás: IFL Science