Back to top

Bővített a fehérgyarmati konzervgyár

A fehérgyarmati Jonaco Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással teljesen megújította a konzervgyár technológiai folyamatait, amivel növelte a kapacitást és új termékekkel is előáll. Szabó Péter ügyvezetőt az idei terveikről is kérdeztük.

Az alagút pasztőrözőn kívül mindent lecseréltünk, mondta az ügyvezető, a régi berendezésekből az optikai válogató és a négysugaras röntgengép maradt meg. A Jonaco Kft. az utóbbi években jobbára csak meggybefőttet készített, most viszont

a tervek szerint a tavalyi mennyiség kétszeresére rúgó 8-9 millió üveg meggy  mellett ugyanennyi uborka, 2-3 millió üveg szilva, 2 millió üveg cékla és 500-700 ezer üveg cseresznye kerül majd ki az üzemből.

A termékskálát a piaci igényeknek megfelelőn tovább szeretnék bővíteni, hogy megnyújtsák a feldolgozási idényt, a jelenlegi technológiával képesek az említetteken kívül paprikát feldolgozni és lecsót készíteni.

Érdi bőtermő
Fotó: Horváth Csilla
Az idén az Érdi bőtermőből a tavaszi fagyok miatt elég kevés termett, a szüret előtti esők pedig rontották a minőségét. Egyelőre nem látszik, hogy német exportra ebből a fajtából készülhet meggybefőtt. Június első kétharmadában nem érkezett nagy mennyiség, a hónap utolsó hétvégéjén várják a beszállítási csúcsot. Szabó Péter szerint nem biztos, hogy sikerül levezetni a befőttnek nem alkalmas minőséget, mert a légyártók inkább kivárnak egy hetet, amikor a cigánymeggyek és az Oblacsinszka szürete kezdődik. Ezek a fajták kimondottan légyártásra alkalmasak, jóval magasabb a Brix-értékük, mint az Érdi bőtermőnek, és az idén is jól teremnek. A jelenlegi 250-260 forintos nettó átvételi árak mellett a fagyasztóipar valószínűleg kevés meggyet vásárol.

A legnagyobb mennyiségben termő hazai fajták, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő, a Kántorjánosi és a Petri egyelőre „jól néznek ki”, de ronthatja a kedvező képet, ha továbbra is sok lesz az eső – tette hozzá Szabó Péter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érzelmi állapottól függő gyümölcsfogyasztás?

Az elfogyasztott gyümölcsök nem csupán a fizikai testre vannak hatással, hanem a lelki világunkra is, ezért lényegében minden szinten táplálnak. Ezt úgy fordíthatjuk a javunkra, ha jobban megismerjük a gyümölcsök igazi „mondanivalóját”, így aztán tudatosan „kérhetjük” a támogatásukat bizonyos érzelmi állapotok esetén.

Csemegekukorica-fajtabemutatót tartott az Orosco Kft.

A spanyolországi Semillas Fító vetőmagjai közül hármat ismerhettek meg a gazdálkodók. A rendkívül jó ízű, édes SF1379 egyre keresettebb a friss piac és az ipar részéről is.

Több csirkét vágtak le, az ára is nőtt

Nőtt a belföldi csirkefeldolgozás az idén, de közben a csirkehús termelői ára is emelkedett - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet csütörtökön közzétett piaci jelentéséből.

Csapjunk oda az atkáknak!

Egy teljes hónappal korábban megjelentek a gyümölcsösökben a takácsatkák és a levélatkák a rendkívüli meleg és száraz időjárás következtében. Nem szabad késlekedni a védekezéssel, figyelmeztet Lucza Zoltán szaktanácsadó. Fiatal őszibarackosokban az ültetvény fejlődését veszélyeztető mértékben talált kétfoltos takácsatkát és piros gyümölcsfa-takácsatkát. Speciális atkaölő szerekkel ajánlott védekezni ellenük.

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Védjük meg a diót – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

A meleg ellenére terjednek a növénybetegségek, de sok a vértetű és a gyümölcsmoly is. Hamarosan rajzik a hírhedt dióburok-fúrólégy, ráadásul az almamoly is károsítja a diót. Sárga lapokkal követhetjük nyomon a rajzását, de készüljünk fel, hogy egy permetezés nem lesz elég. Most kell permetezni az amerikai szőlőkabóca ellen is.

Rekordot dönthet a holland hagymakivitel

Soha nem volt még ilyen népszerű termék a hagyma, eddig nem tapasztalt mértékben nő a piaca. Bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban a holland hagymaexport várhatóan mennyiségi rekordot dönt, közölte a Holland Hagymaszövetség.

A miniszter változott, a kihívások maradtak

Kétségtelen, hogy egy ország mezőgazdaságának fejlődésében nem a mindenkori kormány vagy az agrárminiszter személye a legfontosabb, hanem az agráriumban dolgozók, de gazdaságpolitikájuk komolyan befolyásolja az ágazat fejlődését. A szlovák kormányban személycsere történt az agrártárca élén – viszont a szlovákiai agrárium előtt álló kihívások és feladatok ugyanazok maradtak.

Rázógéptől hullott a cseresznye - csak nem elég

Egy ráckevei cseresznye ültetvényben jártunk múlt héten, rázógépes betakarításon. A minőséggel nem volt gond, azonban a tavalyi mennyiségnek csak a fele termett, és ez még jónak mondható az idei tavaszt követően…

Emberi bőrt növesztettek ipari célra – balhé lett belőle

A bőr állati eredetű, azonban nem csak oly módon készülhet, ahogy eddig elképzeltük. A feltalálók az utóbbi években érdekes dolgokra szánták el magukat, mely során a selejt újragondolva hasznos és fényűző holmivá válik, sőt a technológiai fejlődés akár azt is lehetővé teheti, hogy hamarosan a „saját bőrünket vigyük a vásárra”.