0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pihenőkert és rózsapark: a budatétényi rozárium

Budatétényben található a főváros legnagyobb rózsakertje, amely egyben Közép-Európa egyedülálló génbankja is. A kutatási célra létrehozott, ingyenesen látogatható park biztosít méltó bemutatóhelyet a 60-70 éve nemesített rózsafajták különlegese gyűjteményének. Ezek a rózsák csak kevés helyen, vagy egyáltalán nem láthatóak máshol a világon.

Budapesten a XXII. kerületben, a Park utca és Nagytétényi út kereszteződésében található díszpark fenntartója és tulajdonosa a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete (NAIK). Az intézetet dohány-, zöldség-, gyümölcs- és dísznövénykutatás céljára alapították 1950-ben.

Az intézet akkori munkatársa, Márk Gergely kertészmérnök kapta feladatul a hazánkban fellelhető magyar és külföldi rózsafajták összegyűjtését. Fáradhatatlan és áldozatos munkával néhány év alatt több mint ezer fajtát magába foglaló gyűjteményt állított össze. A gyűjtemény bővülésével együtt merült fel az ötlet egy nagy, pihenőpark funkcióval egybekötött rózsakert létrehozására, amely  1963-ban készült el a kutatóintézet központjaként működő Czigány-villát körülölelő öt hektárnyi területen. A kertet Ormos Imre tervezte, a délies kitettségű, száraz klímájú területen szubmediterrán pihenőkert formájában álmodta meg a rózsagyűjtemény méltó bemutatását, esőbeállókkal, járdákkal, szépen tervezett ágyásokkal, illatos ezüsthársakkal.  

A rózsakert kiemelkedő értékét a magyar vonatkozású fajták adják, ezekből több mint kétszáz található a gyűjteményben. Számos kultúrtörténeti különlegesség is megtekinthető, például az ókeresztény abesszin szent rózsa, az illóolajat adó iráni és bolgár damaszkuszi rózsa, a legkorábbi kínai tearózsák. 

A 2017-ben felújított rozárium ingyenesen látogatható. A 2,5 hektáros parkban mintegy 10 ezer tő rózsában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Ugyan a kert rózsái június közepéig virágoznak a legszebben, érdemes az év bármelyik részében egy kellemes sétát tenni az ágyások között. 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu