0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fordult a kocka – növényvédelmi előrejelzés 26. hét

Az elmúlt időszak kiadós esőkkel, záporokkal, zivatarokkal, helyenként jégveréssel tarkított időjárása jelentős változásokat hozott a növényegészségügyi helyzet megítélésében. A növénykultúrák többségében eddig a száraz és aszályos idő elsősorban a kártevőknek kedvezett, a betegségek közül pedig a lisztharmatgombáknak. Más kórokozók éppen csak megjelentek, legföljebb alacsony mértékben fertőztek.

Az almafélék esetében a lisztharmat dominanciája mellett eddig is fertőzött a varasodás, de a nyugati tájegységek kivételével – mert ott eddig is több eső hullott – a betegség csak kismértékben, inkább a leveleken jelent meg. A június közepi hosszantartó nedvességborítás,

a folyamatosan magas páratartalom újabb fertőzési hullámot indít el,

ami egyaránt érinti a lombozatot és a termést is. A varasodás mellett minden feltétel adott a baktériumos tűzelhalás járványos terjedéséhez is. A betegség idén eddig elsősorban a körtét fertőzte, de most minden érzékeny növényfaj veszélyeztetett, a körte mellett az alma, a birs, és számos dísznövényféle is. A védekezés során elsősorban a rezisztenciára, a mechanikai védelemre és a réztartalmú fungicidek baktericid hatására támaszkodhatunk.

A kórokozók mellett az almamoly rajzása újból emelkedő tendenciát mutat, a napi fogás ismét meghaladja a 20-25 egyedet. Ebből a szempontból

már a dió is veszélyeztetett, mert a termés elérte azt a méretet, amelyre már lerakja a petéit az almamoly.

Ha már a diónál tartunk, érdemes odafigyelni a baktériumos levél- és termésfoltosságra, valamint a gnomóniás megbetegedésre is, mert a jelenlegi időjárás kedvez mindkét kórokozónak. Mindkettő esetében a rezes kezelések hatékonyak. Nemsokára itt lesz az ideje a nyugati dióburok-fúrólégy rajzáskezdetének, ezért már most kihelyezhetők a feromonnal kombinált sárga színű ragacsos fogólapok.

A cseresznye és a meggy eső után hajlamos a termés felrepedésére, ezért a gyümölcsfertőző monília most is igen nagy károkat okozhat – akárcsak tavaly –, így indokolt a védekezés a kórokozó ellen. Most csak néhánynapos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba a permetezés során.

A szőlőültetvényekben a lisztharmat mellett a peronoszpóra és a szürkepenészes rothadás is erőteljesen fertőzhet. Az eddigi időjárás inkább a lisztharmatnak kedvezett, ez a helyzet most megfordult. A szisztémikus

permetezési blokk mellett fordítsunk gondot a zöldválogatásra és a lombozat csonkázására,

mert alaposan fejlődnek a hajtások ebben az időjárásban. Az ültetvényekben a déli borvidékeken az amerikai szőlőkabóca lárváinak egy része már elérte a L3-as lárvastádiumot, így készüljünk a kártevő elleni védelemre. Ugyancsak rajzik a kígyóaknás szőlőmoly, tehát figyeljük a kártevő rajzáscsúcsát a hatékony védekezés érdekében.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet