Back to top

Soprontól Bánfalváig

Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe.

A soproni 1-es busz hegyi végállomásánál az erdő bekúszik a városba. Közel száz méterrel a belváros felett a Várisi-erdő lombsátra rejti a hegyoldalt, ahol a Soproni-hegység klimatikus gyógyhatását felismerve, az 1960-70-es években megépültek az első szállodák és a nagyhírű szívszanatórium. A környéket máig sok helyi és városba látogató felkeresi, hogy maga mögött hagyva a nyüzsgést, valamelyik ösvényen besétáljon az erdő mélyébe. A Ciklámen tanösvény a Várisi út buszfordulótól indul (GPS É 47.667298, K 16.578047), és 8600 méter hosszan, egészen Bánfalváig vezeti a kirándulni, túrázni vágyókat.

A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás
A Szalamandra-tó túloldalán fakad a Természetbarát-forrás

A Sopronhoz közeli erdőkben már a 19. század második felétől kijelöltek sétautakat, építettek kilátókat és alakítottak ki pihenőhelyeket. Az erdei turizmus virágzásának a második világháború vetett véget.

A Tanulmányi Erdőgazdaság megalapításától (1951) kezdve szerepet vállalt a közjóléti fejlesztések gondozásában, a Soproni Parkerdő „berendezése” 1971-ben vette kezdetét, amelynek fejlesztésén dr. Csapody István, dr. Juhász Miklós és dr. Mollay Jánosné Madas Gabriella dolgozott.

Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
Nyáron nyílnak a névadó ciklámenek
A számos forrásfoglalás, túraútvonal és erdei tornapálya mellett akkor készült el hazánk első tanösvénye, a Ciklámen. A Várisi út buszfordulójától induljunk északnyugatnak és kövessük a stilizált ciklámen jelzést. A Ciklámen tanösvény számos szakaszon együtt halad más jelzett útvonalakkal, amelyek segíthetnek a kirándulás tervezésében, például ha a városból gyalogszerrel a kék sáv jelzést követke értünk el a tanösvény kiindulópontjához. A tanösvény első szakasza a zöld kereszt mentén a Thirring útig tart, azt a Deák-kút völgyéhez érve keresztezi a zöld háromszöggel jelzett út, amely a Sörház-dombon (300 m) álló kilátót és a Károly-magaslatot (398 m) köti össze.

Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
Emlékhely az Ágfalvi csata tiszteletére
A Deák-kút völgyében alpesi látvány tárul a szemünk elé: az utat duglászfenyők szegélyezik, és az avarban már feltűnnek az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) szívalakú, márványozott levelei, júliustól szeptemberig pedig rózsaszínes-lilás bókoló virágai is. A Récényi úttal párhuzamosan, hegynek felfelé a jelzést követve elhaladunk egy régi gneisz bánya mellett, ahol bepillanthatunk a hegy gyomrába és megfigyelhetjük az alapkőzeten kialakult sekély, de a fák gyökerei által sűrűn átszőtt talajréteget, amelynek megóvása itt az egyik legfőbb feladat.

A kis csermely mentén elérjük a Deák-kutat, ahol tűzrakóhely és pihenő várja a kirándulókat. Az onnan felfelé vezető ösvényt jegenyefenyő-óriások vigyázzák, mintegy felügyelve a közeli erdőfoltot, ahol magról kelt utódaik sűrűje fogad.

Kelta ünnep Várhelyen

A Várhely a Soproni-hegység legmisztikusabb része. Az erdő lombsátra alatt 240 halomsír rejtőzik, amelyeknek feltárása 1887-ben kezdődött. A feltárt halomsír-rekonstrukció, a kelta ház, a földvár és környezete a Várhely-kilátóval, egész évben kiemelt kirándulóhely, nyár elején – idén június 27-én – pedig egész napos Kelta-ünnep színes forgataga emlékezik meg a letűnt korról. A Soproni-hegyvidéken több helyszín őrzi annak az emlékét, hogy az idegenek támadása elől a városlakók a hegyvidéki erdőkben kerestek tábor- és menedékhelyet, de a Várhely Hallstatt-kori sáncvára azt meséli, hogy évszázadokon keresztül jelentős számú lakosság élt a mai város felett.

A jelzést követve hamarosan erdei ciklámenben bővelkedő szárazabb erdőrészletekbe jutunk, majd egy közlekedési csomóponthoz érünk. A Károly-kilátó parkolójából több irányba indulhatunk: kitérővel felkereshetjük a Károly-magaslatot, ahol a Károly-kilátó, a Soproni-hegyvidék élő- és vadvilágát bemutató Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé vár. A játszótér mellett pedig táblákon ismertetik a túránk során látható természeti értéket. Egy másik kitérővel a Kecske-patak völgyének forrásait kereshetjük fel, ahol még a nyári hőségben is kellemes a klíma. Előtte, ha úgy kívánjuk, a parkoló környékén elhelyezett padokon és esőbeállóban kényelmesen megtízóraizhatunk.

A tanösvényen maradva az Ágfalvi csata emlékmű mellett haladunk a Fáber-réti erdészház irányába. A sárga jelzésről több leágazó út is vezet a Fáber-rét felé is, amelyet a Ciklámen tanösvény déli oldalról elkerül.

Egy ilyen fontos elágazás a Hét-bükkfa, ahol északnak a Tacsi-árokba a Szalamandra-tó felé is vehetjük az irányt. A Hét-bükkfa eredeti évszázados facsokor „normafáinak” helyét és szellemét ma az 1970-ben ültetett fák őrzik a kirándulók számára. A Ciklámen tanösvény a Hét-bükkfától a kék jelzésen, a Tacsi-árok déli falának szintvonalai mentén kanyarog, egészen a Várhelyig. Ezen a szakaszon padok és esőbeállók nyújtanak pihenőhelyeket, valamint a Hármas-forrás, amelyhez megéri 20 méter mélybe ereszkedni a kiépített lépcsőkön. A Várhely-kilátótól a sárga háromszög, majd a sárga kör jelzés útvonalain vezet le a Ciklámen Sopron-Bánfalvára, a tanösvény végpontjához. Az utolsó szakasz meredélyén a Szent György-forrásnál pihenhetünk meg, de a Tacsi-árok égerlápos völgyében érdemes felkeresni a Szalamandra-tó környékét is. A Ciklámen tanösvényen 12 nagyméretű tájékoztató és számos ismeretterjesztő tábla mutatja be a Soproni-hegyvidék erdőállományait, növény- és állatvilágát, különlegességeit.

Erdei játszótér a Károly-magaslaton
Erdei játszótér a Károly-magaslaton
A tanösvény teljes hosszában védett területen, a Soproni Tájvédelmi Körzeten halad keresztül, és minden évszakban jól járható. Egy egész napos túra keretében, az időjárásnak megfelelően öltözve, kezünkben fényképezőgéppel, maradandó emlékeket gyűjthetünk.

A Ciklámen tanösvényről és a Soproni Parkerdő látnivalóiról a Tanulmányi Erdőgazdaság kiadványaiban olvashatunk, amelyek a helyi idegenforgalmi irodákban, hotelekben, a Károly-magaslati Látogatóközpontban és az interneten elektronikus formában is elérhetőek itt. Kellemes időtöltést és felüdülést kívánunk minden erdőjárónak!

A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában
A Ciklámen tanösvény kezdete a Várisi út fordulójában

Dr. Takács Viktor

TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
Fotók: TAEG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.