0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

UV-fényszórós robotok a lisztharmat ellen

Az ultraibolya fényű lámpákkal felszerelt robotok hatékonynak bizonyulnak a rengeteg haszonnövényt, köztük a szőlő termését is megtizedelő lisztharmat ellen.

A Cornell Egyetem kutatói idén tavasszal két helyszínen – Svájc és USA egy-egy szőlészetében két robottal végeztek szabadföldi kísérleteket.

Az UV-fényes technika áttörést hozhat, mert a lisztharmat és a peronoszpóra egyetlen idény alatt képes alkalmazkodni a gombaellenes szerekhez.

A vegyipari vállalatok dollármilliókat költenek újabb és újabb hatásos szerek kifejlesztésére, amelyek környezeti problémákat is okoznak.

A lisztharmat evolúciója az általuk megtámadott növényekével párhuzamosan zajlott az évmilliók során, és a különböző rasszok nagyon gyorsan rezisztenssé válnak az ellenük bevetett hatóanyagokra. Az evolúció során mégis kialakult egy gyenge pontjuk: adaptálódtak a nappalok és éjszakák természetes váltakozásához, és az UV-fény károsítja a DNS-üket. Sok élőlény olyan biokémiai védelmet fejlesztett ki az UV-fény által okozott károsodások ellen, amit a Napból érkező fényspektrum kék tartománya indít be. Éjszaka, mivel a kártevőt nem éri kék fény, ez a javító mechanizmus nem működik. Ezért a kutatók rövid ideig UV-fényt kibocsátó lámpákkal világítják meg a növényeket, ami azokat nem károsítja, viszont a kórokozót elpusztítja. Az UV-fény nemcsak a peronoszpóra, hanem néhány rovarkártevő ellen is hatásosnak bizonyult.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/news.cornell.edu