Back to top

Melyik a legegészségesebb sertéshús?

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

Kövér Zoltán eteti a mangalicákat
Fotó: BNE
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt
és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után e területen húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek.

A modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni – mutatja Kövér Zoltán a legújabb szerzeményüket, egy töltőberendezést, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé.

Az üzemben egy hentes dolgozik a házigazdával, egy másik alkalmazott pedig a csomagolást és a helyben értékesítést végzi. Ám a család többi tagja is részt vesz a gazdálkodásban és az értékesítésben. A házigazda vallja, hogy a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk.  Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek. 

MMG - Ilyenek a mangalicák és a mangalicából készített termékek

A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékeit egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmazza
több fővárosi piacon és a Balaton környékén. 

A rendezvényterem falain oklevelek és serlegek sorakoznak. A Kövér-tanya termékei az első nagydíjat a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták, de azóta is évről évre újabb díjjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is.

Fotó: BNE
A finomságaikkal találkozhatunk tavasszal a
debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon. Élő állattal és
termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón, ahol szintén számos díjjal ismerték
el a gazdaságot és a termékeket. 

Külföldön is bemutatkoznak évről-évre, például a cseh brno-i Nemzetközi Gasztronómiai és Turisztikai Kiállításon rendszeres résztvevők, ahonnét már több díjjal is hazatértek. Kövér Zoltán állítja sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel lélekkel való munkában rejlik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.