Back to top

Vadkár a szőlőben – kettőn áll a vásár

Ahol a vad jelen van, ott a vadkár valamilyen formája elkerülhetetlen. Ezért a kárért a vadászatra jogosult felelősséggel tartozik. Így van ez a szőlőültetvények esetében is, azonban a gazdák és a vadgazdálkodók között továbbra is rendszeres probléma, hogy a vad által okozott kárt ki fizeti meg. Több pincészetet, szőlőgazdát megkérdeztünk, a helyzetkörkép meglehetősen vegyes képet mutat.

A verpeléti Varsányi Pincészetnél már tavasszal megjelenik a vadkár, a szőlő zsenge hajtásaiban az őz okoz nagyobb kárt. Azokon a területeken, ahol réttel vagy erdővel határos a szőlőterület, a kár mértéke csak fokozódik – mondja Varsányi Lajos, noha napelemmel működtetett villanypásztort használ a vadkár ellen. Birtokán főként az Olaszrizlinget és a Kékfrankost preferálja a vad, a védekezésnek hála sikerült mérsékelnie a kár nagyságát.

A tiszakürti Tálas Borászatnál 2,5 hektáron a seregély okozott 10-15 százalékos terméskiesést. A másik jelentős probléma, Tálas László elmondása szerint, a terület őztúltartása.

Télen például több 100-120-as rudlik verődnek össze, emellett a környező területeken több érmes bakot is lövetnek a vadásztársaságok, ami jelentős bevételt jelent számukra, emiatt nem áll módjukba az őzállomány zavarása.

– A mi hegyközségünkben 28 db gázzal működtetett vadriasztót alkalmazunk 700 hektárra, ezen kívül a gazdáknak is van ugyanennyi, mégis egyre kisebb a vadriasztó hatásfoka – meséli Tálas László. Az őz lerágja a szőlő hajtásait, majd mikor megjelennek az új hajtások, azokat is „lelegeli”. A riasztót a vad egy idő után megszokja.

A monori Csúzi családi Pincészetnél ősszel szintén az őz, illetve a szőlő cukortartalma miatt a róka eszi le a termést, hogy a télre való felkészülés során ezzel fedezze zsírkészletének felhalmozását.

Szekszárdon, a Mészáros Borház szőlőbirtok ültetvényében az őz mellett a szarvasnak is jelentős a kártétele. Mészáros Pál elmondása szerint tavaly megközelítőleg 5 százalékos volt a vad kártétele, attól függetlenül, hogy kerítéssel és villanypásztorral is védekeztek a vadkár ellen. Esetükben a vad kifejezetten az Irsai Olivért preferálta.

A hajósi Huszár Borháznál hosszú évek óta komoly probléma a vadkár, aminek következménye, hogy egyre több a konfliktus a vadásztársaságokkal. A szőlő fejlődésekor kezdetben a nyúl és az őz rágja le a hajtásokat, míg a szarvas a tőkék között haladva tépi le a fürtöket.

Lehet kerítéssel védekezni, de az őz és a szarvas azt átugorja, míg a vaddisznó az orrával nyomja fel a kerítést, tönkre téve azt. Véleményem szerint nemcsak a gazdának, a vadgazdálkodónak is kellene valamit tennie a vadkár mérséklésért, mert sajnos mindez jelenleg eléggé egyoldalú.

Badacsonyban, az A’capella szőlőbirtokon minden évben közel 40-60 százalékos a terméskiesés a vadkár miatt. A vadászatra jogosultak nem tesznek semmit a vadkár mérséklése érdekében, állítja Dunai János, emiatt komoly összetűzései adódtak a vadgazdálkodókkal.

– A jelenlegi vadkárfelmérési protokoll szerint a szőlőmben jelentkező károknak csak minimális hányada mérhető, holott jobb esetben 40 százalékos a terméskiesésem éves szinten – meséli Dunai János. – Ott tarunk, hogy egyelőre két nyert perem van a vadásztársaságokkal szemben, de így is minden jogi eszközt megpróbálnak az ellehetetlenítésemre alkalmazni.

A vadkár megelőzésére fény, hang, illetve akusztikai vadriasztókat használnak, de a szőlőtermelő véleménye szerint ezek emberi környezetben teljesen használhatatlanok. A szőlőbirtokon a Kékfrankos, a Rajnai rizling, valamint főként az Olaszrizling a vad által preferált fajta. A szarvas és az őz a hajtásban és a fürtben is kárt tesz, a szüret után pedig a vaddisznó döngeti a sorokat, teszi tönkre a tőkéket. De itt az apróvadat is meg kell említeni: a mezei nyúl és a róka is rájár a szőlőre, összességében tehát egész évben jelentős mértékű vadkár jelentkezik.

A Légli Szőlőbirtokon tavaly kifejezetten jelentősnek volt mondható a vadkár. A balatonboglári vállalkozásban először a tőkenevelés során a hajtáscsúcsot, majd májusban a fürtös hajtást rágta le az őz. Eközben a keskeny sorok között a vaddisznótúrások okoztak számottevő kártételt. Mivel a kistraktorok nem tudnak elmenni a feltúrt területen, ezért azokat le kell járni, ami anyagi és időbeli ráfordítást egyaránt kíván. A Pinot Noir, a Chardonnay és az Irsai Olivér mondható preferált fajtáknak a vad szempontjából.

Légli Ottó elmondása szerint a vadkár egész évben jelen van, de ennek súlya a szüret felé egyre kevesebb. Az őz és a vaddisznó mellett a szarvasnak és a borznak lehet még számottevő a kártétele, főként a fürtökben.

A birtok tagoltsága nehezen teszi lehetővé a teljes körű lekerítést, így a kerítések mellett különféle vadriasztót alkalmazunk, de ezeket négy-öt naponként változtatni kell, különben megszokja a vad – vallja Légli Ottó.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Készletnyilvántartás: a szüreti ár alapja

Fontos tudni, hogy mennyi bor található a pincékben, amely nélkül szinte tervezhetetlen az ágazat működőképessége. Minden évben, szüret előtt elhangzik, hogy óriásiak a készletek, a felvásárlók nem akarnak sem bort, sem szőlőt venni, így sikerül lenyomniuk az árakat.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Tud írni? Szereti a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A szervezők az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnék a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtanak lehetőséget.