Back to top

Bővített a fehérgyarmati konzervgyár

A fehérgyarmati Jonaco Kft. 1,2 milliárd forintos beruházással teljesen megújította a konzervgyár technológiai folyamatait, amivel növelte a kapacitást és új termékekkel is előáll. Szabó Péter ügyvezetőt az idei terveikről is kérdeztük.

Az alagút pasztőrözőn kívül mindent lecseréltünk, mondta az ügyvezető, a régi berendezésekből az optikai válogató és a négysugaras röntgengép maradt meg. A Jonaco Kft. az utóbbi években jobbára csak meggybefőttet készített, most viszont

a tervek szerint a tavalyi mennyiség kétszeresére rúgó 8-9 millió üveg meggy  mellett ugyanennyi uborka, 2-3 millió üveg szilva, 2 millió üveg cékla és 500-700 ezer üveg cseresznye kerül majd ki az üzemből.

A termékskálát a piaci igényeknek megfelelőn tovább szeretnék bővíteni, hogy megnyújtsák a feldolgozási idényt, a jelenlegi technológiával képesek az említetteken kívül paprikát feldolgozni és lecsót készíteni.

Érdi bőtermő
Fotó: Horváth Csilla
Az idén az Érdi bőtermőből a tavaszi fagyok miatt elég kevés termett, a szüret előtti esők pedig rontották a minőségét. Egyelőre nem látszik, hogy német exportra ebből a fajtából készülhet meggybefőtt. Június első kétharmadában nem érkezett nagy mennyiség, a hónap utolsó hétvégéjén várják a beszállítási csúcsot. Szabó Péter szerint nem biztos, hogy sikerül levezetni a befőttnek nem alkalmas minőséget, mert a légyártók inkább kivárnak egy hetet, amikor a cigánymeggyek és az Oblacsinszka szürete kezdődik. Ezek a fajták kimondottan légyártásra alkalmasak, jóval magasabb a Brix-értékük, mint az Érdi bőtermőnek, és az idén is jól teremnek. A jelenlegi 250-260 forintos nettó átvételi árak mellett a fagyasztóipar valószínűleg kevés meggyet vásárol.

A legnagyobb mennyiségben termő hazai fajták, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő, a Kántorjánosi és a Petri egyelőre „jól néznek ki”, de ronthatja a kedvező képet, ha továbbra is sok lesz az eső – tette hozzá Szabó Péter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Egy évvel csúszik a milánói Myplant&Garden kiállítás és vásár

Másodszor halasztották el a milánói Myplant & Garden nemzetközi kertészeti kiállítást a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg hét hónappal tolták el a dátumát, de a kiállítók és a szervezők is arra jutottak, hogy több időre van szükség. Július elsején jelentette be a Myplant menedzsmentje, hogy a nagyszabású kiállítást 2021 február 15-17. közt rendezik meg.

Július 4. és 12. között idén is Muzsikál az erdő a Mátrában

A rendkívüli helyzethez alkalmazkodva szervezik az idei Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit. A 9 napon kilenc helyszínen, a Mátra lábától Kékestetőig várják a zene és az erdő szerelmeseit. Szeptember 25-27-én pedig Körösök-völgyében folytatódik az immár 17 éve elkezdett rendezvénysorozat.

Repedt a cseresznye - Többletmunkával járt a betakarítás

Június elején heves esőzések nehezítették a munkát Dél-Olaszország cseresznyeültetvényeiben. Több gond is adódott Puglia térségében.