Back to top

Melyik a legegészségesebb sertéshús?

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

Kövér Zoltán eteti a mangalicákat
Fotó: BNE
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt
és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után e területen húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek.

A modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni – mutatja Kövér Zoltán a legújabb szerzeményüket, egy töltőberendezést, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé.

Az üzemben egy hentes dolgozik a házigazdával, egy másik alkalmazott pedig a csomagolást és a helyben értékesítést végzi. Ám a család többi tagja is részt vesz a gazdálkodásban és az értékesítésben. A házigazda vallja, hogy a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk.  Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek. 

MMG - Ilyenek a mangalicák és a mangalicából készített termékek

A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékeit egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmazza
több fővárosi piacon és a Balaton környékén. 

A rendezvényterem falain oklevelek és serlegek sorakoznak. A Kövér-tanya termékei az első nagydíjat a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták, de azóta is évről évre újabb díjjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is.

Fotó: BNE
A finomságaikkal találkozhatunk tavasszal a
debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon. Élő állattal és
termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón, ahol szintén számos díjjal ismerték
el a gazdaságot és a termékeket. 

Külföldön is bemutatkoznak évről-évre, például a cseh brno-i Nemzetközi Gasztronómiai és Turisztikai Kiállításon rendszeres résztvevők, ahonnét már több díjjal is hazatértek. Kövér Zoltán állítja sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel lélekkel való munkában rejlik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Elérhető közelségben a söripari fordulat

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Csomagolódoboz elefántfűből: gyümölcsökhöz, zöldségekhez

Június elején mutatta be Roy van den Heuvel, az Argos Packaging & Pro­tection menedzsere azt a gyümölcsök és zöldségek csomagolására alkalmas dobozt, amely a világon elsőként elefántfű felhasználásával készült.

Szembe ment a Tesco az élelmiszer-pazarlással

A Tesco kedden közzétette éves jelentését Little Helps Plan Közösségi Stratégiájáról, valamint ennek részeként beszámolóját a 2019/20-as pénzügyi év során a működése során keletkező élelmiszer-hulladék és -felesleg mennyiségéről.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

Burgonya a Herpenyő völgyében

Ez évben jár le a Kámi Mezőgazda Kft. földszerződéseinek 80 százaléka, így válaszút elé kerülnek, hogyan tudják az eddigi gazdálkodásukat tovább vinni.