Back to top

Műtrágya ezüsttel

Kísérletek bizonyítják, hogy ezüst és réz nanorészecskék hozzáadása a műtrágyához a többi között növeli a gabonák terméshozamát, ellenállóbbá teszi a növényeket és csökkenti a vegyszerek használatát.

A nanotechnológia meglehetősen új tudományterület, amelyet egyebek mellett az orvostudományban vagy az élelmiszeriparban használnak. Alkalmazására sor kerülhet a mezőgazdaságban is, oly módon, hogy fém nanorészecskéket használnak a műtrágyák előállítása során.

A réz és az ezüst nanorészecskéket a műtrágyákban mint növénynövekedést serkentő alkotóelemet használják,

mivel sejtszinten befolyásolják az alapvető élettani folyamataikat. Bebizonyosodott, hogy a részecskék javítják a növények állapotát, növelik az alacsony és magas hőmérséklet, a vízhiány, valamint a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni ellenálló képességét.

Az ezüst nanoformulája antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, ezért használják baktériumok, gombák, élesztő és vírusok elleni küzdelemben.

Továbbá arra is alkalamas, hogy az ágak vágása után keletkező sérüléseket kezeljék vele. Ezenkívül segíti a növényi sejtek oxigénellátását, javítja a gyümölcsök minőségét és csökkenti a tárolási károk veszteségeit.

Következő funkciójuk a növényi sejtszervecskék működésének befolyásolása és az alapvető élettani folyamatok aktiválása. Segítenek a magas, nagyon jó minőségű hozamok elérésében, ugyanakkor korlátozzák a talajműtrágyákra vagy gombaölő szerekre fordított kiadásokat.

A nanorészecskék nagyon kicsi mérete miatt képesek gyorsan és könnyen behatolni nemcsak a növény szöveteibe, hanem közvetlenül a sejtekbe. A gyártók szerint az ezüst és réz nanorészecskéket tartalmazó készítmények biztonságosak a növényekre, serkentik fejlődésüket és pozitív hatással vannak a gyümölcs növekedésére.

A lengyel Bydgoszczi Műszaki és Élettudományi Egyetemen tanulmányozták az ezüst és a réz nanorészecskék levéltrágyákban való alkalmazásának hatásait. Az elkészült tanulmányból kiderül, hogy az ezüst és réz nanorészecskéket tartalmazó műtrágyák csökkentették a kórokozók fejlődését és enyhítették a növényi válaszokat az abiotikus stresszre. Szintén megvizsgálták a téli búza, a kukorica és a cukorrépa hozamára gyakorolt ​​hatásait, valamint a szőlő jégeső utáni regenerálódását. Megállapították azt a részecske mennyiséget, amelyet levélműtrágyák formájában felhasználva megnövelik az őszi búza és a kukorica gabona hozamát, valamint a gabona szemek fehérjetartalmát.

Forrás: 
bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.