Back to top

Pihenőkert és rózsapark: a budatétényi rozárium

Budatétényben található a főváros legnagyobb rózsakertje, amely egyben Közép-Európa egyedülálló génbankja is. A kutatási célra létrehozott, ingyenesen látogatható park biztosít méltó bemutatóhelyet a 60-70 éve nemesített rózsafajták különlegese gyűjteményének. Ezek a rózsák csak kevés helyen, vagy egyáltalán nem láthatóak máshol a világon.

Budapesten a XXII. kerületben, a Park utca és Nagytétényi út kereszteződésében található díszpark fenntartója és tulajdonosa a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete (NAIK). Az intézetet dohány-, zöldség-, gyümölcs- és dísznövénykutatás céljára alapították 1950-ben.

A rózsakertben tízezer tő rózsa található
A rózsakertben tízezer tő rózsa található
Fotó: A szerző felvétele
Az intézet akkori munkatársa, Márk Gergely kertészmérnök kapta feladatul a hazánkban fellelhető magyar és külföldi rózsafajták összegyűjtését. Fáradhatatlan és áldozatos munkával néhány év alatt több mint ezer fajtát magába foglaló gyűjteményt állított össze. A gyűjtemény bővülésével együtt merült fel az ötlet egy nagy, pihenőpark funkcióval egybekötött rózsakert létrehozására, amely  1963-ban készült el a kutatóintézet központjaként működő Czigány-villát körülölelő öt hektárnyi területen. A kertet Ormos Imre tervezte, a délies kitettségű, száraz klímájú területen szubmediterrán pihenőkert formájában álmodta meg a rózsagyűjtemény méltó bemutatását, esőbeállókkal, járdákkal, szépen tervezett ágyásokkal, illatos ezüsthársakkal.  

A rózsakert kiemelkedő értékét a magyar vonatkozású fajták adják, ezekből több mint kétszáz található a gyűjteményben. Számos kultúrtörténeti különlegesség is megtekinthető, például az ókeresztény abesszin szent rózsa, az illóolajat adó iráni és bolgár damaszkuszi rózsa, a legkorábbi kínai tearózsák. 

A 2017-ben felújított rozárium ingyenesen látogatható. A 2,5 hektáros parkban mintegy 10 ezer tő rózsában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ugyan a kert rózsái június közepéig virágoznak a legszebben, érdemes az év bármelyik részében egy kellemes sétát tenni az ágyások között. 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.