Korszerűsítették a fejőházat és egy elletőt is építettek. A régi szabadtartásos istállóban is etető- és itatófolyosót hoztak létre.

Az állatok etetéséhez korszerű etetőkocsit vásároltak, amelyen a saját receptúra szerint készített takarmány összetétele és adagolása számítógéppel vezérelhető az irodából.
Az istállóban robotok tolják az állatok elé a takarmányt, ami nemcsak az állandó ellátást teszi lehetővé, hanem a veszteséget is csökkenti. A takarmány-alapanyagokat maguk termesztik, csak kiegészítő adalékanyagokat vásárolnak. Tárolásukra külön blokkot alakítottak ki a takarmánykeverő mellett.

A vízágyas pihenőmatracokkal, és vakaróval felszerelt Pignagnoli tehénistállóban az oldalfüggönyöket számítógép mozgatja, az épület klímarendszerét és világítását is az vezérli.
A keletkező trágyát szétválasztják szilárd és a folyékony fázisra, a trágyalé a telepet övező földekre kerül. A tartási körülmények fejlesztésének köszönhetően 1 liter tej előállításához kevesebb, mint napi 40 dekagramm takarmányra van szükségük, miközben az állatok gyorsabban híznak. Emellett nőtt a naponta lefejt tej mennyisége is, az 500 tejelő tehén termelése meghaladja a napi 12 ezer litert.
Több lábon állnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy holstein-fríz-állományuk szaporulatából a bikákat felhizlalják, hogy hazai vagy külpiacon értékesítsék őket. Legújabb beruházásuk, a 2019 végére elkészült feldolgozóüzem szintén ezt a szemléletet tükrözi.
– Egyre jobb a telepünk piaci megítélése. Ez a folyamatos fejlesztésnek köszönhető, és annak is, hogy 3 éve már csak GMO-mentes takarmánnyal etetjük az állatainkat – kezdi beszélgetésünket Kubik Zoltán tulajdonos-ügyvezető. – A koronajárvány bennünket sem kímélt. Amikor bevezették az országos szigorításokat, az állatorvos és a tehenészeti telep vezetőjével egyeztetve mi is karanténba vonultunk, munkatársainkkal együtt. Aztán, ahogy láttuk, hogy enyhül a helyzet, feloldottuk az önként vállalt karanténunkat. A járvány kihatott a januárban kísérleti gyártással elindított feldolgozóra is, ugyanis tervezett tanulmányútjaink elmaradtak és a megrendelőinkkel folytatott tárgyalások megszakadtak.
Mindig is tervezték, hogy jó genetikájú holstein-fríz teheneik GMO-mentes tejét a termőföldtől az asztalig elv jegyében értékesítsék. A megvalósításához szükséges források előteremtése érdekében 2016-ban nyújtottak be pályázatot, amelyre 2017-ben érkezett válasz: az igényelt támogatást elnyerték. Az 1 milliárd forint értékű beruházást 2018 nyarán kezdték meg, mintegy 483 milliós forint uniós támogatással. A jelenleg napi 10 ezer liter tej feldolgozására képes üzem 2019 végére készült el. A legmodernebb technológiával szerelték fel, aminek köszönhetően energiatakarékosan tudják előállítani prémium minőségű kézműves termékeiket. A közel 1000 négyzetméter alapterületű üzemben hamarosan naponta közel 25 000 liter tejet tudnak feldolgozni két műszakban.

Emellett néhány napos tanulmányútra utaztunk volna két sajtmesterhez, hogy továbbfejlesszük a gyúrt sajt készítéséhez szükséges ismereteinket, de a sajtakadémiára sem jutottunk ki, amin dolgozóinkkal közösen vettünk volna részt. Azonkívül kétféle érett sajt készítésére is megkötöttük volna a szerződést az olasz partnereinkkel. Ezekre most nem kerülhetett sor, majd később utazunk.
Termékeik a család tagjai, Zoltán, Ildikó, Daniella és Adrienn nevéből alkotott ZILDA márkanéven kerülnek forgalomba. Az 1992-ben alakult Makrom Kft. ma már teljes egészében családi tulajdonban van.
A kisebbik, Daniella szintén Kaposváron tanult, ő növénytermesztő szakon. Mind ketten kiveszik a részüket a cég munkájából. A feleségem, Ildikó a tejüzemet felügyeli, vejeink pedig az egyéb tevékenységekkel foglalkozó egységekben dolgoznak. Az utánpótlás is adott, három fiú és egy lány unokánk van. Bízom benne, hogy ők veszik át szüleiktől a stafétabotot.
Szalai Kornélia