0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kína rendesen bevásárolt sertéshúsból – Csak májusban 370 ezer tonnát vettek

Kína májusban 370 ezer tonna sertéshúst importált, 86 százalékkal többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – legalábbis ezt mutatják a vámügyi adatok.

Az év első öt hónapjában összesen 1,72 millió tonna sertéshúst importált Kína – adta hírül a kínai vámhatóság –, mely az előző év azonos időszakához képest 146 százalékos emelkedést jelent.

Ha kiegészítjük a belsőségekkel is a májusi adatokat, akkor 510 ezer tonnára ugrik a teljes import végösszege, mely 62 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest.

És ha belsőségekkel együtt számoljuk a 2020 első öt hónapjának behozatalát, akkor 2,28 millió tonnát kapunk.

A hatalmas ugrás hátterében elsősorban még mindig a sertéspestis áll, mely miatt a korábbi évekhez képest a kínai sertéságazat több mint 30 százalékkal lett kisebb.

Két fertőzés egy helyen

A májusi kimagasló eredmény érdekessége, hogy azután sem hagyott alább az import, miután Kína két legnagyobb beszállítója, az Egyesült Államok és Brazília is kénytelen volt bezárni számos húsüzemet, mivel a dolgozók között rohamos tempóban kezdett el terjedni a COVID-19 vírus.

Az import azonban lassulhat, miután Kína egyik legnagyobb kikötője a múlt héten megkezdte a hússzállítmányokat COVID-19 miatt is tesztelni, illetve a vámhatóság fokozta az összes élelmiszer ellenőrzését.

Az eddig említett piaci trendek azt eredményezték, hogy a legnagyobb ázsiai piacon a sertéshús ára jelenleg kétszerese a tavalyinak.

A marhahús behozatala májusban elérte a 140 000 tonnát, mely 15 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A vámügyi adatok szintén azt mutatták, hogy az első öt hónapban 820 000 tonnás behozatal 46 százalékkal növekedett.

Forrás: esmmagazine.com