Back to top

Melyik a legegészségesebb sertéshús?

A Kövér-tanyán csaknem egy évtizede készülnek a kézműves mangalicatermékek, amelyekről készítői állítják a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. Valóban a mangalicában van az igazság?

Kövér Zoltán eteti a mangalicákat
Fotó: BNE
Kövér Zoltán tizenöt évvel ezelőtt Tetétlen falu szélén egy igen romos tanyát, 21 hektáros legelőt
és szántót vásárolt. A felújítás és újjáépítés után e területen húsz szőke mangalica kocasüldővel indították a családi gazdálkodásukat. Mostanra már nyolcvan koca és annak szaporulatai adják az állományt. Kilenc évvel ezelőtt kézműves üzemet is építettek.

A modern gépekkel ellátott feldolgozóüzem fejlesztésével nem lehet megállni – mutatja Kövér Zoltán a legújabb szerzeményüket, egy töltőberendezést, amely a kolbász és a hurka készítését teszi precízebbé.

Az üzemben egy hentes dolgozik a házigazdával, egy másik alkalmazott pedig a csomagolást és a helyben értékesítést végzi. Ám a család többi tagja is részt vesz a gazdálkodásban és az értékesítésben. A házigazda vallja, hogy a mangalicahúsánál egészségesebb sertéshúst aligha találhatnánk.  Ez volt az oka is annak, hogy éppen mangalicatenyésztésbe kezdtek. 

MMG - Ilyenek a mangalicák és a mangalicából készített termékek

A megrendelőik között számos étterem is van, ahová karajt, tarját, zsírt, virslit vagy éppen debreceni párost szállítanak. A Kövér-tanya termékeit egy lelkes piacozó kereskedő is forgalmazza
több fővárosi piacon és a Balaton környékén. 

A rendezvényterem falain oklevelek és serlegek sorakoznak. A Kövér-tanya termékei az első nagydíjat a Budapesti Mangalica Fesztiválon kapták, de azóta is évről évre újabb díjjakkal térnek haza, és számos elismerésben részesültek egyéb fesztiválokon is.

Fotó: BNE
A finomságaikkal találkozhatunk tavasszal a
debreceni, ősszel a székesfehérvári és szegedi gasztronómiai fesztiválokon. Élő állattal és
termékekkel is jelen vannak Debrecenben a Farmerexpón, ahol szintén számos díjjal ismerték
el a gazdaságot és a termékeket. 

Külföldön is bemutatkoznak évről-évre, például a cseh brno-i Nemzetközi Gasztronómiai és Turisztikai Kiállításon rendszeres résztvevők, ahonnét már több díjjal is hazatértek. Kövér Zoltán állítja sikerük titka a régi receptekben, a hagyományos ízekben, a korszerű feldolgozási módban és a szívvel lélekkel való munkában rejlik.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.