0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új fejlesztések a BASF-nél

Az EU-beli hatóanyagkivonásokra válaszul a BASF kifejlesztett egy új gombaölő hatóanyagot, s a Revysol® tartalmú Revycare® terméke 2020. májusában megkapta a magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt.

A gyártó szerint a hatóanyagnak köszönhetően hosszú távon hatékony, megbízható megoldást nyújthatnak a gazdálkodóknak gombabetegségek ellen, először a kalászos kultúrákban, melyet később továbbiak követnek majd. Hajnal Gábort, a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetőjét a cég terveiről kérdeztük.

youtube://v/TZ7WMrBVYhU

„A jövőben is arra lehet számítani, hogy elsősorban új gombaölőszerekkel jelentkezünk, de lesz új gyomirtószer, új rovarölőszer is, és ugye, ami nagyon fontos, hogy a BASF is belépett az elmúlt években a vetőmagoknak a területére. Tehát a vetőmag területen is kutatásfejlesztésben új hibrideknek a kihozatalával is jelentkezni fogunk. Például be fogunk majd lépni a kalászosvetőmag-piacra is.” – emelte ki Hajnal Gábor.

A cégnél komoly kutatások folynak hibridbúza területen és reményeik szerint 4-5 éven belül azzal is megjelennek. 

„Elindultunk a repce hibridekkel, ezen a területen abban hiszünk, hogy a clearfield szegmensben sikerül olyan hibridekkel előrukkolni, amelyek elérik, sőt legyőzik a konvencionális hibrideket és a termelőknek lehetőségük nyílik átállni egy sokkal egyszerűbb, hatékonyabb technológiára, ami mögött nagyon erős hibrid áll. Idén például már tapasztalatot lehetett szerezni az Invigor 1266 CL hibridünkkel, ami most, különösen ebben a száraz időjárásban úgy néz ki, hogy mindent visz.

Napraforgóban a 2020-as az első szezonunk. Nagyon nagy büszkeséggel tudom elmondani, hogy a terveinket meghaladtuk, extra termékbehozatalt kellett intéznünk, hogy ki tudjuk szolgálni a termelői igényeket. Itt természetesen a úgymond saját technológiákat – clearfield, clearfield plusz vonalat támogatjuk, és ott igyekszünk minél nagyobb termőképességű és minél jobb szárazságtűréssel rendelkező hibridekkel előrukkolni.” – magyarázta a cég marketing vezetője.

A BASF tehát párhuzamosan bővíti palettáját mind a vetőmagok, mind a növényvédelem területén. Emellett folytatják a kísérleteket az egyes hatóanyagok különböző kultúrákban való felhasználásával kapcsolatosan is.

Igyekeznek a kertészeti, illetve a kisebb szántóföldi kultúrákban is megoldásokat kínálni, ezért az engedélyezés területén szorosan együttműködnek a Nébihhel. A cég elkötelezett abban, hogy az évi mintegy 900 millió Eurós kutatásifejlesztési költségvetését arra fordítsa, hogy a jövő kihívásaira időben adhassanak választ.

Ennek köszönhetően 2028-ig 30 új termékkel jelentkeznek, köztük 8 teljesen új hatóanyaggal, melyből lehetőség szerint a legtöbbet a magyar piacra is bevezetnek majd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu