Back to top

Látványos természetfotó-kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban

Tizedik alkalommal szervezték meg a Varázslatos Magyarország (VM) természetfotó-pályázatot, melynek képeiből a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban nyílt tárlat, mely augusztus 18-ig lesz megtekinthető.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A kiállítást Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyitotta meg. Úgy fogalmazott: ha a hazánkra gondolunk, akkor rendszerint tájképi elemek sejlenek fel bennünk. Ezeket ragadják meg képeiken keresztül a természetfotósok, s ennek a táji és természeti örökségnek a védelmén dolgozik a szaktárca, így az államtitkárság és az általa felügyelt tíz nemzetipark-igazgatóság is.

„A természetvédelemben rendkívül fontos az állami erőfeszítés, de ez önmagában kevés, hiszen azt csak a széles társadalmi bázissal együtt lehet eredményesen végezni. Szükség van a helyben élőkre, illetve gazdálkodókra, az önkormányzatokra, valamint a tudományos és kutatóműhelyekre, így a múzeumokra is – mint például a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár. Ugyanakkor fontos szerepük van azoknak a művészeknek, köztük a fotósoknak is, akik ezt a gondolatot a társadalom széles rétege számára közvetítik” – magyarázta, kiemelve ennek kapcsán a tizedik évfordulóját ünneplő Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítást.

És ha már tíz év: az államtitkár elmondta, ez idő alatt négyszeresére emelték a nemzetipark-igazgatóságok költségvetését, megduplázták a dolgozói létszámot, illetve huszonöt százalékkal több látogatót fogadnak évente.

„Az Európai Uniós pályázatok révén az igazgatóságok száz projektben, összesen mintegy 100 ezer hektáron javították a természeti környezetünk állapotát” – tette hozzá. Köszöntőt mondott ez alkalomból Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója is. Szavai szerint a kultúrtáj és a természeti táj között nem szakadék van, épp ellenkezőleg: az együvé tartozás jellemzi őket. „A következő nemzedékek egyik legfőbb kihívása az lesz, hogy megvédjék a Kárpát-medence talaját, vizeit, ökoszisztémáját, flóráját és faunáját” – mondta.

Éppen ezért van jó helye e fotókiállításnak a múzeumban, s nem mellékes az sem, hogy e tényt figyelembe véve nyitottak meg ugyanitt nem egészen egy éve egy környezetvédelemről szóló kiállítást – még mindig látogatható –, illetve év elején egy, a klímaváltozást középpontba helyező tárlatot is. Utóbbit a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel, az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen szervezték meg.

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója elmondta, a természetvédelem fontosságát most már nemcsak a fotópályázat, illetve -kiállítás, hanem környezetvédelmi akciók, valamint magazinjuk révén is hangsúlyozzák. Szavaiból kiderült,

a VM 2019-es pályázatának legszebb fotóiból készült kiállítás később a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, majd pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban is megtekinthető lesz.

A szakmai zsűri ezúttal is több száz fotós több ezer képét rangsorolta. Döntésük alapján a pályázaton első helyezett lett Potyó Imre, a második helyet Daróczi Csaba, a harmadikat pedig Litauszki Tibor szerezte meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Az Országgyűlés július 3-i ülésén 139 támogató szavazattal, a baloldal tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.