Back to top

Új fejlesztések a BASF-nél

Az EU-beli hatóanyagkivonásokra válaszul a BASF kifejlesztett egy új gombaölő hatóanyagot, s a Revysol® tartalmú Revycare® terméke 2020. májusában megkapta a magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt.

A gyártó szerint a hatóanyagnak köszönhetően hosszú távon hatékony, megbízható megoldást nyújthatnak a gazdálkodóknak gombabetegségek ellen, először a kalászos kultúrákban, melyet később továbbiak követnek majd. Hajnal Gábort, a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetőjét a cég terveiről kérdeztük.

MMG - Új fejlesztések a BASF-nél

"A jövőben is arra lehet számítani, hogy elsősorban új gombaölőszerekkel jelentkezünk, de lesz új gyomirtószer, új rovarölőszer is, és ugye, ami nagyon fontos, hogy a BASF is belépett az elmúlt években a vetőmagoknak a területére. Tehát a vetőmag területen is kutatásfejlesztésben új hibrideknek a kihozatalával is jelentkezni fogunk. Például be fogunk majd lépni a kalászosvetőmag-piacra is." - emelte ki Hajnal Gábor.

A cégnél komoly kutatások folynak hibridbúza területen és reményeik szerint 4-5 éven belül azzal is megjelennek. 

"Elindultunk a repce hibridekkel, ezen a területen abban hiszünk, hogy a clearfield szegmensben sikerül olyan hibridekkel előrukkolni, amelyek elérik, sőt legyőzik a konvencionális hibrideket és a termelőknek lehetőségük nyílik átállni egy sokkal egyszerűbb, hatékonyabb technológiára, ami mögött nagyon erős hibrid áll. Idén például már tapasztalatot lehetett szerezni az Invigor 1266 CL hibridünkkel, ami most, különösen ebben a száraz időjárásban úgy néz ki, hogy mindent visz.

Napraforgóban a 2020-as az első szezonunk. Nagyon nagy büszkeséggel tudom elmondani, hogy a terveinket meghaladtuk, extra termékbehozatalt kellett intéznünk, hogy ki tudjuk szolgálni a termelői igényeket. Itt természetesen a úgymond saját technológiákat – clearfield, clearfield plusz vonalat támogatjuk, és ott igyekszünk minél nagyobb termőképességű és minél jobb szárazságtűréssel rendelkező hibridekkel előrukkolni." - magyarázta a cég marketing vezetője.

A BASF tehát párhuzamosan bővíti palettáját mind a vetőmagok, mind a növényvédelem területén. Emellett folytatják a kísérleteket az egyes hatóanyagok különböző kultúrákban való felhasználásával kapcsolatosan is.

Igyekeznek a kertészeti, illetve a kisebb szántóföldi kultúrákban is megoldásokat kínálni, ezért az engedélyezés területén szorosan együttműködnek a Nébihhel. A cég elkötelezett abban, hogy az évi mintegy 900 millió Eurós kutatásifejlesztési költségvetését arra fordítsa, hogy a jövő kihívásaira időben adhassanak választ.

Ennek köszönhetően 2028-ig 30 új termékkel jelentkeznek, köztük 8 teljesen új hatóanyaggal, melyből lehetőség szerint a legtöbbet a magyar piacra is bevezetnek majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Az gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Az indiai kormány újra tárgyalásokat folytat az Új-Delhiben állomásozó több tízezer tüntetőből álló tömeg vezetőivel. Majd 2 hónapja tartanak a tüntetések Új-Delhiben, miután a kormány a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

Megállíthatatlan halfaló

A kárókatona, vagy más néven kormorán jelentős károkat okoz a halgazdaságoknak, halastavaknak. Nem véletlenül hírhedt falánkságáról, hiszen egy példány naponta akár egy kilogrammnál is több halat képest elfogyasztani. Állományuk stabil, sőt növekvő, természetvédelmi oltalom alá tartoznak, de a természetvédelmi hatóság által kiállított vadászati, riasztási engedéllyel gyéríthető, zavarható.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Nagy hal, nagy gond

Horgászat közben egyfolytában a csónakból kihajolva kémleletem a vizet. Nagyapám ezt idővel megelégelte, és azzal rémisztgetett, vigyázzak, mert a harcsa kiugrik a vízből, és leránt a mélybe. Onnantól kezdve a csónak közepén ültem. Nagyapám morbid elrettentése csak részint állt távol az igazságtól, hisz kiderült, a harcsa galambzsákmány reményében képes akár a partra is kivetődni.

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Árutőzsde - További emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.