Back to top

Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz? - Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)

A sorozat előző részében, megállapítottuk, hogy a mézben lévő cukrok felszívódása nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetnek, mint a finomított cukroké, amennyiben mértékkel fogyasztjuk! Most vizsgáljuk meg, hogyan segíti a mézfogyasztás a súlycsökkenést és miért javíthatja az alvás minőségét.

Az előző részt itt olvashatja: Miért egészségesebb a méz a cukornál (1. rész)

A mézről kiderült , hogy csökkenti a fokozott éhségérzetet és ezáltal a testsúlyt is.. (1,.2.) 

Néhány szakember tanácsa szerint egy kanál este, lefekvés előtt elfogyasztott méz segíti a testsúly csökkenését. (4)

Ehhez a megállapításhoz hozzá kell tenni, hogy egy kanál méztől a túlsúlyos egyének, bár valamennyi súly veszíthetnek, nem fognak lefogyni –  hacsak nem változtatnak életmódjukon illetve nem csökkentik az egyéb szénhidrátok bevitelét is. Persze a túlsúlyosságot okozhatja a bélflóra károsodása (3), esetleg hormonális megbetegedés is.

Jó hír, hogy a mézben található olligoszacharidok (3-10 cukor komponensből álló szénhidrátok) táplálják a bélflórát és így a méz, mint prebiotikum a bél mikroorganizmusaira regeneráló hatással van.

Tehát ebből a szempontból is jó a mézfogyasztás közép illetve hosszú távon a túlsúlyosság szempontjából is. A hormon-háztartás egyensúlytalansága okozta túlsúlyosság esetén természetesen a mézfogyasztás vagy a szénhidrátok csökkentése nem elég ahhoz, hogy csökkenjen a testsúlyunk.

Egy kanál méz elfogyasztása lefekvés előtt azonban alvásunk minőségére is pozitívan hat.

Mivel korunkban elterjedt az a nézet, hogy lefekvés előtt nem jó enni, ami inkább a mértéktelen evésre kellene, hogy vonatkozzék és nem a teljes táplálékmegvonásra, nagyon sokunk szervezete éjszaka egy úgynevezett metabolikus stresszt él át. (4) 

Az alvás közben fellépő metabolikus stressz azt jelenti, hogy a májban lévő glikogén raktár az éjszaka során valamikor kimerül, és agyunkat nem tudja ellátni elegendő energiával. Pedig agyunk éjszaka is „dolgozik”: a fölöslegessé vált információkat kitörli és az új ismereteket „rendszerezi”, ezért létkérdés számára az energia. Amikor az agy azt érzékeli, hogy fogytán a máj glikogén tartaléka – egyéntől függően 50-120gramm glikogén tartalékolására képes a máj – kiadja a parancsot, hogy valahonnan energiát kell szerezni. Kortizol és adrenalin választódik ki, hogy ezt a feladatot szervezetünk megoldja.

A lefekvés előtti mézfogyasztással lehetőséget biztosítunk testünk számára, hogy a glikogén raktárunkat még idejében feltöltse és ezzel elhárítjuk az éjszaka fellépő metabolikus stresszt, mely egyébként hosszú távon krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Az éjszaka fellépő metabolikus stressz álmatlanságot okozhat, hiszen a megnövekedett kortizol és adrenalin a szervezetben fokozza az életműködéseket és könnyen felébredünk. Sajnos  a kevesebb mint 6 óra alvás 200%-al megnövekedett szívbetegség rizikót is jelent.

Tehát egy-két kanál mézzel lefekvés előtt segíthetünk kivédeni az éjszaka fellépő metabolikus stresszt. Tapasztalatok szerint, amennyiben az álmatlanságot valóban ez okozza – számtalan egyéb oka is lehet –, egy-két kanál igazi és jó minőségű méz elfogyasztásával lefekvés előtt növelhetjük alvásunk minőségét. De ugyanúgy hasznos lehet egy kiskanál méz elfogyasztása, amennyiben éjszaka felébredünk álmunkból és szeretnénk visszaaludni.

Lásd még cikkeinket:

Miért egészségesebb a méz a cukornál (1. rész)

Méz kurkumával. a megfázás és túlsúlyosság ellenszere?

 

Jegyzetek:

1. Larson-Meyer DE, Willis KS, Willis LM, et al. Effect of honey versus sucrose on appetite, appetite-regulating hormones, and postmeal thermogenesis. J Am Coll Nutr. 2010;29(5):482‐493. doi:10.1080/07315724.2010.10719885;

2. Samat S, Kanyan Enchang F, Nor Hussein F, Wan Ismail WI. Four-Week Consumption of Malaysian Honey Reduces Excess Weight Gain and Improves Obesity-Related Parameters in High Fat Diet Induced Obese Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:1342150. doi:10.1155/2017/1342150;

3. Davis CD. The Gut Microbiome and Its Role in Obesity. Nutr Today. 2016;51(4):167‐174. doi:10.1097/NT.0000000000000167;

4. Ron Fessenden, The New Honey Revolution: Restoring the Health of Future Generations, Xulon Press 2011;

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Extrém méhészkedés a sziklafalon - 700 kaptár egymás hegyén-hátán

Több mint 700 méhkaptár sorakozik egymás felett egy kínai nemzeti park sziklafalán. A méhészek helyben gyűjtik be a mézet és gondoskodnak a méhekről, így falba vájt mélyedésekbe kapaszkodva a kaptárakat lépcsőként használva kell megmászniuk a meredek méhészetet.

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Társadalmi támogatás nélkül nincs zöld átmenet - Luxemburgi tanácskozás

Az életszerű zöld átmenet sikeréhez elengedhetetlen a társadalmi támogatottság, ez azonban csak akkor képzelhető el, ha az élelmiszerárak nem szabadulnak el, az élelmiszerellátás folyamatosan biztosított marad, és a gazdák sem lehetetlenülnek el – hangsúlyozta Nagy István az uniós tagállamok minisztereiből álló Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11–12-i luxemburgi ülésén.