Back to top

Szúnyoggyérítő praktikák a kertben

Itt a nyár, ráadásul a hosszú aszály után végre jelentős csapadék esett, ami a növények növekedése mellett a szúnyogok szaporodásának is kedvez. Rengeteg vízzel telített árok vagy gödör szolgál szúnyogbölcsőként, amely „táptalajt” nyújt a szúnyogok kifejlődésének, inváziójának.

A szúnyogok kémiai gyérítése már javában zajlik az ország különböző területein, de biológiai módszerekkel is jelentősen csökkenthető az állományuk. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Mi magunk is felvehetjük a harcot a szúnyogok ellen. A kertekben minden edényben, dézsában, vödörben, lavórban vagy cserépben összegyűlt annyi víz, amelybe a szúnyogok le tudják tenni lárváikat. Érdemes az edényekben felgyülemlett vizet kiönteni vagy pedig lefedni, mindez szintén hozzájárul a szúnyogok gyérítéséhez.

De egyes növények is alkalmazhatóak a szúnyogok ellen!

A levendula azon túlmenően, hogy hasznos gyógynövény, köztudott, hogy a molyokat, de a legyeket és a szúnyogokat is távol tartja. A citromfű is alkalmazható a vérszívók ellen, nem véletlen, hogy a szúnyogriasztók többségébe természetes összetevőként leggyakrabban a citromfüvet használják.

Emellett élő növények is jó célt szolgálnak a szúnyogok elűzésében. Cserépbe, az ablakba kiültetve, esetleg levelüket tenyerünkben összedörzsölve, illatuk elkergeti ezeket az idegesítő rovarokat. A bársonyvirág büdöskeként is ismeretes. Ahogy mi, úgy a szúnyogok is kerülik kellemetlen illatukat.

Hasonló szolgálatot tehet a muskátli vagy a menta, melyek szintén hatásos rovartaszító növények hírében állnak.

A fűszernövények közül a bazsalikom és a rozmaring szintén erős, markáns illatával bevethető, akár egy nyáresti sütögetés során a grillre dobhatunk belőlük néhányat. Füstjétől a közelünkbe se jönnek a szúnyogok.

De a körömvirág, mint sokféleképpen használatos gyógynövény is alkalmazható.

Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak.

A kakassarkantyúnak vagy más néven szúnyogűzőnek már a neve is sokat mondó. Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Vírusok és étrend: mi a megoldás?

Az étrendünk megváltoztatásával elkerülhető lenne a vírusok terjedése, például a húsevés elhagyásával megszűnnének a zoonotikus vírusok a tudósok szerint. Ám a helyzet ennél bonyolultabb, a legtöbb ember ugyanis nem akar lemondani a húsevésről. A COVID-19 járvány mutatott rá a zoonotikus vírusok, azaz az állatról emberre terjedő vírusok veszélyére. 

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungary Kft., akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Cigánycsuk lett idén az Év madara

Természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokra hívja fel a figyelmet 1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara programjával. A négy évtizede futó program során minden évben három madárfaj közül választhatta ki a lakosság azt a fajt, amelyik az adott évben kiemelt figyelmet kap természetvédelmi szempontok alapján. Idén a cigánycsuk lett a győztes!