0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szúnyoggyérítő praktikák a kertben

Itt a nyár, ráadásul a hosszú aszály után végre jelentős csapadék esett, ami a növények növekedése mellett a szúnyogok szaporodásának is kedvez. Rengeteg vízzel telített árok vagy gödör szolgál szúnyogbölcsőként, amely „táptalajt” nyújt a szúnyogok kifejlődésének, inváziójának.

A szúnyogok kémiai gyérítése már javában zajlik az ország különböző területein, de biológiai módszerekkel is jelentősen csökkenthető az állományuk. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Mi magunk is felvehetjük a harcot a szúnyogok ellen. A kertekben minden edényben, dézsában, vödörben, lavórban vagy cserépben összegyűlt annyi víz, amelybe a szúnyogok le tudják tenni lárváikat. Érdemes az edényekben felgyülemlett vizet kiönteni vagy pedig lefedni, mindez szintén hozzájárul a szúnyogok gyérítéséhez.

De egyes növények is alkalmazhatóak a szúnyogok ellen!

A levendula azon túlmenően, hogy hasznos gyógynövény, köztudott, hogy a molyokat, de a legyeket és a szúnyogokat is távol tartja. A citromfű is alkalmazható a vérszívók ellen, nem véletlen, hogy a szúnyogriasztók többségébe természetes összetevőként leggyakrabban a citromfüvet használják.

Emellett élő növények is jó célt szolgálnak a szúnyogok elűzésében. Cserépbe, az ablakba kiültetve, esetleg levelüket tenyerünkben összedörzsölve, illatuk elkergeti ezeket az idegesítő rovarokat. A bársonyvirág büdöskeként is ismeretes. Ahogy mi, úgy a szúnyogok is kerülik kellemetlen illatukat.

Hasonló szolgálatot tehet a muskátli vagy a menta, melyek szintén hatásos rovartaszító növények hírében állnak.

A fűszernövények közül a bazsalikom és a rozmaring szintén erős, markáns illatával bevethető, akár egy nyáresti sütögetés során a grillre dobhatunk belőlük néhányat. Füstjétől a közelünkbe se jönnek a szúnyogok.

De a körömvirág, mint sokféleképpen használatos gyógynövény is alkalmazható.

Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak.

A kakassarkantyúnak vagy más néven szúnyogűzőnek már a neve is sokat mondó. Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu