Back to top

Melyik a legegészségesebb sertéshús?

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

Kövér Zoltán eteti a mangalicákat
Fotó: BNE
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt
és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után e területen húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek.

A modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni – mutatja Kövér Zoltán a legújabb szerzeményüket, egy töltőberendezést, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé.

Az üzemben egy hentes dolgozik a házigazdával, egy másik alkalmazott pedig a csomagolást és a helyben értékesítést végzi. Ám a család többi tagja is részt vesz a gazdálkodásban és az értékesítésben. A házigazda vallja, hogy a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk.  Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek. 

MMG - Ilyenek a mangalicák és a mangalicából készített termékek

A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékeit egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmazza
több fővárosi piacon és a Balaton környékén. 

A rendezvényterem falain oklevelek és serlegek sorakoznak. A Kövér-tanya termékei az első nagydíjat a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták, de azóta is évről évre újabb díjjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is.

Fotó: BNE
A finomságaikkal találkozhatunk tavasszal a
debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon. Élő állattal és
termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón, ahol szintén számos díjjal ismerték
el a gazdaságot és a termékeket. 

Külföldön is bemutatkoznak évről-évre, például a cseh brno-i Nemzetközi Gasztronómiai és Turisztikai Kiállításon rendszeres résztvevők, ahonnét már több díjjal is hazatértek. Kövér Zoltán állítja sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel lélekkel való munkában rejlik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Válságos helyzetbe került a magyar pulykaágazat

A pulykaágazat árbevétele az idén 10-15 százalékkal csökken egyebek mellett a termelői árak mérséklődése miatt; az ágazat átlagos éves termelési értéke élőállatból 36-40 milliárd forint, feldolgozott termékekből pedig 70-80 milliárd forint - közölte a Magyar Pulykaszövetség elnöke az MTI-vel.

Csaknem 3 milliárd forintos beruházással nyitott és újított fel üzleteket a Spar

Két új City Spar szupermarketet nyitott és négy áruházát felújította a Spar Magyarország, a fejlesztések összértéke megközelíti a 3 milliárd forintot - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Újabb húspótló termékkel rukkolt elő a Beyond Meat

A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú darált sertéshúst helyettesítő termékét, melynek forgalmazását Kínában kezdi el. Növényalapú húspótól gyártóként arra törekszik a cég, hogy belépjen a jövedelmező ázsiai piacra termékeivel, melyeknek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Kínában.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Újraindul a termelés a csongrádi sütőüzemben - A Nébih is megerősítette

Újraindul a termelés csütörtökön Csongrádon a sütőipari üzemben, miután megszüntették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által november közepén feltárt hiányosságokat - tájékoztatta Horváth Lajos, a Tisza Élelmiszer Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője az MTI-t szerdán.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.