Back to top

Fűszerkert látványosan: fűszerspirálban termesztve

A fűszernövények szépek is amellett, hogy a konyhában is hasznukat vesszük. Nagyon jól beilleszthetők ezért egy díszkertbe, így a kellemest ötvözzük a hasznossal.

A fűszerspirálos ültetési megoldás látványosabb az ágyáshoz viszonyítva, bár ez a fűszernövények mindennapjait kevésbé érinti, inkább nekünk, szemlélődő embereknek előnyös. Ugyanez a helyzet azzal, hogy a spirál körülbelül egy méteres magasságig emeli ki az ágyást, emiatt egyszerűbb gondozni, szüretelni, nem kell annyit hajolgatni.

Ennek az elrendezésnek a hatására igen kedvező mikroklíma alakul ki, és a vízigény szempontjából is különválaszthatjuk a növényeket, alulra kerülhetnek a vízigényesebbek, középre és feljebb a szárazságtűrőbbek. Így ha felül öntözünk lent fog a legtöbb víz a talajba szívódni, a spirál közepén a lejtés miatt csak kevesebb, hiszen itt folyik majd lefelé a víz.

Fűszerspirál téglákból
Fotó: youtube
Téglából, szabályos kövekből természetesen jóval könnyebb megépíteni a fűszerspirált, de lehet szabálytalan terméskövekből is, csak itt a stabil illeszkedésekre jobban figyeljünk, hiszen ez egy szárazon rakott (kötőanyag nélküli) kőépítmény, amit maximum a föld támaszt meg valamelyest.
A spirált a kert egy napos részére tervezzük, és átmérője legalább két méter legyen. Lehet kisebb is csak az kevésbé látványos, és kisebb fajszámú fűszer fér majd el benne. A spirál aljára lehet egy kis tavacskát építeni, vagy egy dézsát lesüllyeszteni: ennek párolgása jót tesz a növényeknek. Ez a spirál alján levő kis tó, vagy az emelkedő kezdőpontja déli irányba nézzen.

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész van a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.

Az elkészült és földdel feltöltött fűszerspirált hagyjuk állni pár napig, öntözgessük, hogy tömörödjön a talaj. A növényeket elsősorban a mi igényeinknek megfelelően (miket használunk gyakran a konyhában), és a növények igényének megfelelően (felülre a szárazságtűrőbbeket, alulra a vízigényesebbeket) válasszuk. Érdemes a spirál tetejére ültetni levendulát, rozmaringot. Az árnyékosabb északi oldalon jó helye van a snidlingnek, oregánónak, metélőpetrezselyemnek. A víz közelében jól érzik magukat a mentafélék. A citromfű és más nagytermetű növényeket méretük miatt inkább a spirál mellett helyezzük el.

Ha nincs helyünk még egy kicsi fűszerspirált sem készíteni a kertben, nagyobb agyagtálakba tematikus fűszer-összeültetéseket is készíthetünk.

Lehet egy pizzás, magyaros, egy koktélos, egy limonádés és még sokféle növénytálunk, ahol az összeültetés alapja, hogy mire használhatók az egymással ízben harmonizáló növények. A pizzásba tehetünk oregánót, majorannát és bazsalikomot, gyakorlatilag bármit, ami illik a pizzára. A magyarosba a magyaros ételek fűszereit válogassuk össze. A limonádésba jó helyen van a citromfű, citromverbéna és a menták, de utóbbiak a koktélos összeültetésben is helyet kaphatnak. E tematikus összeültetéses tálakat akár az asztalon is elhelyezhetjük, és így ki-ki frissen, zöldfűszerrel ízesítheti ételét, vagy italát...

DIY Herb Spiral

 

This is how You build a Herb Spiral!

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Haltermelők: bővült a halválaszték, az árak változatlanok

Nagyobb a karácsonyi halválaszték az idén az elmúlt évhez képest, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) tájékoztatása szerint a kiváló minőségű halat a tavalyihoz hasonló áron lehet beszerezni.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".