Back to top

Soprontól Bánfalváig

Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe.

A soproni 1-es busz hegyi végállomásánál az erdő bekúszik a városba. Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe. A Ciklámen tanösvény a Várisi út buszfordulótól indul (GPS É 47.667298, K 16.578047), és 8600 méter hosszan, egészen Bánfalváig vezeti a kirándulni, túrázni vágyókat.

A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás
A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás

A Sopronhoz közeli erdőkben már a 19. század második felétől kijelöltek sétautakat, építettek kilátókat és alakítottak ki pihenőhelyeket. Az erdei turizmus virágzásának a második világháború vetett véget.

A Tanulmányi Erdőgazdaság megalapításától (1951) kezdve szerepet vállalt a közjóléti fejlesztések gondozásában, a Soproni Parkerdő „berendezése” 1971-ben vette kezdetét, amelynek fejlesztésén dr. Csapody István, dr. Juhász Miklós és dr. Mollay Jánosné Madas Gabriella dolgozott.

Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
A számos forrásfoglalás, túraútvonal és erdei tornapálya mellett akkor készült el hazánk első tanösvénye, a Ciklámen. A Várisi út buszfordulójától induljunk északnyugatnak és kövessük a stilizált ciklámen jelzést. A Ciklámen tanösvény számos szakaszon együtt halad más jelzett útvonalakkal, amelyek segíthetnek a kirándulás tervezésében, például ha a városból gyalogszerrel a kék sáv jelzést követke értünk el a tanösvény kiindulópontjához. A tanösvény első szakasza a zöld kereszt mentén a Thirring útig tart, azt a Deák-kút völgyéhez érve keresztezi a zöld háromszöggel jelzett út, amely a Sörház-dombon (300 m) álló kilátót és a Károly-magaslatot (398 m) köti össze.

Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
A Deák-kút völgyében alpesi látvány tárul a szemünk elé: az utat duglászfenyők szegélyezik, és az avarban már feltűnnek az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) szívalakú, márványozott levelei, júliustól szeptemberig pedig rózsaszínes-lilás bókoló virágai is. A Récényi úttal párhuzamosan, hegynek felfelé a jelzést követve elhaladunk egy régi gneisz bánya mellett, ahol bepillanthatunk a hegy gyomrába és megfigyelhetjük az alapkőzeten kialakult sekély, de a fák gyökerei által sűrűn átszőtt talajréteget, amelynek megóvása itt az egyik legfőbb feladat.

A kis csermely mentén elérjük a Deák-kutat, ahol tűzrakóhely és pihenő várja a kirándulókat. Az onnan felfelé vezető ösvényt jegenyefenyő-óriások vigyázzák, mintegy felügyelve a közeli erdőfoltot, ahol magról kelt utódaik sűrűje fogad.

Kelta ünnep Várhelyen

A Várhely a Soproni-hegység legmisztikusabb része. Az erdő lombsátra alatt 240 halomsír rejtőzik, amelyeknek feltárása 1887-ben kezdődött. A feltárt halomsír-rekonstrukció, a kelta ház, a földvár és környezete a Várhely-kilátóval, egész évben kiemelt kirándulóhely, nyár elején – idén június 27-én – pedig egész napos Kelta-ünnep színes forgataga emlékezik meg a letűnt korról. A Soproni-hegyvidéken több helyszín őrzi annak az emlékét, hogy az idegenek támadása elől a városlakók a hegyvidéki erdőkben kerestek tábor- és menedékhelyet, de a Várhely Hallstatt-kori sáncvára azt meséli, hogy évszázadokon keresztül jelentős számú lakosság élt a mai város felett.

A jelzést követve hamarosan erdei ciklámenben bővelkedő szárazabb erdőrészletekbe jutunk, majd egy közlekedési csomóponthoz érünk. A Károly-kilátó parkolójából több irányba indulhatunk: kitérővel felkereshetjük a Károly-magaslatot, ahol a Károly-kilátó, a Soproni-hegyvidék élő- és vadvilágát bemutató Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé vár. A játszótér mellett pedig táblákon ismertetik a túránk során látható természeti értéket. Egy másik kitérővel a Kecske-patak völgyének forrásait kereshetjük fel, ahol még a nyári hőségben is kellemes a klíma. Előtte, ha úgy kívánjuk, a parkoló környékén elhelyezett padokon és esőbeállóban kényelmesen megtízóraizhatunk.

A tanösvényen maradva az Ágfalvi csata emlékmű mellett haladunk a Fáber-réti erdészház irányába. A sárga jelzésről több leágazó út is vezet a Fáber-rét felé is, amelyet a Ciklámen tanösvény déli oldalról elkerül.

Egy ilyen fontos elágazás a Hét-bükkfa, ahol északnak a Tacsi-árokba a Szalamandra-tó felé is vehetjük az irányt. A Hét-bükkfa eredeti évszázados facsokor „normafáinak” helyét és szellemét ma az 1970-ben ültetett fák őrzik a kirándulók számára. A Ciklámen tanösvény a Hét-bükkfától a kék jelzésen, a Tacsi-árok déli falának szintvonalai mentén kanyarog, egészen a Várhelyig. Ezen a szakaszon padok és esőbeállók nyújtanak pihenőhelyeket, valamint a Hármas-forrás, amelyhez megéri 20 méter mélybe ereszkedni a kiépített lépcsőkön. A Várhely-kilátótól a sárga háromszög, majd a sárga kör jelzés útvonalain vezet le a Ciklámen Sopron-Bánfalvára, a tanösvény végpontjához. Az utolsó szakasz meredélyén a Szent György-forrásnál pihenhetünk meg, de a Tacsi-árok égerlápos völgyében érdemes felkeresni a Szalamandra-tó környékét is. A Ciklámen tanösvényen 12 nagyméretű tájékoztató és számos ismeretterjesztő tábla mutatja be a Soproni-hegyvidék erdőállományait, növény- és állatvilágát, különlegességeit.

Erdei játszótér a Károly-magaslaton
Erdei játszótér a Károly-magaslaton
A tanösvény teljes hosszában védett területen, a Soproni Tájvédelmi Körzeten halad keresztül, és minden évszakban jól járható. Egy egész napos túra keretében, az időjárásnak megfelelően öltözve, kezünkben fényképezőgéppel, maradandó emlékeket gyűjthetünk.

A Ciklámen tanösvényről és a Soproni Parkerdő látnivalóiról a Tanulmányi Erdőgazdaság kiadványaiban olvashatunk, amelyek a helyi idegenforgalmi irodákban, hotelekben, a Károly-magaslati Látogatóközpontban és az interneten elektronikus formában is elérhetőek itt. Kellemes időtöltést és felüdülést kívánunk minden erdőjárónak!

A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában
A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában

Dr. Takács Viktor

TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
Fotók: TAEG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Futóhomok helyén zöldellő erdő

A NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Monori Erdészete Pest megye 25 községének határában, mintegy 10 ezer hektár állami területen látja el erdőgazdálkodói feladatait. Az erdészet 1977-ben alakult a Mendei és a Csévharaszti Erdészetek összevonásával. Jelenleg kilenc hagyományos erdészkerületből áll, ezen kívül Csévharaszton fűrészüzemet, Mendén pedig csemetekertet működtet.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Elhunyt Koncz Rózsa, főszerkesztő, producer

Életének 72. évében méltósággal viselt betegség után 2021. január 18-án elhunyt mezőgazdasági újságíró kollégánk, Koncz Rózsa, egykori televíziós főszerkesztő, producer.

Minden elsős hallgatója után fát ültet a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem már régóta elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés mellett, mely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint egyre inkább átszövi a mindennapi működést is.