Back to top

Magasabb minőség ergonomikus gyümölcsös ládákkal

Ritkán gondolunk bele, hogy mekkora kihívás eljuttatni a sérülékeny mezőgazdasági árucikkeket a gazdaságok földjeiről a bevásárlóközpontok polcaira. Az agrárszektor szállítási nehézségeit a holland Schoeller Allibert cég is felismerte, ezért innovatív tároló ládáikkal járulnak hozzá a magyar nagytermelők disztribúciós és raktározási folyamataihoz.

Könnyű AgriLog® almás ládák kifejezetten a mezőgazdasági igényekre fejlesztve

Számos agrárszereplő még napjainkban is fából készült ládákat, tartályokat és raklapokat alkalmaz az áruterjesztés során, melyek több szempontból is gondot jelentenek:

  • Nagy önsúlyuk miatt sokkal nehezebben rakodhatók
  • Tisztításuk is igencsak nehézkes, hiszen nem lehet őket olyan egyszerűen lemosni, mint a műanyagokat
  • Sokkal helyigényesebbek: rengeteg fa ládát nem is lehet megfelelően egymásra helyezni, ami a kamionok rakodóterének kitöltése szempontjából nagyon kedvezőtlen
  • A fa magába szívja a nedvességet, ezért egy idő után elkorhad vagy épp ellenkezőleg kiszárad és eltörik.

A Schoeller AgriLog® ládája kifejezetten ezeknek a mezőgazdasági logisztikai kihívásoknak a megoldására készült: a gyümölcsös és zöldséges boxok, ládák, összehajtogatható konténerek a munkaerő és szállítmányozási költségek megtakarításában is segítenek.

Miért érdemes prémium szállítóeszközöket alkalmazni az agráriumban?

Megóvják a terményeket a roncsolódástól

A zöldség- és gyümölcsfélék logisztikájában egyértelműen a minőségmegőrzés okozza a legnagyobb fejtörést a termelőknek és a szállítmányozó cégeknek egyaránt.

A sérülékeny bogyós gyümölcsök, tökfélék, de az ömleszthető hagyma és burgonya is olyan konténereket igényelnek, melyekben akár több ezer kilométert is tudnak utazni a termőföldektől a nagykereskedésekig penészesedés és felületi károsodás nélkül.

Az olcsó, gyenge kialakítású tartályok gyakran útközben hibásodnak meg: eltörnek, elrepednek vagy felborulnak a bennük tárolt súly alatt. A megrongálódott rakományért pedig gyakran a sofőrök felelnek, akik nem tehetnek a gyenge minőségű szállítóeszközökről. A Schoeller által fejlesztett szállítóeszközökkel sokkal kisebb az esélye a sérüléseknek és a rothadásnak:

  • A Schoeller IBC tartályok minőségi műanyagból készülnek, melyek tartósságban leelőzik még a robosztus fa ládákat is. Egyes típusok emellett tetővel is elláthatók a nagyobb védelem érdekében
  • Az innovatív formatervezésnek köszönhetően jól szellőznek, ezért akkor is használhatók, ha a feldolgozóüzemekben raktározásra kell őket alkalmazni
  • Ha már rakodásnál eltörnek a konténerek és emiatt megnyomódnak a zöldségek és gyümölcsök, akkor könnyen megeshet, hogy a felvásárló visszaküldi az árut és ez nem várt kiadásokat okozhat a termelőknek és fuvarozóknak egyaránt
  • A Schoeller által készített logisztikai tárolók ráadásul maradéktalanul újra is hasznosíthatók, ezért elhasználódás után nem gyarapítják a bolygónk műanyaghulladék hegyeit. A gyártó saját központjaiban gondoskodik maradéktalan újrahasznosításukról. (x)
Forrás: 
Schoeller Allibert Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.