0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Őszibúza-fajtaválaszték a KITE Zrt.-nél

A tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Búza-fajtabemutató – kizárólag előadókkal. Az érdeklődők megszokott nagy száma objektív okok miatt ezúttal nullára redukálódott. Ennek legfőbb ludasa a koronavírus-járvány, mert a KITE vezetése óvatosságból nem vállalta azt a rizikót, hogy a helyszíni bemutatókon képes lesz-e megtartatni az egészségügyi előírásokat, az előírás szerinti egymástól való távolságot, amivel számottevően csökkenteni lehet az újrafertőzés esélyét. Ugyanakkor a tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Szokás szerint Dalmandon és Nádudvaron állították be a kísérleteket, de ezúttal úgynevezett virtuális bemutatót tartottak partnereiknek. Június 10-én és 12-én Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója és Hadászi László innovációs főigazgató voltak a távbemutató moderátorai. Az őszi búza termesztéstechnológiájáról Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató, valamint Kecskés István és Honti László fejlesztőmérnökök tartottak ismertetőt. A műszaki eszközökről Kiss Sándor, a szántóföldi gépek értékesítéséért felelős osztályvezető, valamint Kovalovszky Lajos, Nagy Tamás és Szűcs Sándor marketingmenedzserek tájékoztattak.

Az ilyen virtuális bemutató nem teszi lehetővé, hogy a fajtakísérletekben szereplő búzákat a helyszínen tekintsék meg, ám mi – a korábbiakhoz hasonlóan – ezúttal is fotóval illusztrált tudósításban adjuk közre a dalmandi és nád­udvari látnivalókat.

A KITE Zrt. minden tekintetben a korszerűségre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Így tesz nemcsak a precíziós technológiával és annak minden részletével kapcsolatban, hanem az őszi kalászosok fajtaválasztékára is ugyanez érvényes.

Ez úgy lehetséges, hogy fajtaversenyben részt vevő őszibúza-, tritikálé- és ősziárpa-fajták és -hibridek olyan technológiai paraméterekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik beillesztésüket az intenzív technológiába.
Tehát a KITE őszikalászos-fajtaajánlata prémium minőséget adó és kiemelkedően bő termésű fajtákat egyaránt tartalmaz.

A prémium minőségű fajtáknál a kiugróan nagy termőképességű Lukullus és az Aurelius érdemes a szakmai figyelemre, amit adatok is alátámasztanak. Az elmúlt 4 évben mindkét fajta 8-9 tonnás hektáronkénti termés elérésére volt képes a KITE által javasolt technológiával. Ennek a két fajtának a beltartalmi és minőségi paraméterei elérik vagy meghaladják a prémium kategóriába tartozó fajták szokásos kritériumait. Fehérjetartalmuk meghaladja a 14,5 százalékot, W-értékük eléri a 280×10-4 Joule-t. Extenzográfos energiaértékük 100 négyzetcentiméter, és mindkét fajta sütőipari besorolása eléri az A2-es értéket. Nagy erényük és előnyük, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a Lukullus és az Aurelius sárgarozsdával nem fertőződött a vizsgálati években.

A Basilio egy bőtermő, malmi minőséget adó fajta, amellett a KITE Zrt. fajtakínálatában ez a legkorábbi érésű búza.

A Basilio a vagonos búzák csoportjába tartozik. Ezt a korábbi nádudvari fajtakísérletekben már igazolta is: hektáronkénti termésátlaga meghaladta a 10 tonnát. Nagyon fontos tulajdonsága továbbá, hogy ez a búza a sárgarozsdának, a levélrozsdának és szárrozsdának is ellenáll.

Ugyancsak igen korai búza a Gabrio. Ez az újdonság tavaly szerepelt először a KITE Zrt. fajtakínálatában, de saját kísérleteikben már 3 éve vizsgálják a fajtát. Termésátlaga minden egyes alkalommal 9-10 tonna körül alakult. Malmi minőséget adó búza, amit azoknak ajánlanak, akik képesek intenzív körülmények között gazdálkodni. Kiváló nitrogénhasznosító képessége miatt az SY Gabrio ugyancsak figyelemre méltó.

A Premio egy prémium termésszintű, malmi minőséget adó, ugyanakkor rendkívül erős szárú fajta.

Ez a búza a KITE-nél következetesen 10 tonnánál nagyobb hektáronkénti termést adott az utóbbi évek során.

A Cellule a KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A kisparcellás és az üzemi vizsgálatok során is felhívta magára a figyelmet megbízhatóságával, kimondottan nagy termőképességével és az ahhoz kapcsolódó malmi minőséggel. Őszi búzáról, tehát kalászos gabonáról van szó – ennek ellenére rendszeresen 11 tonnásnál nagyobb átlaghozamot adott betakarításkor.

A Lindbergh sok egyéb mellett a fuzári­um­mal szemben is ellenállóságot mutató faj­ta.

Emiatt, valamint mert megbízható malmi minőségre képes, nem lehet két­séges a jövője. A levélrozsdával és a liszt­har­mattal szemben is kimagaslóan jó ellenál­ló­ságot mutat, tehát többféle betegséggel szemben is védett. Ebben az évben mint nagy reménységet állították kísérletbe a Lind­bergh-et, aminek az az oka, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a standard fajták, a Genius és Mulan átlagánál 6,6 százalékkal többet adott, úgy, hogy 10 tonna feletti hozamokra képes.

A Lennox már jól bevált és eredményeivel bizonyított búzafajta. Középkorai érésű, szálkacsonkos kalászú, malmi minőséget adó fajta, emellett hektáronként 8-9 tonnás termésre is képes.

Egyedülálló abban a tekintetben, hogy szeptembertől kezdve a következő év tavaszáig vetni lehet, ami azt jelenti, hogy rendhagyóan rugalmas a termesztéstechnológiával szemben.

A sokoldalú Hyfi az egyik legnagyobb technológiai rugalmasságú hibrid búza, ráadásul termőképessége alapján is elsőrangú, mert hektáronként 11 tonnás eredményre képes. Hibrid búza lévén a fajták vetőmagnormájának felével, azaz hektáronként 80-100 kilogrammal javasolják vetni, kifejezetten intenzív körülmények közé.

Az SU Agendus egy produktív, a korai éréscsoportba tartozó, intenzív termesztésre javasolt tritikáléfajta. Az utóbbi 3 év során 9,3-9,5 tonnás hozamokat igazolt vissza.

A Leopard egy kétsoros őszi árpa fajta, a hatsorosakét is felülmúló termőképességgel rendelkezik. Jó a télállósága és a bokrosodása, középmagas növésű, megdőlésre mégsem hajlamos. Nagyon jól ellenáll az árpa-törperozsdának és a rinhospóriumos levélfoltosságnak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság