Back to top

Pihenőkert és rózsapark: a budatétényi rozárium

Budatétényben található a főváros legnagyobb rózsakertje, amely egyben Közép-Európa egyedülálló génbankja is. A kutatási célra létrehozott, ingyenesen látogatható park biztosít méltó bemutatóhelyet a 60-70 éve nemesített rózsafajták különlegese gyűjteményének. Ezek a rózsák csak kevés helyen, vagy egyáltalán nem láthatóak máshol a világon.

Budapesten a XXII. kerületben, a Park utca és Nagytétényi út kereszteződésében található díszpark fenntartója és tulajdonosa a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete (NAIK). Az intézetet dohány-, zöldség-, gyümölcs- és dísznövénykutatás céljára alapították 1950-ben.

A rózsakertben tízezer tő rózsa található
A rózsakertben tízezer tő rózsa található
Fotó: A szerző felvétele
Az intézet akkori munkatársa, Márk Gergely kertészmérnök kapta feladatul a hazánkban fellelhető magyar és külföldi rózsafajták összegyűjtését. Fáradhatatlan és áldozatos munkával néhány év alatt több mint ezer fajtát magába foglaló gyűjteményt állított össze. A gyűjtemény bővülésével együtt merült fel az ötlet egy nagy, pihenőpark funkcióval egybekötött rózsakert létrehozására, amely  1963-ban készült el a kutatóintézet központjaként működő Czigány-villát körülölelő öt hektárnyi területen. A kertet Ormos Imre tervezte, a délies kitettségű, száraz klímájú területen szubmediterrán pihenőkert formájában álmodta meg a rózsagyűjtemény méltó bemutatását, esőbeállókkal, járdákkal, szépen tervezett ágyásokkal, illatos ezüsthársakkal.  

A rózsakert kiemelkedő értékét a magyar vonatkozású fajták adják, ezekből több mint kétszáz található a gyűjteményben. Számos kultúrtörténeti különlegesség is megtekinthető, például az ókeresztény abesszin szent rózsa, az illóolajat adó iráni és bolgár damaszkuszi rózsa, a legkorábbi kínai tearózsák. 

A 2017-ben felújított rozárium ingyenesen látogatható. A 2,5 hektáros parkban mintegy 10 ezer tő rózsában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ugyan a kert rózsái június közepéig virágoznak a legszebben, érdemes az év bármelyik részében egy kellemes sétát tenni az ágyások között. 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Növényorvos a közterületen

Valósággal leszáradtak a levéltetű-kolóniák a 35-40 °C-os nappalokon, mégis sorozatban kaptam a felkéréseket az önkormányzatoktól, ellenőrizzem a „csöpögő fákról” szóló lakossági bejelentéseket. Nem értettem a panaszáradatot. A juharfák, a hársak és a nyárfák lombja tényleg fényesen csillogott, mert az elmúlt hetekben nem volt olyan eső, amely lemosta volna a tetvek váladékát.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.