Back to top

Közös agrárpolitika átmeneti szabályozás - szerepzavarban az Európai Bizottság

Az Európai Parlamentet és a Tanácsot is felháborította, hogy a Bizottság határozottan ellenzi azt, hogy a következő EU mezőgazdasági támogatási program megkezdése előtt kétéves átmeneti időszak legyen.

A közös agrárpolitika (KAP) átmeneti szabályairól folyó tárgyalásaik során a két EU társjogalkotó megállapodott egy ideiglenes rendszerről, amely lehetővé teszi az uniós mezőgazdasági támogatások kifizetését két évig akkor is, ha nincs megállapodás a 2020 utáni KAP-reformról.

Ugyanakkor az EU végrehajtó szerve egyéves átmeneti időszakot erőltet a jelenlegi és a következő KAP-program közötti szakadék áthidalására.

„A Bizottság megnehezíti az életünket” - mondta a tárgyalásokban részt vevő diplomáciai forrás az EURACTIV-nak.

A Bizottság nem nyitott a kérdés megvitatására, és az, hogy nem hajlandó meghallgatni a különböző érveket, frusztrálja a tárgyalókat.

A forrás hozzátette, hogy a Bizottság szakértői megtagadták a Parlament előadójától és az EU minisztereitől a technikai támogatást annak felmérése érdekében, hogy a kétéves időszak milyen gyakorlati következményekkel járna.

"Mi mentünk előre, és nélkülük csináltuk" - magyarázta a forrás.

A Bizottságnak, mint a jogalkotásban kezdeményezési hatáskörrel rendelkező szervezetnek az intézményközi tárgyalások során közvetítő szerepe van a Tanács és a Parlament között - az EU zsargonjában ezt harmadik oldalként ismerik.

A végső döntést azonban a két társjogalkotó hozza meg.

Elsi Katainen finn európai parlamenti képviselő
Fotó: yle.fi
A dokumentáció előadója, Elsi Katainen finn európai parlamenti képviselő azt mondta az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságában (COMAGRI) lévő kollégáinak, hogy a Bizottság nem volt képes állást foglalni a kétéves átmenet szükségességéről, „az jogalkotók együttes döntése ellenére”.

„Szeretném határozottan felszólítani a Bizottságot, hogy legyen a becsületes végrehajtó szerepében, és a következő háromoldalú egyeztetés során alkalmazza a döntéshozók álláspontját” - mondta a COMAGRI hétfőn (június 22-én) tartott ülésén.

Hangsúlyozta, hogy a Bizottságnak meg kell értenie, hogy a KAP reformja nem lesz készen megfelelő időben, és ezért az egyéves átmeneti időszak nem elegendő ahhoz, hogy a tagállami közigazgatások megfelelően felkészüljenek.

„Ez a harc sürgős, a Bizottságnak meg kell értenie, hogy a kétéves átmenetet nem lehet elkerülni” - mondta Mazaly Aguilar az európai konzervatívok képviselője (ECR), a COMAGRI alelnöke.

Hasonlóképpen, Paolo De Castro szocialista képviselő is azt sürgette, hogy Katainen tartsa fenn a Parlament kétéves megközelítését, mivel lehetetlen egy rövidebb ideig tartó ideiglenes rendszer kialakítása.

Katainen szerint a jelenlegi program hat hónapon belül véget ér, és a társjogalkotóknak átmeneti intézkedéseket kell hozniuk az európai mezőgazdasági ágazat jogbiztonságának biztosítása érdekében.

Úgy véli, hogy „reális” lehet a „tartalmi megegyezés” a horvát elnökséggel a következő, június 30-i háromoldalú egyeztetés során.

A közös agrárpolitikára vonatkozó átmeneti szabályokról szóló megállapodás megkötése a horvátok számára a legfontosabb prioritás, annak érdekében, hogy az európai mezőgazdasági menetrendben érdemi eredményt érjenek el, még mielőtt az első uniós rotációs elnökségük a hónap végén véget ér.

Magyar álláspont

A tagállamok többsége és a társjogalkotó Európai Parlament számára is nyilvánvaló, hogy nincs reális esély az új Közös Agrárpolitika 2022-es elindulására. Az Európai Bizottság azonban a Zöld Megállapodásban előírt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi célok mielőbbi gazdákra erőltetése miatt blokkolni akarja, hogy olyan szabályozás kerüljön elfogadásra, amely két év átmeneti időszak után csak 2023-ra irányozná elő az új Közös Agrárpolitika hatálybalépését - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

Az Agrárminisztérium új eszközzel segíti a mezőgazdasági termelők piaci pozíciójának erősítését

A gazdálkodók értékesítési pozíciójának erősítése érdekében az Agrárminisztérium létrehozta a termelői integrációs szervezet intézményét – közölte Nagy István tárcavezető. Az intézkedésnek köszönhetően csökkenhet a gazdák kiszolgáltatottsága és javulhat a jövedelmezőségük.

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

70 millió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a zöld civil szervezeteket

Évente mintegy 50 zöld civil szervezet kaphat támogatást az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata keretében. A segítség célja a természeti értékek védelme, az erőforrások takarékos, hatékony és fenntartható használata, továbbá az emberi egészség környezeti feltételeinek javítása. Az agrártárca erre a feladatra idén is 70 millió forintot különít el, melyet pályázati úton ítél oda.

Ilyen a legújabb hungarikumunk, a tiszavirágzás

Az egy hónapja a hungarikum rangjára emelt tiszavirágzás évente csak néhány napig észlelhető, ám napjainkban a Földünk természeti kincseit bemutató világhírű sorozatokban is előkelő helye van.