0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás

Sok oka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, mert kiemelkedve a talajszintről látványosabb az ágyás. De könnyebb a gondozása is, ha magasabban vannak a növények. Olyan szempontból is praktikus, hogy a földibolhák körülbelül 60 centiméter magasságba már jóval kisebb számban tudnak feljutni, és károsítani.

A divatos, lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magas ágyások telepítésével képzelhető el. Azokban a nagy kertekben, ahol rossz minőségű a talaj, szintén jó megoldás egy magas ágyás, amit jó minőségű földdel tölthetünk fel. Magas ágyás telepítésekor nagyon fontos a talajrétegezés. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a magas ágyások – hasonlóan a cserepes és konténeres növényekhez – nem, vagy csak alig érintkeznek az „igazi” talajjal, annak élővilágával. Ezt az élővilágot kell megteremtenünk még beültetés előtt. Alulra kerülhetnek fák, bokrok apró méretű nyesedékei, amit alaposan tömörítsünk. A következő egy szerves hulladékból álló komposztálandó réteg legyen, majd erre kerüljenek lehullott falevelek. Ezután érett komposztréteg, majd végül friss kerti föld következik.

Feltölthetjük a teljes ágyásmagasságot, mert valamennyit úgyis süllyedni fog, amikor a korhadási folyamatok megindulnak. Ha szükséges, felül pótoljuk a földréteget, lehetőleg komposzttal keverve.

Minden esetben legyen kibélelve agrofóliával az ágyás belseje, hogy ne korhadjon el a keret, ha fából készült, és hogy ne tudjon kihullani a föld a kisebb réseken. Az agrofólia a talaj felé átengedi a felesleges vizet is.

Az egyes rétegek magasságát a magas ágyás összmagassága határozza meg, egyenletesen, azonos magasságokban terítsük mind az öt réteget. Az ágyás magasságát is jól gondoljuk át, több szempontot kell figyelembe venni. Ha túl alacsonyra tervezzük, akkor nem sok értelme van ahhoz képest, mintha talajszintben termelnénk. Ha túl magasra építjük, akkor rengeteg föld kell majd bele. A méretezésnél van még egy hibalehetőség, a magasság és a szélesség aránya. Ha szélesre építjük, vigyázzunk a magassággal, mert nem fogjuk elérni a közepét, és szemben a talajon lévő ágyással, nem tudunk majd lábbal belépni egy kicsit, akkor sem, ha kell. Ugyanezért fontos, hogy körbejárható-e a magas ágyás, vagy egy fal mellett van-e.

Olyan magas ágyás is építhető, amelyik lépcsőzetesen más-más magasságú, a különböző lehetőségekhez és igényekhez igazodva.

Emelt ágyás, vagy akár magas ágyás lehet a megoldás a divaton, különlegességen és esztétikán túl, ha a kertünkben nem megfelelő a talajminőség, pl. túl agyagos vagy homokos a talaj, vagy éppen túl magas a talajvíz stb. Ilyenkor egy 30-40 cm-es fakerettel kerítsünk körbe egy területet, és töltsük fel jó minőségű talaj és komposzt keverékkel.

A magas ágyás előnye, hogy nem kell műtrágyázni, mert a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket. A jó talaj miatt jobb minőségűek az itt termesztett zöldségek, és szebbek az itt nevelt virágok. Alig kell gyomlálni, és mivel a magas ágyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj. Bio-termékeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk, kevesebb növényvédelmi probléma adódik majd, és ha szerencsénk van, nem kell vegyszerezni sem. A felesleges víz elszivárog a talaj felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is. Kevesebbet kell öntözni, hiszen a komposzttal feltöltött magas ágyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet. Nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével.

youtube://v/riNMzs3dk8g

youtube://v/Zsg9PtoZzEw

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu