0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Szobanövények depresszió ellen

A szobanövényeknek számos tulajdonsága van: díszítik otthonunkat, oxigént termelnek, emellett tisztítják a levegőt és enyhítik a stresszt, nem utolsósorban pedig kreativitásra sarkallnak, ihletet adnak.

Egy tanulmány szerint a szobanövények gondozása, megfigyelése kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket, de egy brit orvos csapat szorongásos, depressziós tünetekkel jelentkező pácienseknek konkrétan szobanövényeket írt fel a tünetek kezelésére.

A betegek fűszer-, gyógy- és egyéb cserepes növényt kaptak gondozási feladattal, majd ezeket a növényeket vissza kell juttatniuk a rendelő közösségi kertéjbe, ezzel lehetőséget teremtve, hogy csatlakozzanak az ottani kertészcsoporthoz, ahol depresszió és elmagányosodás elleni terápia keretében közösségi tevékenységben vehetnek részt.

A koncepciót egyébként egészségügyi hivatalok is támogatják, mondván ez egy remek módja annak, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek egymással, miközben növényeket nevelhetnek.

De számos bizonyíték van arra, hogy a természetben eltöltött néhány óra képes javítani a közérzeten, emellett élményekkel is gazdagodik az ember, ezen összességének pedig fizikai és mentális előnyei is vannak.

Bár a szobanövények és a közösségi kertek nem fogják mindenki szorongását és depresszióját megszüntetni és a gyógyszereknek is van létjogosultságuk, mégis jó észben tartani, hogy ez is egy újabb mankó lehet arra, hogy kevesebb orvosi segítségre legyen szükség.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu