0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az alapműtrágyák és a koronavírus

A koronavírus dominóhatással volt az egész világgazdaságra, ez alól a műtrágyaipar sem jelenett kivételt. Kínában, amely a világjárvány epicentruma volt, kezd normalizálódni az élet, és az összes műtrágya termelése újraindult.

A kínaiak a legnagyobb műtrágya-fogyasztók a világon, átlagosan évi 50 millió tonnát használnak fel. Ezenkívül a karbamid legfontosabb exportőrei.

Kínában, a munkaerőhiány miatti leállás jelentős hatással volt a termelés csökkenésére – hívta fel a figyelmet írásában Julia Meehan, az ICIS – Independent Commodity Intelligence Services – vezető szerkesztője. A vasúti, közúti és tengeri szállítással kapcsolatos problémák szintén nagy befolyással voltak a műtrágya láncra, aminek eredményeként a készletek halmozódtak fel.

A kínai termelésre legnagyobb hatással a foszforsav volt, amelyet foszfát előállításához használnak. A Hubei tartományban található műtrágyaüzem az ország teljes kapacitásának akár egyharmadát teszi ki. Emiatt Kína a diamónium-foszfát (DAP) legnagyobb exportőréből nettó importőrré vált.

Mivel azonban Kína megkönnyítette a szállítást, az összes műtrágya áramlása nagyon gyorsan helyreállt, és az élet ismét normalizálódott. A karbamid gyártására kevésbé volt hatással, mivel Hubei tartomány csak Kína teljes kapacitásának körülbelül 3% -át teszi ki.

Ahogyan a pandémia nemzetek között elterjedt, sok ország akkor kezdett érezni a halálos vírus teljes hatását, amikor a műtrágya kijuttatása szezonálisan megnövekedett, különösen az északi féltekén.

Valójában március folyamán az összes műtrágya iránti igény szokásos volt, az alapanyagok és a tápanyagok értéke állandónak mondható, ám bizonyos esetekben erősödött. Április-májusban ugyan gyenge nyomást gyakorolt ​​az árakra, ugyanakkor a műtrágyaágazat minden bizonnyal nem tapasztalta meg a kapcsolt piacokon, például a gáz, az olaj és a petrolkémiai szerek hirtelen és drámai árcsökkenését. Júniusban a trendek megfordultak, és a legtöbb műtrágya ára emelkedett.

Amint lehetségessé vált, megindult a műtrágya szállítása az európai határokon át, de szigorú intézkedésekkel a teherautó sofőrök és a munkaerő védelme érdekében.

Franciaország, amely Európában a legnagyobb műtrágyafelhasználó, a tavaszi hónapokban a készletek miatt nem volt hatással a kínálatra vagy a keresletre. Ugyanakkor „hiánytünetek” most már kezdenek megjelenni.

Egyes gazdálkodók esetében a pénzügyi problémák merülnek fel, a száraz április és május nem kedvezett a növényeknek.

Németországban a nagy mennyiségű hasábburgonyát fogyasztó kávézók, bárok és éttermek bezárása például 60% -kal csökkent a burgonya iránti kereslet. Az elmúlt hetekben nem volt hiány Latin-Amerikában, mivel nagy mennyiségű műtrágya került Brazíliába és Argentínába.

A műtrágya ágazat, a termelés szempontjából a globális világjárvány idején jobban teljesített, mint a petrolkémiai és az energiaágazat.

A műtrágya gyártók nyertek az olcsó takarmány- és energiaköltségeken, ami azt jelenti, hogy még a kisebb termelők is tovább működtek, és a piacok nem éreztek semmilyen hiányt.

Viszont van némi aggodalom az új beruházások miatt, amelyek 2020-ban kerülnek bevezetésre, s túlkínálatot okozhatnak. Ezeknek a projekteknek egy része valószínűleg késik vagy halasztódik 2021-re, mivel a munkavállalók egészsége és biztonsága itt is kiemelkedő fontosságú.

A kilátások továbbra is bizonytalanok, sokakat aggodalommal tölti el a koronavírus második hulláma, és hogy ez mit jelenthet a már bedőlt gazdaságok számára. A devizák ingadozása, a politikai nyugtalanság és a hatalmas munkanélküliség mind a fejlett, mind a fejlődő országokban elkerülhetetlenül hatással lesznek az elkövetkező hónapokra és évekre. Mindezen tényezőktől függetlenül a világnak továbbra is szüksége van élelmiszerre. És figyelembe véve, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek akár 50% -a nem lenne elérhető műtrágya nélkül, ez egy olyan iparág, amely továbbra is fennmarad, és a jövőben is alapvető fontosságúnak tekinthető.

Forrás: magyarmezogazdasag