Back to top

Egyéb közleményeink - Röviden - HG2020/1

Közleményeink 2020-ban.

Egyetemi hallgatók

Még a járvány okozta zárlat előtt, február végén és március elején Süpek Zoltán tartott előadást cégünk szakmai tevékenységéről a Szent István Egyetem állattenyésztő, illetve marketingszakos nemzetközi hallgatói csapatának Tőzsér János és Fehér István professzorok szervezésében.


Kettős ügyvezetés

A Kft. megalakulása óta különös figyelmet fordít a cég életét befolyásoló nagy döntésekre, ilyen terület a vállalatirányítás is. A zökkenőmentes generációváltás érdekében a taggyűlés 2020. március 25-én kettős ügyvezetésről hozott döntést: az ügyvezetői teendőket 30 éve ellátó id. Akác Balázs a következő három évben fiával, ifj. Akác Balázzsal közösen irányítja a céget április 1-jétől.

Apa és fia eddig is igyekeztek a vezetői ügyekben együtt munkálkodni a cég érdekében, és most ennek folytatása került megfogalmazásra. Ifjabb Balázs a nemzetközi kapcsolatokat, a digitális tevékenységeket, a logisztikai folyamatokat felügyeli elsősorban, az apa pedig a munkáltatói, pénzügyi, szakmai területeket fogja át.


Új kollegánk

Nagy-Szabó Kitti 2020. január 1-jével csatlakozott hozzánk belső értékesítési és irodai asszisztensként. Kecskeméten született, és ott is érettségizett, a Kodály Iskolában. Egyetemi tanul­mányait a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Karán végezte. 2011-ben gazdálkodás és menedzsment, illetve humánerőforrás szakon MSc diplomát szerzett.

Az elmúlt kilenc évben a GE Hungary Kft.-nél dolgozott vevőszolgálati munkatársként, majd vevőellátási szakspecialistaként. Feladatkörei közé tartozott a napi kapcsolattartás nemzetközi vevőkkel, illetve a nemzetközi rendelések, szállítmányok és reklamációk kezelése.

Angol- és németnyelv-tudással és széles körű informatikai ismeretekkel rendelkezik.


Elmaradt...

A Covid-19-járvány következtében az alábbi események maradtak/maradnak ki a Holstein Genetika Kft. életéből 2020 tavaszán és őszén:

• a Kft. 30 éves születésnapi rendezvénye márciusban, a Gödöllői Királyi Kastélyban,

• hazai szakemberek számára tervezett képzési programunk áprilisban, a WWS Global Training Centerben,

• az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, májusban, Hódmezővásárhelyen,

• a World Wide Sires disztribúto-
ri világkonferenciája, májusban, Japánban,

• külföldi szakértők magyarországi programjai a World Wide Sires, TechMix, Volac részéről,

• látogatás és amerikai tanulmány­út az idei World Dairy Expo törlése (október eleje) következtében.

Napi munkavégzésünket a járvány szerencsére csak minimális mértékben hátráltatta.

Munkatársaink saját belátásuk szerint feladataik egy részét home office-jelleggel látták el, illetve a gazdaságok személyes felkeresését a szükséges minimumra szorítottuk. Áruszállítmányaink – hála a körülmények kedvező alakulásának – időben, különösebb késedelem nélkül megérkeztek.

Ugyanakkor előnyt is kovácsoltunk a korlátozásokból, amennyiben kiváló előadásokat hallgathattunk meg videókonferenciák keretében, külföldi szaktanácsadóink közreműködésével.

Így felfrissíthettük ismereteinket a genetika, a szaporodásbiológia és a takarmányozás területén.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

 

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Egy évvel csúszik a milánói Myplant&Garden kiállítás és vásár

Másodszor halasztották el a milánói Myplant & Garden nemzetközi kertészeti kiállítást a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg hét hónappal tolták el a dátumát, de a kiállítók és a szervezők is arra jutottak, hogy több időre van szükség. Július elsején jelentette be a Myplant menedzsmentje, hogy a nagyszabású kiállítást 2021 február 15-17. közt rendezik meg.

Július 4. és 12. között idén is Muzsikál az erdő a Mátrában

A rendkívüli helyzethez alkalmazkodva szervezik az idei Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit. A 9 napon kilenc helyszínen, a Mátra lábától Kékestetőig várják a zene és az erdő szerelmeseit. Szeptember 25-27-én pedig Körösök-völgyében folytatódik az immár 17 éve elkezdett rendezvénysorozat.

Terjed az USA-ban az almalégy

Washington állam szigorított az almalégy elleni karanténintézkedéseken, írja a Good Fruit Grower. A kártevő a cseresznyelégy, az amerikai keleti cseresznyelégy és a dióburok-fúrólégy rokona, a Rhagoletis pomonella. Észak-Amerika északi vidékein őshonos, eredetileg vad galagonyafajokon élt, mára azonban almakártevővé lépett elő.