0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Műtrágya ezüsttel

Kísérletek bizonyítják, hogy ezüst és réz nanorészecskék hozzáadása a műtrágyához a többi között növeli a gabonák terméshozamát, ellenállóbbá teszi a növényeket és csökkenti a vegyszerek használatát.

A nanotechnológia meglehetősen új tudományterület, amelyet egyebek mellett az orvostudományban vagy az élelmiszeriparban használnak. Alkalmazására sor kerülhet a mezőgazdaságban is, oly módon, hogy fém nanorészecskéket használnak a műtrágyák előállítása során.

A réz és az ezüst nanorészecskéket a műtrágyákban mint növénynövekedést serkentő alkotóelemet használják,

mivel sejtszinten befolyásolják az alapvető élettani folyamataikat. Bebizonyosodott, hogy a részecskék javítják a növények állapotát, növelik az alacsony és magas hőmérséklet, a vízhiány, valamint a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni ellenálló képességét.

Az ezüst nanoformulája antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, ezért használják baktériumok, gombák, élesztő és vírusok elleni küzdelemben.

Továbbá arra is alkalamas, hogy az ágak vágása után keletkező sérüléseket kezeljék vele. Ezenkívül segíti a növényi sejtek oxigénellátását, javítja a gyümölcsök minőségét és csökkenti a tárolási károk veszteségeit.

Következő funkciójuk a növényi sejtszervecskék működésének befolyásolása és az alapvető élettani folyamatok aktiválása. Segítenek a magas, nagyon jó minőségű hozamok elérésében, ugyanakkor korlátozzák a talajműtrágyákra vagy gombaölő szerekre fordított kiadásokat.

A nanorészecskék nagyon kicsi mérete miatt képesek gyorsan és könnyen behatolni nemcsak a növény szöveteibe, hanem közvetlenül a sejtekbe. A gyártók szerint az ezüst és réz nanorészecskéket tartalmazó készítmények biztonságosak a növényekre, serkentik fejlődésüket és pozitív hatással vannak a gyümölcs növekedésére.

A lengyel Bydgoszczi Műszaki és Élettudományi Egyetemen tanulmányozták az ezüst és a réz nanorészecskék levéltrágyákban való alkalmazásának hatásait. Az elkészült tanulmányból kiderül, hogy az ezüst és réz nanorészecskéket tartalmazó műtrágyák csökkentették a kórokozók fejlődését és enyhítették a növényi válaszokat az abiotikus stresszre. Szintén megvizsgálták a téli búza, a kukorica és a cukorrépa hozamára gyakorolt ​​hatásait, valamint a szőlő jégeső utáni regenerálódását. Megállapították azt a részecske mennyiséget, amelyet levélműtrágyák formájában felhasználva megnövelik az őszi búza és a kukorica gabona hozamát, valamint a gabona szemek fehérjetartalmát.

Forrás: bezpluga.pl