Back to top

Látványos természetfotó-kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban

Tizedik alkalommal szervezték meg a Varázslatos Magyarország (VM) természetfotó-pályázatot, melynek képeiből a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban nyílt tárlat, mely augusztus 18-ig lesz megtekinthető.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A kiállítást Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyitotta meg. Úgy fogalmazott: ha a hazánkra gondolunk, akkor rendszerint tájképi elemek sejlenek fel bennünk. Ezeket ragadják meg képeiken keresztül a természetfotósok, s ennek a táji és természeti örökségnek a védelmén dolgozik a szaktárca, így az államtitkárság és az általa felügyelt tíz nemzetipark-igazgatóság is.

„A természetvédelemben rendkívül fontos az állami erőfeszítés, de ez önmagában kevés, hiszen azt csak a széles társadalmi bázissal együtt lehet eredményesen végezni. Szükség van a helyben élőkre, illetve gazdálkodókra, az önkormányzatokra, valamint a tudományos és kutatóműhelyekre, így a múzeumokra is – mint például a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár. Ugyanakkor fontos szerepük van azoknak a művészeknek, köztük a fotósoknak is, akik ezt a gondolatot a társadalom széles rétege számára közvetítik” – magyarázta, kiemelve ennek kapcsán a tizedik évfordulóját ünneplő Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítást.

És ha már tíz év: az államtitkár elmondta, ez idő alatt négyszeresére emelték a nemzetipark-igazgatóságok költségvetését, megduplázták a dolgozói létszámot, illetve huszonöt százalékkal több látogatót fogadnak évente.

„Az Európai Uniós pályázatok révén az igazgatóságok száz projektben, összesen mintegy 100 ezer hektáron javították a természeti környezetünk állapotát” – tette hozzá. Köszöntőt mondott ez alkalomból Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is. Szavai szerint a kultúrtáj és a természeti táj között nem szakadék van, épp ellenkezőleg: az együvé tartozás jellemzi őket. „A következő nemzedékek egyik legfőbb kihívása az lesz, hogy megvédjék a Kárpát-medence talaját, vizeit, ökoszisztémáját, flóráját és faunáját” – mondta.

Éppen ezért van jó helye e fotókiállításnak a múzeumban, s nem mellékes az sem, hogy e tényt figyelembe véve nyitottak meg ugyanitt nem egészen egy éve egy környezetvédelemről szóló kiállítást – még mindig látogatható –, illetve év elején egy, a klímaváltozást középpontba helyező tárlatot is. Utóbbit a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen szervezték meg.

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója elmondta, a természetvédelem fontosságát most már nemcsak a fotópályázat, illetve -kiállítás, hanem környezetvédelmi akciók, valamint magazinjuk révén is hangsúlyozzák. Szavaiból kiderült,

a VM 2019-es pályázatának legszebb fotóiból készült kiállítás később a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, majd pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban is megtekinthető lesz.

A szakmai zsűri ezúttal is több száz fotós több ezer képét rangsorolta. Döntésük alapján a pályázaton első helyezett lett Potyó Imre, a második helyet Daróczi Csaba, a harmadikat pedig Litauszki Tibor szerezte meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Zölden, jót, olcsón és sokat termelni? - A digitális Zöld Hét fő kérdése

A koronavírus-járvány miatt idén első ízben került tisztán digitális formában megrendezésre Berlinben az Internationale Grüne Woche (IGW, Nemzetközi Zöld Hét), a világ egyik meghatározó élelmiszeripari és mezőgazdasági szakiállítása és fóruma. A két napos IGW Digital rendezvény január 20-án nyilvános online sajtótájékoztatóval vette kezdetét.