Back to top

Melyik a legegészségesebb sertéshús?

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

tartalomhoz_mangalicas.jpg

Kövér Zoltán eteti a mangalicákat
Fotó: BNE
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt
és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után e területen húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek.

A modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni – mutatja Kövér Zoltán a legújabb szerzeményüket, egy töltőberendezést, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé.

Az üzemben egy hentes dolgozik a házigazdával, egy másik alkalmazott pedig a csomagolást és a helyben értékesítést végzi. Ám a család többi tagja is részt vesz a gazdálkodásban és az értékesítésben. A házigazda vallja, hogy a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk.  Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek. 

MMG - Ilyenek a mangalicák és a mangalicából készített termékek

A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékeit egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmazza
több fővárosi piacon és a Balaton környékén. 

A rendezvényterem falain oklevelek és serlegek sorakoznak. A Kövér-tanya termékei az első nagydíjat a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták, de azóta is évről évre újabb díjjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is.

A finomságaikkal találkozhatunk tavasszal a
debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon. Élő állattal és
termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón, ahol szintén számos díjjal ismerték
el a gazdaságot és a termékeket. 

Külföldön is bemutatkoznak évről-évre, például a cseh brno-i Nemzetközi Gasztronómiai és Turisztikai Kiállításon rendszeres résztvevők, ahonnét már több díjjal is hazatértek. Kövér Zoltán állítja sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel lélekkel való munkában rejlik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Évente 1450 tonna gyümölcsöt és zöldséget mentenek meg

A szokatlan megjelenésű, ám tökéletes minőségű és ízű gyümölcsök és zöldségek teljes értékű élelmiszerek, nem szabad kidobni őket. Erre hívja föl a figyelmet a svájci vállalat, amely saját márkanévvel ellátva hozza forgalomba a szépséghibás termékeket.