Back to top

Fűszerkert látványosan: fűszerspirálban termesztve

A fűszernövények szépek is amellett, hogy a konyhában is hasznukat vesszük. Nagyon jól beilleszthetők ezért egy díszkertbe, így a kellemest ötvözzük a hasznossal.

A fűszerspirálos ültetési megoldás látványosabb az ágyáshoz viszonyítva, bár ez a fűszernövények mindennapjait kevésbé érinti, inkább nekünk, szemlélődő embereknek előnyös. Ugyanez a helyzet azzal, hogy a spirál körülbelül egy méteres magasságig emeli ki az ágyást, emiatt egyszerűbb gondozni, szüretelni, nem kell annyit hajolgatni.

Ennek az elrendezésnek a hatására igen kedvező mikroklíma alakul ki, és a vízigény szempontjából is különválaszthatjuk a növényeket, alulra kerülhetnek a vízigényesebbek, középre és feljebb a szárazságtűrőbbek. Így ha felül öntözünk lent fog a legtöbb víz a talajba szívódni, a spirál közepén a lejtés miatt csak kevesebb, hiszen itt folyik majd lefelé a víz.

Fűszerspirál téglákból
Fotó: youtube
Téglából, szabályos kövekből természetesen jóval könnyebb megépíteni a fűszerspirált, de lehet szabálytalan terméskövekből is, csak itt a stabil illeszkedésekre jobban figyeljünk, hiszen ez egy szárazon rakott (kötőanyag nélküli) kőépítmény, amit maximum a föld támaszt meg valamelyest.
A spirált a kert egy napos részére tervezzük, és átmérője legalább két méter legyen. Lehet kisebb is csak az kevésbé látványos, és kisebb fajszámú fűszer fér majd el benne. A spirál aljára lehet egy kis tavacskát építeni, vagy egy dézsát lesüllyeszteni: ennek párolgása jót tesz a növényeknek. Ez a spirál alján levő kis tó, vagy az emelkedő kezdőpontja déli irányba nézzen.

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész van a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.

Az elkészült és földdel feltöltött fűszerspirált hagyjuk állni pár napig, öntözgessük, hogy tömörödjön a talaj. A növényeket elsősorban a mi igényeinknek megfelelően (miket használunk gyakran a konyhában), és a növények igényének megfelelően (felülre a szárazságtűrőbbeket, alulra a vízigényesebbeket) válasszuk. Érdemes a spirál tetejére ültetni levendulát, rozmaringot. Az árnyékosabb északi oldalon jó helye van a snidlingnek, oregánónak, metélőpetrezselyemnek. A víz közelében jól érzik magukat a mentafélék. A citromfű és más nagytermetű növényeket méretük miatt inkább a spirál mellett helyezzük el.

Ha nincs helyünk még egy kicsi fűszerspirált sem készíteni a kertben, nagyobb agyagtálakba tematikus fűszer-összeültetéseket is készíthetünk.

Lehet egy pizzás, magyaros, egy koktélos, egy limonádés és még sokféle növénytálunk, ahol az összeültetés alapja, hogy mire használhatók az egymással ízben harmonizáló növények. A pizzásba tehetünk oregánót, majorannát és bazsalikomot, gyakorlatilag bármit, ami illik a pizzára. A magyarosba a magyaros ételek fűszereit válogassuk össze. A limonádésba jó helyen van a citromfű, citromverbéna és a menták, de utóbbiak a koktélos összeültetésben is helyet kaphatnak. E tematikus összeültetéses tálakat akár az asztalon is elhelyezhetjük, és így ki-ki frissen, zöldfűszerrel ízesítheti ételét, vagy italát...

DIY Herb Spiral

 

This is how You build a Herb Spiral!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.