Back to top

Új fejlesztések a BASF-nél

Az EU-beli hatóanyagkivonásokra válaszul a BASF kifejlesztett egy új gombaölő hatóanyagot, s a Revysol® tartalmú Revycare® terméke 2020. májusában megkapta a magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt.

A gyártó szerint a hatóanyagnak köszönhetően hosszú távon hatékony, megbízható megoldást nyújthatnak a gazdálkodóknak gombabetegségek ellen, először a kalászos kultúrákban, melyet később továbbiak követnek majd. Hajnal Gábort, a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetőjét a cég terveiről kérdeztük.

MMG - Új fejlesztések a BASF-nél

"A jövőben is arra lehet számítani, hogy elsősorban új gombaölőszerekkel jelentkezünk, de lesz új gyomirtószer, új rovarölőszer is, és ugye, ami nagyon fontos, hogy a BASF is belépett az elmúlt években a vetőmagoknak a területére. Tehát a vetőmag területen is kutatásfejlesztésben új hibrideknek a kihozatalával is jelentkezni fogunk. Például be fogunk majd lépni a kalászosvetőmag-piacra is." - emelte ki Hajnal Gábor.

A cégnél komoly kutatások folynak hibridbúza területen és reményeik szerint 4-5 éven belül azzal is megjelennek. 

"Elindultunk a repce hibridekkel, ezen a területen abban hiszünk, hogy a clearfield szegmensben sikerül olyan hibridekkel előrukkolni, amelyek elérik, sőt legyőzik a konvencionális hibrideket és a termelőknek lehetőségük nyílik átállni egy sokkal egyszerűbb, hatékonyabb technológiára, ami mögött nagyon erős hibrid áll. Idén például már tapasztalatot lehetett szerezni az Invigor 1266 CL hibridünkkel, ami most, különösen ebben a száraz időjárásban úgy néz ki, hogy mindent visz.

Napraforgóban a 2020-as az első szezonunk. Nagyon nagy büszkeséggel tudom elmondani, hogy a terveinket meghaladtuk, extra termékbehozatalt kellett intéznünk, hogy ki tudjuk szolgálni a termelői igényeket. Itt természetesen a úgymond saját technológiákat – clearfield, clearfield plusz vonalat támogatjuk, és ott igyekszünk minél nagyobb termőképességű és minél jobb szárazságtűréssel rendelkező hibridekkel előrukkolni." - magyarázta a cég marketing vezetője.

A BASF tehát párhuzamosan bővíti palettáját mind a vetőmagok, mind a növényvédelem területén. Emellett folytatják a kísérleteket az egyes hatóanyagok különböző kultúrákban való felhasználásával kapcsolatosan is.

Igyekeznek a kertészeti, illetve a kisebb szántóföldi kultúrákban is megoldásokat kínálni, ezért az engedélyezés területén szorosan együttműködnek a Nébihhel. A cég elkötelezett abban, hogy az évi mintegy 900 millió Eurós kutatásifejlesztési költségvetését arra fordítsa, hogy a jövő kihívásaira időben adhassanak választ.

Ennek köszönhetően 2028-ig 30 új termékkel jelentkeznek, köztük 8 teljesen új hatóanyaggal, melyből lehetőség szerint a legtöbbet a magyar piacra is bevezetnek majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

Esznek ők eleget!

Főleg nyáron, a nyaralások során a legjellemzőbb a vízimadarak etetése. Bármennyire is kedves, édes jószágnak tűnnek, higgyék el, esznek ők eleget! Legyen szó hattyúról, récéről, szárcsáról, lúdról vagy sirályról, a nevükben kérném meg önöket, hogy sehol és semmivel ne etessék őket!

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.