0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mennyi műtrágyát igényelnek a kaszálók?

Egy tipikus franciaperjés kaszáló, amit háromszor kaszálnak egy évben, mintegy 100-130 kg/ha nitrogént igényel. Egy ötszöri vágású, túlnyomórészt angolperjéből álló kaszáló viszont a talajból már akár több, mint 300 kg nitrogént is kivonhat hektáronként.

A kijuttatott nitrogén először mindig a többlet szénatermésben jelenik meg. Csak az optimális termés (szénamennyiség) elérése után kezdi el a további kijuttatott nitrogén a fehérjetartalmat is növelni.

A németországi Spitalhof im Kempten-ben végzett, 5 éves tartamkísérletünkben a nitrogén mennyiségének növelésével azt tapasztaltuk, hogy 1 kg kijuttatott nitrogén hatóanyag 22 kg szárazanyag többlettermést eredményezett.

A megengedett maximálisan kiszórható szervestrágya-mennyiség (max. 170 kg N/ha) mellett kijuttatott további 40 kg/ha nitrogén vágásonként (4 vágás volt) 3500 kg/ha szárazanyag terméstöbbletet és 600 kg/ha mennyiséggel több fehérjét eredményezett.

Mikor van a kaszálók műtrágyázásának ideális időpontja?

Az egyéb befolyásoló tényezők – mint a hasznosítás módja, és az ápolás – mellett a szálastakarmány-előállításban a nitrogéntrágyázásnak is fontos szerepe van. A nitrogénadag meghatározása során figyelembe kell venni a terület terméspotenciálját és a hasznosítás módját is (legelő vagy kaszáló). A túlnyomórészt fűfélékből álló, 3 vágású kaszáló például magas terméspotenciál esetén 120-150 kg/ha nitrogént igényel. Egy hasonló, de 5-szöri vágású területre viszont már 210 kg/ha nitrogént is érdemes kiszórni.

A nitrogént a növekedési időszak alatt megosztva, több részletben érdemes kijuttatni. Amennyiben a tavaszi időszakban, április és május hónapokban hangsúlyosabban műtrágyáztunk, érdemes – a későbbiekben csökkenő ütemű növekedésnek megfelelően – a további nitrogén-mennyiségeket csökkenteni.

Szervestrágya használata esetén a kiegészítő műtrágyamennyiséget csökkenteni kell a szervestrágya nitrogéntartalmának megfelelően.

Érdemes gyorsan ható nitrogénformákat használni

A vágások közötti viszonylag rövid növekedési időszakok miatt a kaszálók műtrágyázása során a gyorsan ható nitrogénformákat tartalmazó műtrágyákat (mint pl. az NAC 27 N) érdemes előnyben részesíteni. Így célzottan tudunk reagálni az állomány aktuális állapotára és hozzásegíthetjük a növényeket az újbóli gyors növekedéshez. Az NAC 27 N a nitrogén mellett 12,5% meszet (CaO) is tartalmaz, így használatával ezt a fontos tápanyagot is visszapótoljuk. (x)

További részletekért látogassa meg weboldalunkat!

Borealis L.A.T

Forrás: Borealis L.A.T