Back to top

Mennyi műtrágyát igényelnek a kaszálók?

Egy tipikus franciaperjés kaszáló, amit háromszor kaszálnak egy évben, mintegy 100-130 kg/ha nitrogént igényel. Egy ötszöri vágású, túlnyomórészt angolperjéből álló kaszáló viszont a talajból már akár több, mint 300 kg nitrogént is kivonhat hektáronként.

A kijuttatott nitrogén először mindig a többlet szénatermésben jelenik meg. Csak az optimális termés (szénamennyiség) elérése után kezdi el a további kijuttatott nitrogén a fehérjetartalmat is növelni.

A németországi Spitalhof im Kempten-ben végzett, 5 éves tartamkísérletünkben a nitrogén mennyiségének növelésével azt tapasztaltuk, hogy 1 kg kijuttatott nitrogén hatóanyag 22 kg szárazanyag többlettermést eredményezett.

A megengedett maximálisan kiszórható szervestrágya-mennyiség (max. 170 kg N/ha) mellett kijuttatott további 40 kg/ha nitrogén vágásonként (4 vágás volt) 3500 kg/ha szárazanyag terméstöbbletet és 600 kg/ha mennyiséggel több fehérjét eredményezett.

Mikor van a kaszálók műtrágyázásának ideális időpontja?

Az egyéb befolyásoló tényezők – mint a hasznosítás módja, és az ápolás – mellett a szálastakarmány-előállításban a nitrogéntrágyázásnak is fontos szerepe van. A nitrogénadag meghatározása során figyelembe kell venni a terület terméspotenciálját és a hasznosítás módját is (legelő vagy kaszáló). A túlnyomórészt fűfélékből álló, 3 vágású kaszáló például magas terméspotenciál esetén 120-150 kg/ha nitrogént igényel. Egy hasonló, de 5-szöri vágású területre viszont már 210 kg/ha nitrogént is érdemes kiszórni.

A nitrogént a növekedési időszak alatt megosztva, több részletben érdemes kijuttatni. Amennyiben a tavaszi időszakban, április és május hónapokban hangsúlyosabban műtrágyáztunk, érdemes – a későbbiekben csökkenő ütemű növekedésnek megfelelően – a további nitrogén-mennyiségeket csökkenteni.

Szervestrágya használata esetén a kiegészítő műtrágyamennyiséget csökkenteni kell a szervestrágya nitrogéntartalmának megfelelően.

Érdemes gyorsan ható nitrogénformákat használni

A vágások közötti viszonylag rövid növekedési időszakok miatt a kaszálók műtrágyázása során a gyorsan ható nitrogénformákat tartalmazó műtrágyákat (mint pl. az NAC 27 N) érdemes előnyben részesíteni. Így célzottan tudunk reagálni az állomány aktuális állapotára és hozzásegíthetjük a növényeket az újbóli gyors növekedéshez. Az NAC 27 N a nitrogén mellett 12,5% meszet (CaO) is tartalmaz, így használatával ezt a fontos tápanyagot is visszapótoljuk. (x)

További részletekért látogassa meg weboldalunkat!

Borealis L.A.T

Forrás: 
Borealis L.A.T

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Több alma, körte, szőlő

A kedvező időjárás miatt Kínában nagyobb termésmennyiséggel számolnak az idén almából, körtéből és szőlőből is.

A káliumműtrágyázás hatása a körtefákra

A talajban lévő, kationcserére képes kálium mennyisége nem mindig felel meg a körtefák tápanyagigényének, és ilyenkor elengedhetetlen a káliumtartalmú műtrágya használata.

Az alapműtrágyák és a koronavírus

A koronavírus dominóhatással volt az egész világgazdaságra, ez alól a műtrágyaipar sem jelenett kivételt. Kínában, amely a világjárvány epicentruma volt, kezd normalizálódni az élet, és az összes műtrágya termelése újraindult.

Melyik kajszifajta bírta ki az idei fagyot?

Somogytúron rendezett szabadtéri kajszitanácskozást a Balaton Ker-Tész Szövetkezet, ahol az idei fagykár után nyert tapasztalatokat osztották meg egymással a termesztők. Jónéhány fajta kiesett a rostán.

A sűrű vagy a ritka vetés jobb-e a búzának?

A kenyérbúza nemcsak hazánkban, hanem az egész világon alapvető gabonanövény. Az egyedfejlődés dinamikája, illetve annak környezetfüggő változékonysága fontos szerepet játszik a terméskomponensek kialakításában, és ezeken a folyamatokon keresztül végső soron a termőképesség meghatározásában is.

Nagyot ugrott az ukrán napraforgóolaj ára

A napraforgóolaj exportára tonnánként 20–23 dollárral emelkedett az elmúlt héten Ukrajnában a külföldi kereslet gyors növekedésének köszönhetően – mondta az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó cég.