Back to top

Szúnyoggyérítő praktikák a kertben

Itt a nyár, ráadásul a hosszú aszály után végre jelentős csapadék esett, ami a növények növekedése mellett a szúnyogok szaporodásának is kedvez. Rengeteg vízzel telített árok vagy gödör szolgál szúnyogbölcsőként, amely „táptalajt” nyújt a szúnyogok kifejlődésének, inváziójának.

A szúnyogok kémiai gyérítése már javában zajlik az ország különböző területein, de biológiai módszerekkel is jelentősen csökkenthető az állományuk. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Mi magunk is felvehetjük a harcot a szúnyogok ellen. A kertekben minden edényben, dézsában, vödörben, lavórban vagy cserépben összegyűlt annyi víz, amelybe a szúnyogok le tudják tenni lárváikat. Érdemes az edényekben felgyülemlett vizet kiönteni vagy pedig lefedni, mindez szintén hozzájárul a szúnyogok gyérítéséhez.

De egyes növények is alkalmazhatóak a szúnyogok ellen!

A levendula azon túlmenően, hogy hasznos gyógynövény, köztudott, hogy a molyokat, de a legyeket és a szúnyogokat is távol tartja. A citromfű is alkalmazható a vérszívók ellen, nem véletlen, hogy a szúnyogriasztók többségébe természetes összetevőként leggyakrabban a citromfüvet használják.

Emellett élő növények is jó célt szolgálnak a szúnyogok elűzésében. Cserépbe, az ablakba kiültetve, esetleg levelüket tenyerünkben összedörzsölve, illatuk elkergeti ezeket az idegesítő rovarokat. A bársonyvirág büdöskeként is ismeretes. Ahogy mi, úgy a szúnyogok is kerülik kellemetlen illatukat.

Hasonló szolgálatot tehet a muskátli vagy a menta, melyek szintén hatásos rovartaszító növények hírében állnak.

A fűszernövények közül a bazsalikom és a rozmaring szintén erős, markáns illatával bevethető, akár egy nyáresti sütögetés során a grillre dobhatunk belőlük néhányat. Füstjétől a közelünkbe se jönnek a szúnyogok.

De a körömvirág, mint sokféleképpen használatos gyógynövény is alkalmazható.

Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak.

A kakassarkantyúnak vagy más néven szúnyogűzőnek már a neve is sokat mondó. Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Folytatódik a száraz idő

Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

Félmilliárd forintot meghaladó kárt okozhattak a hétvégi esőzések

Félmilliárd forintot meghaladó kárt okozhattak a hétvégi viharok, intenzív esőzések; a biztosítók további kárbejelentésekre számítanak.

A sok csapadék miatt Zala megye egyes területein leállt az aratás

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Legyen a szúnyogprojekt részese!

Az Ökológiai Kutatóközpont várja a tigrisszúnyog észleléseket az ország minden tájáról. Az utóbbi öt évben három inváziós csípőszúnyog faj jelent meg hazánkban. Ezek az általuk terjesztett kórokozók miatt jelentős veszélyforrásnak tekinthetők, és a tigrisszúnyog közülük az egyik legrosszabb…