0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fűszerkert látványosan: fűszerspirálban termesztve

A fűszernövények szépek is amellett, hogy a konyhában is hasznukat vesszük. Nagyon jól beilleszthetők ezért egy díszkertbe, így a kellemest ötvözzük a hasznossal.

A fűszerspirálos ültetési megoldás látványosabb az ágyáshoz viszonyítva, bár ez a fűszernövények mindennapjait kevésbé érinti, inkább nekünk, szemlélődő embereknek előnyös. Ugyanez a helyzet azzal, hogy a spirál körülbelül egy méteres magasságig emeli ki az ágyást, emiatt egyszerűbb gondozni, szüretelni, nem kell annyit hajolgatni.

Ennek az elrendezésnek a hatására igen kedvező mikroklíma alakul ki, és a vízigény szempontjából is különválaszthatjuk a növényeket, alulra kerülhetnek a vízigényesebbek, középre és feljebb a szárazságtűrőbbek. Így ha felül öntözünk lent fog a legtöbb víz a talajba szívódni, a spirál közepén a lejtés miatt csak kevesebb, hiszen itt folyik majd lefelé a víz.

Téglából, szabályos kövekből természetesen jóval könnyebb megépíteni a fűszerspirált, de lehet szabálytalan terméskövekből is, csak itt a stabil illeszkedésekre jobban figyeljünk, hiszen ez egy szárazon rakott (kötőanyag nélküli) kőépítmény, amit maximum a föld támaszt meg valamelyest.
A spirált a kert egy napos részére tervezzük, és átmérője legalább két méter legyen. Lehet kisebb is csak az kevésbé látványos, és kisebb fajszámú fűszer fér majd el benne. A spirál aljára lehet egy kis tavacskát építeni, vagy egy dézsát lesüllyeszteni: ennek párolgása jót tesz a növényeknek. Ez a spirál alján levő kis tó, vagy az emelkedő kezdőpontja déli irányba nézzen.

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész van a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.

Az elkészült és földdel feltöltött fűszerspirált hagyjuk állni pár napig, öntözgessük, hogy tömörödjön a talaj. A növényeket elsősorban a mi igényeinknek megfelelően (miket használunk gyakran a konyhában), és a növények igényének megfelelően (felülre a szárazságtűrőbbeket, alulra a vízigényesebbeket) válasszuk. Érdemes a spirál tetejére ültetni levendulát, rozmaringot. Az árnyékosabb északi oldalon jó helye van a snidlingnek, oregánónak, metélőpetrezselyemnek. A víz közelében jól érzik magukat a mentafélék. A citromfű és más nagytermetű növényeket méretük miatt inkább a spirál mellett helyezzük el.

Ha nincs helyünk még egy kicsi fűszerspirált sem készíteni a kertben, nagyobb agyagtálakba tematikus fűszer-összeültetéseket is készíthetünk.

Lehet egy pizzás, magyaros, egy koktélos, egy limonádés és még sokféle növénytálunk, ahol az összeültetés alapja, hogy mire használhatók az egymással ízben harmonizáló növények. A pizzásba tehetünk oregánót, majorannát és bazsalikomot, gyakorlatilag bármit, ami illik a pizzára. A magyarosba a magyaros ételek fűszereit válogassuk össze. A limonádésba jó helyen van a citromfű, citromverbéna és a menták, de utóbbiak a koktélos összeültetésben is helyet kaphatnak. E tematikus összeültetéses tálakat akár az asztalon is elhelyezhetjük, és így ki-ki frissen, zöldfűszerrel ízesítheti ételét, vagy italát…
youtube://v/mvMf5mrj-D8

 

youtube://v/Q7Hw5GY6OcY

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu