Back to top

Egyéb közleményeink - Röviden - HG2020/1

Közleményeink 2020-ban.

Egyetemi hallgatók

Még a járvány okozta zárlat előtt, február végén és március elején Süpek Zoltán tartott előadást cégünk szakmai tevékenységéről a Szent István Egyetem állattenyésztő, illetve marketingszakos nemzetközi hallgatói csapatának Tőzsér János és Fehér István professzorok szervezésében.


Kettős ügyvezetés

A Kft. megalakulása óta különös figyelmet fordít a cég életét befolyásoló nagy döntésekre, ilyen terület a vállalatirányítás is. A zökkenőmentes generációváltás érdekében a taggyűlés 2020. március 25-én kettős ügyvezetésről hozott döntést: az ügyvezetői teendőket 30 éve ellátó id. Akác Balázs a következő három évben fiával, ifj. Akác Balázzsal közösen irányítja a céget április 1-jétől.

Apa és fia eddig is igyekeztek a vezetői ügyekben együtt munkálkodni a cég érdekében, és most ennek folytatása került megfogalmazásra. Ifjabb Balázs a nemzetközi kapcsolatokat, a digitális tevékenységeket, a logisztikai folyamatokat felügyeli elsősorban, az apa pedig a munkáltatói, pénzügyi, szakmai területeket fogja át.


Új kollegánk

Nagy-Szabó Kitti 2020. január 1-jével csatlakozott hozzánk belső értékesítési és irodai asszisztensként. Kecskeméten született, és ott is érettségizett, a Kodály Iskolában. Egyetemi tanul­mányait a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Karán végezte. 2011-ben gazdálkodás és menedzsment, illetve humánerőforrás szakon MSc diplomát szerzett.

Az elmúlt kilenc évben a GE Hungary Kft.-nél dolgozott vevőszolgálati munkatársként, majd vevőellátási szakspecialistaként. Feladatkörei közé tartozott a napi kapcsolattartás nemzetközi vevőkkel, illetve a nemzetközi rendelések, szállítmányok és reklamációk kezelése.

Angol- és németnyelv-tudással és széles körű informatikai ismeretekkel rendelkezik.


Elmaradt...

A Covid-19-járvány következtében az alábbi események maradtak/maradnak ki a Holstein Genetika Kft. életéből 2020 tavaszán és őszén:

• a Kft. 30 éves születésnapi rendezvénye márciusban, a Gödöllői Királyi Kastélyban,

• hazai szakemberek számára tervezett képzési programunk áprilisban, a WWS Global Training Centerben,

• az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, májusban, Hódmezővásárhelyen,

• a World Wide Sires disztribúto-
ri világkonferenciája, májusban, Japánban,

• külföldi szakértők magyarországi programjai a World Wide Sires, TechMix, Volac részéről,

• látogatás és amerikai tanulmány­út az idei World Dairy Expo törlése (október eleje) következtében.

Napi munkavégzésünket a járvány szerencsére csak minimális mértékben hátráltatta.

Munkatársaink saját belátásuk szerint feladataik egy részét home office-jelleggel látták el, illetve a gazdaságok személyes felkeresését a szükséges minimumra szorítottuk. Áruszállítmányaink – hála a körülmények kedvező alakulásának – időben, különösebb késedelem nélkül megérkeztek.

Ugyanakkor előnyt is kovácsoltunk a korlátozásokból, amennyiben kiváló előadásokat hallgathattunk meg videókonferenciák keretében, külföldi szaktanácsadóink közreműködésével.

Így felfrissíthettük ismereteinket a genetika, a szaporodásbiológia és a takarmányozás területén.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

 

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fiatal felvezető nyerte a Holstein-fríz felvezetők versenyét

Hódmezővásárhelyen, a XXIX. Alföldi Állattenyésztési Napokon a Holstein-fríz felvezetők ügyességi versenyét követhették végig az érdeklődők. A hatalmas állatok mellett felvezetőik szinte eltörpültek, mégis, úgy vezették végig az üszőket és a tehenek az akadálypályán, akárha kutyáikat sétáltatnák.

A Lavazza kávégyártó leállítja oroszországi tevékenységét

A Lavazza olasz kávégyártó a héten közölte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt kihívásokkal teli 2022-re számít, pedig a 2021-es évet jelentős nyereségnövekedéssel zárták.

Tehenek megfigyelés alatt

A tejtermelés nyereségét számos módszerrel lehet növelni: a takarmánnyal, a technológiával és másokkal, sőt úgy is, hogy a veszteségeket csökkentjük. Egy nagy fejési átlagú tehenészetben, amilyen a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. tehenészete is, akár egyetlen nagy teljesítményű tehén kiesése is jelentős pénzügyi veszteséget tud okozni.

Az indiai gazdák leállíthatják a tüntetéseket

A tiltakozó indiai gazdák átdolgozott javaslatot kaptak a kormánytól, amely kitér néhány függőben lévő követelésükre, például egy új törvényre, amely a rizsen és búzán kívüli termények állami árát biztosítaná - közölték a mezőgazdasági szakszervezeti vezetők.

Folytatódik a biobumm

Julia Klöckner német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter nemrég mutatta be az új német ökobarométer főbb megállapításait. A felmérés a szövetségi agrártárca megbízásából készült.

Rekordot dönthet a holland hagymakivitel

Soha nem volt még ilyen népszerű termék a hagyma, eddig nem tapasztalt mértékben nő a piaca. Bekerült az első három legkeresettebb zöldség közé. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban a holland hagymaexport várhatóan mennyiségi rekordot dönt, közölte a Holland Hagymaszövetség.

Felfedezték a világ legrondább orchideáját

A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens) szakértői közzétették a tíz legérdekesebb új növényfaj listáját, amelyeket az elmúlt évben fedeztek fel és írtak le. Ezek között szerepelnek például a Heathrow repülőtér közelében talált gombák, egy potenciális perui "szuper étel", valamint a világ legrondább orchideája.

Apáról fiúra száll

A Magyar Mezőgazdaság kiadó két új sorozatában, az MMG Gazdahang podcastban és az MMG Direkt videócsatornán ezúttal a Holstein Genetika Kft. ügyvezetői, Akác Balázs és fia, ifj. Akác Balázs mesélték el a cégben zajló generációváltás nehézségeit, de betekintést nyerhettünk a szarvasmarha-tenyésztés nagy genetikai értékű termékeinek előállítására specializálódott vállalat működésébe is.

Rekordméretű növekedés történt 2020-ban az élelmiszeriparban

A globális élelmiszer-ágazat tavaly 10%-os, rekordszintű növekedést ért el, melyben nagymértékben közrejátszottak a koronavírus-járvány terjedését meggátoló korlátozások, amik miatt az otthon ragadt emberek többet főztek, sütöttek és ittak.

A tagok fejlesztéseit is támogatják

A Délalföldi Kertészet Szövetkezete mindig is komoly hangsúlyt helyezett a tagi szolgáltatásokra. Néhány éve pedig még inkább, a tész operatív programján keresztül a fejlesztéseket is ösztönzi, támogatja a tagoknál, hiszen ez az egységes árualap feltétele.