Back to top

Kína rendesen bevásárolt sertéshúsból – Csak májusban 370 ezer tonnát vettek

Kína májusban 370 ezer tonna sertéshúst importált, 86 százalékkal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – legalábbis ezt mutatják a vámügyi adatok.

Az év első öt hónapjában összesen 1,72 millió tonna sertéshúst importált Kína – adta hírül a kínai vámhatóság –, mely az előző év azonos időszakához képest 146 százalékos emelkedést jelent.

Ha kiegészítjük a belsőségekkel is a májusi adatokat, akkor 510 ezer tonnára ugrik a teljes import végösszege, mely 62 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest.

És ha belsőségekkel együtt számoljuk a 2020 első öt hónapjának behozatalát, akkor 2,28 millió tonnát kapunk.

A hatalmas ugrás hátterében elsősorban még mindig a sertéspestis áll, mely miatt a korábbi évekhez képest a kínai sertéságazat több mint 30 százalékkal lett kisebb.

Két fertőzés egy helyen

A májusi kimagasló eredmény érdekessége, hogy azután sem hagyott alább az import, miután Kína két legnagyobb beszállítója, az Egyesült Államok és Brazília is kénytelen volt bezárni számos húsüzemet, mivel a dolgozók között rohamos tempóban kezdett el terjedni a COVID-19 vírus.

Az import azonban lassulhat, miután Kína egyik legnagyobb kikötője a múlt héten megkezdte a hússzállítmányokat COVID-19 miatt is tesztelni, illetve a vámhatóság fokozta az összes élelmiszer ellenőrzését.

Az eddig említett piaci trendek azt eredményezték, hogy a legnagyobb ázsiai piacon a sertéshús ára jelenleg kétszerese a tavalyinak.

A marhahús behozatala májusban elérte a 140 000 tonnát, mely 15 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A vámügyi adatok szintén azt mutatták, hogy az első öt hónapban 820 000 tonnás behozatal 46 százalékkal növekedett.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

A törvényhozók csak megállapodtak a KAP 2 éves átmeneti időszakában

A horvátok elérték azon céljukat, hogy elkészüljenek a Közös Agrárpolitika (KAP) bevezetésének átmeneti szabályai. A horvát EU-elnökség utolsó napján, az utolsó pillanatban megállapodást kötöttek az Európai Parlamenttel. 2 év lesz az átmeneti időszak.

Hazai méhlegelők (13. rész): fehér eper

Évtizedeken át jellegzetes fája volt a hazai tájnak a nem őshonos fehér eper. Mára szinte teljesen eltűnt, pedig több okból érdemes lenne ültetését újból felkarolni: kérge, levele, termése a gyógyászatban használatos, faanyaga kiváló szerszámnak, pálinkáshordónak és nem utolsósorban virágait látogatják a méhek a virágporáért

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.