Back to top

CLAAS TELEMATICS: mostantól rögzíti is az adatokat

A CLAAS által frissített TELEMATICS-rendszerrel most már nemcsak a gép állapotának és beállításainak gyors áttekintése válik lehetővé, hanem a szántóföldi és betakarítási munkálatok dokumentálása is.

Az automatikus dokumentációval, azon túl, hogy idő takarítható meg, a rendszer kényelmes hozzáférést biztosít a gépadatokhoz és a szántóföldi területek adottságaihoz. Miután az adott tábla határai a TELEMATICS-on keresztül eltárolódnak, a rendszer automatikusan felismeri, hogy melyik táblán dolgozik a gép. A TELEMATICS ezután a táblahatárok és a nyomvonalak alapján a tevékenységekhez kapcsolható adatokból táblaspecifikus dokumentációt készít. A rendszer teljesen automatikusan működik, nincs szükség további beavatkozásra se a gépkezelő, se az irodai munkatárs részéről.

A DLG által vizsgált NIR-szenzorral és a TELEMATICS-rendszerrel már JAGUAR-ral is lehetséges a hozamtérképezés
Fotó: AXIÁL Kft.

Hozamtérképezés NIR-szenzor segítségével

Egy CLAAS JAGUAR silózóval kombinálva a betakarított mennyiség és a NIR-szenzor által mért értékek szintén táblánként kiértékelhetők. A szárazanyag-tartalom mellett, a DLG által már bevizsgált NIR-szenzor, lehetővé teszi az olyan összetevők dokumentálását, mint például a keményítő-, a nyersfehérje-, a nyersrost-, a nyershamu-, a nyerszsír- és a cukortartalom. Ezen felül a TELEMATICS egy áttekinthető és a NIR-szenzoros mérésnek köszönhetően rendkívül pontos hozamtérképeket hoz létre a helyspecifikus értékeléshez. Szükség esetén az adatok és a térképek ISOXML formátumba exportálhatók és továbbíthatók. Dokumentálható továbbá a kijuttatott adalékanyag mennyisége is, amit a NIR-szenzor mérései alapján állít be a gép.

Automatikus adatátvitel akár munkagépek esetén is

Az új CLAAS API segítségével a TELEMATICS most számos ismert üzemgazdálkodási rendszerhez közvetlenül csatlakoztatható. Így a táblahatárok automatikusan átvihetők a TELEMATICS-ba, majd az automatikus dokumentációból származó adatok közvetlenül a megfelelő üzemgazdálkodási rendszerbe kerülnek. Az adatok kézi exportálása és importálása már nem szükséges, ami munka- és időmegtakarítást jelent.

A CLAAS a TELEMATICS rendszer 2020-as frissítésével a gép- és agronómiai adatok automatikus dokumentációját kínálja a felhasználóknak
Fotó: AXIÁL Kft.
A CLAAS TELEMATICS TONI funkciója továbbra is egyedi megoldás. Az ISOBUS csatlakozón keresztül a kapcsolt munkagépekből, például bálázókból vagy pótkocsikból származó adatok is dokumentálhatók, és amennyiben szükséges, ISOXML formátumba exportálhatók.

A TELEMATICS a munkagépek munkájának dokumentálására is képes, így téve egyszerűbbé a gazdálkodók, bérmunkát végzők napi munkáját. A DataConnect-tel a márkafüggetlen flottakezelés is lehetséges lesz a jövőben CLAAS, Case IH, John Deere, New Holland és Ste
Az Agritechnica 2019-es kiállításon bemutatott, valamint kitüntetést elnyert DataConnect rendszerrel a jövőben lehetővé válik a John Deere, Case IH, Steyr és a New Holland hálózati felhőszolgáltatással (Cloud-to-Cloud kapcsolat) ellátott vegyes gépparkok megjelenítése a TELEMATICS-ban.

A TELEMATICS számos CLAAS traktorban és betakarítógépben alapfelszereltség, az automata dokumentáció mellett a Remote Service szolgáltatás akár távdiagnosztikai támogatást is tud kínálni.

Magába foglalja az esetleges hibák továbbítását az adott CLAAS értékesítési és szervizpartnernek, aki a távoli diagnosztizálás után – időt megtakarítva – egyből megrendelheti és kézbesítheti a megfelelő alkatrészt. A távoli szolgáltatás másik eleme a kötelező szervizeket kezelő karbantartási terv, amivel gyorsabban és tökéletes időzítéssel lehet az adott karbantartást elvégezni, igazodva az ügyfél igényeihez.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.