Back to top

CLAAS TELEMATICS: mostantól rögzíti is az adatokat

A CLAAS által frissített TELEMATICS-rendszerrel most már nemcsak a gép állapotának és beállításainak gyors áttekintése válik lehetővé, hanem a szántóföldi és betakarítási munkálatok dokumentálása is.

Az automatikus dokumentációval, azon túl, hogy idő takarítható meg, a rendszer kényelmes hozzáférést biztosít a gépadatokhoz és a szántóföldi területek adottságaihoz. Miután az adott tábla határai a TELEMATICS-on keresztül eltárolódnak, a rendszer automatikusan felismeri, hogy melyik táblán dolgozik a gép. A TELEMATICS ezután a táblahatárok és a nyomvonalak alapján a tevékenységekhez kapcsolható adatokból táblaspecifikus dokumentációt készít. A rendszer teljesen automatikusan működik, nincs szükség további beavatkozásra se a gépkezelő, se az irodai munkatárs részéről.

A DLG által vizsgált NIR-szenzorral és a TELEMATICS-rendszerrel már JAGUAR-ral is lehetséges a hozamtérképezés
Fotó: AXIÁL Kft.

Hozamtérképezés NIR-szenzor segítségével

Egy CLAAS JAGUAR silózóval kombinálva a betakarított mennyiség és a NIR-szenzor által mért értékek szintén táblánként kiértékelhetők. A szárazanyag-tartalom mellett, a DLG által már bevizsgált NIR-szenzor, lehetővé teszi az olyan összetevők dokumentálását, mint például a keményítő-, a nyersfehérje-, a nyersrost-, a nyershamu-, a nyerszsír- és a cukortartalom. Ezen felül a TELEMATICS egy áttekinthető és a NIR-szenzoros mérésnek köszönhetően rendkívül pontos hozamtérképeket hoz létre a helyspecifikus értékeléshez. Szükség esetén az adatok és a térképek ISOXML formátumba exportálhatók és továbbíthatók. Dokumentálható továbbá a kijuttatott adalékanyag mennyisége is, amit a NIR-szenzor mérései alapján állít be a gép.

Automatikus adatátvitel akár munkagépek esetén is

Az új CLAAS API segítségével a TELEMATICS most számos ismert üzemgazdálkodási rendszerhez közvetlenül csatlakoztatható. Így a táblahatárok automatikusan átvihetők a TELEMATICS-ba, majd az automatikus dokumentációból származó adatok közvetlenül a megfelelő üzemgazdálkodási rendszerbe kerülnek. Az adatok kézi exportálása és importálása már nem szükséges, ami munka- és időmegtakarítást jelent.

A CLAAS a TELEMATICS rendszer 2020-as frissítésével a gép- és agronómiai adatok automatikus dokumentációját kínálja a felhasználóknak
Fotó: AXIÁL Kft.
A CLAAS TELEMATICS TONI funkciója továbbra is egyedi megoldás. Az ISOBUS csatlakozón keresztül a kapcsolt munkagépekből, például bálázókból vagy pótkocsikból származó adatok is dokumentálhatók, és amennyiben szükséges, ISOXML formátumba exportálhatók.

A TELEMATICS a munkagépek munkájának dokumentálására is képes, így téve egyszerűbbé a gazdálkodók, bérmunkát végzők napi munkáját. A DataConnect-tel a márkafüggetlen flottakezelés is lehetséges lesz a jövőben CLAAS, Case IH, John Deere, New Holland és Ste
Az Agritechnica 2019-es kiállításon bemutatott, valamint kitüntetést elnyert DataConnect rendszerrel a jövőben lehetővé válik a John Deere, Case IH, Steyr és a New Holland hálózati felhőszolgáltatással (Cloud-to-Cloud kapcsolat) ellátott vegyes gépparkok megjelenítése a TELEMATICS-ban.

A TELEMATICS számos CLAAS traktorban és betakarítógépben alapfelszereltség, az automata dokumentáció mellett a Remote Service szolgáltatás akár távdiagnosztikai támogatást is tud kínálni.

Magába foglalja az esetleges hibák továbbítását az adott CLAAS értékesítési és szervizpartnernek, aki a távoli diagnosztizálás után – időt megtakarítva – egyből megrendelheti és kézbesítheti a megfelelő alkatrészt. A távoli szolgáltatás másik eleme a kötelező szervizeket kezelő karbantartási terv, amivel gyorsabban és tökéletes időzítéssel lehet az adott karbantartást elvégezni, igazodva az ügyfél igényeihez.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Új gazdálkodási környezet: támogatás, adózás, kockázatkezelés

Több ezer milliárd forintnyi uniós forrás, kedvezőbb adózási feltételek és csökkenő adminisztrációs terhek, valamint új kockázatkezelési rendszer is segíti a mezőgazdaság életét az elkövetkező években.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Kevesebb cukor lesz, nyár végére elfogyhatnak a készletek

A tavalyi cukorrépa termés Európában, különösen Franciaországban és Lengyelországban jóval kevesebb volt az előző évieknél, ami felveti azt a lehetőséget, hogy nyár végre elfogynak a cukorkészletek. A cukortermelés beleértve az izoglükózt, azaz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszert is az Európai Unióban 16,3 millió tonna volt tavaly.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Hatékonyságának kihasználásához megfelelő szabályozásra van szükség

A napjainkat behálózó innováció az élet minden területére, így az agráriumra is kihat. A precíziós gazdálkodásnak köszönhetően a modernizáció és digitalizáció begyűrűzött a mezőgazdaságba, s mostanra úgy tűnik, a drónoknak is egyre nagyobb jelentősége lesz a gazdaságokban. Alkalmasak monitorozásra, információgyűjtésre, és nemsokára remélhetőleg lehetőség nyílik arra is, hogy permetezzünk vele.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.