Back to top

Bővített a fehérgyarmati konzervgyár

A fehérgyarmati Jonaco Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással teljesen megújította a konzervgyár technológiai folyamatait, amivel növelte a kapacitást és új termékekkel is előáll. Szabó Péter ügyvezetőt az idei terveikről is kérdeztük.

Az alagút pasztőrözőn kívül mindent lecseréltünk, mondta az ügyvezető, a régi berendezésekből az optikai válogató és a négysugaras röntgengép maradt meg. A Jonaco Kft. az utóbbi években jobbára csak meggybefőttet készített, most viszont

a tervek szerint a tavalyi mennyiség kétszeresére rúgó 8-9 millió üveg meggy  mellett ugyanennyi uborka, 2-3 millió üveg szilva, 2 millió üveg cékla és 500-700 ezer üveg cseresznye kerül majd ki az üzemből.

A termékskálát a piaci igényeknek megfelelőn tovább szeretnék bővíteni, hogy megnyújtsák a feldolgozási idényt, a jelenlegi technológiával képesek az említetteken kívül paprikát feldolgozni és lecsót készíteni.

Érdi bőtermő
Érdi bőtermő
Fotó: Horváth Csilla
Az idén az Érdi bőtermőből a tavaszi fagyok miatt elég kevés termett, a szüret előtti esők pedig rontották a minőségét. Egyelőre nem látszik, hogy német exportra ebből a fajtából készülhet meggybefőtt. Június első kétharmadában nem érkezett nagy mennyiség, a hónap utolsó hétvégéjén várják a beszállítási csúcsot. Szabó Péter szerint nem biztos, hogy sikerül levezetni a befőttnek nem alkalmas minőséget, mert a légyártók inkább kivárnak egy hetet, amikor a cigánymeggyek és az Oblacsinszka szürete kezdődik. Ezek a fajták kimondottan légyártásra alkalmasak, jóval magasabb a Brix-értékük, mint az Érdi bőtermőnek, és az idén is jól teremnek. A jelenlegi 250-260 forintos nettó átvételi árak mellett a fagyasztóipar valószínűleg kevés meggyet vásárol.

A legnagyobb mennyiségben termő hazai fajták, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő, a Kántorjánosi és a Petri egyelőre „jól néznek ki”, de ronthatja a kedvező képet, ha továbbra is sok lesz az eső – tette hozzá Szabó Péter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Bővíti kapacitását Szegeden a Prémium Kert Kft.

Európai uniós támogatással, több mint 178 millió forintos beruházással bővíti Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításán dolgozik az INTEGRÁL Zrt.

Antibiotikum mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartástechnológiának a fejlesztését kezdte meg az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint - közölte a társaság az MTI-vel.

Ökológiai gazdálkodásnak is jelentős szerep jut az új Közös Agrárpolitikában

Az ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.

Balatoni nyarak palackba zárva

Tudósítónk a Spájz Szörpök mottóját választotta a cikk címéül. A kívül-belül kiváló termékeket egy keszthelyi vállalkozás állítja elő, amely a hagyományos családi receptek előírásai, a karakteres, intenzív ízek, és persze a természetesség mellett kötelezte el magát.

Szerbiában a szárazság a legnagyobb gond

Utolsó szerbiai beszámolómban az ukrajnai háború által okozott káosz szerbiai mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre gyakorolt hatásával foglalkoztam. Négy héttel ezelőtt még előfordult, hogy elfogyott az üzemanyag a benzinkutakon, hogy ideig-óráig várakozni kellett az újabb szállítmányra. Azóta megszűnt a pánik okozta vásárlási láz, kiderült, hogy igazat beszélt a kormány, amikor azt mondta, hogy üzemanyaghiány egyelőre nem fenyeget.

A mezőgazdasági termelőknek stabil piacra van szüksége

Eddig a világjárvány, most az infláció, a megnövekedett költségek, és nem utolsósorban az ukrán–orosz háború nehezíti az agráriumi szereplők mindennapjait. De hogyan éli meg ezt az időszakot egy mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, és milyen lehetőségekbe kapaszkodhat, hogy ne csak a túlélésért, hanem továbbra is a jövedelmezőségért dolgozzon?

Milyen betegségek jeleit láthatjuk mostanában?

Tavasszal a mandula és a csonthéjasok hajtanak ki elsőként, és hamar megtalálják azokat a különböző betegségek és kártevők is. Milyen jelei vannak a különböző károsítóknak? Néhány tünet bemutatásával segítjük az azonosításukat. A Kerti Kalendáriumban dr. Koleva Roszica ismerteti a gyümölcsfák károsítóit és a védekezési módokat, ez alapján mutatjuk be a leggyakoribb tüneteket és pár kevésbé ismert károsítót.