Back to top

Fókuszban a fertilitás - HG2020/1

Bármilyen tenyésztési program vagy nagy genetikai értékű tenyészállat akkor ér valamit, ha minél jobb fertilitási mutatókkal párosul, ez a nő- és hímivarra egyaránt vonatkozik.

A hímivarban is jelentősége van a megtermelt szaporítóanyag minőségének. Legáltalánosabban elfogadott mutató az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) kutatóintézeti honlapján (AIPL/AGIL, CDCB) közzétett, időről időre frissített SCR (Sire Conception Rate) adatsor.

Nem minden piaci szereplő vállalja bikái SCR-számainak közzétételét, mi azonban ezt nyugodt szívvel tesszük, egyrészt partnereink korrekt tájékoztatása érdekében, másrészt azért, mert évek óta jóval kedvezőbb az aktív bikaparkunk átlagos mutatója az amerikai átlagnál.

Az SCR 2008 augusztusa óta elér­hető. Számol a bika rokontenyésztettségének mértékével, életkorá- val, a mesterséges termékenyítő válla­latot korábban jellemző átlagos fertilitással. Az 1-5. laktációs tehe­neken végrehajtott 1-7. termékenyítések eredményességét (CR) veszi alapul, aktív, 13 évnél fiatalabb bikákra vonatkozóan. A frissítéskor abban az esetben kap a bika SCR-értéket, ha a megelőző négy évben legalább 300, ezen belül az utolsó egy évben legalább 100 termékenyítését elbírálták. Ezért például a nagyon fiatal genomikus bikák nem feltétlenül rendelkezhetnek még saját SCR-mutatóval, ugyanígy az „öreg, kifutó” bikák sem. Feltétel még, hogy a termékenyítéseknek minimum tíz állo­mányban kellett történniük.

Az SCR helyes értelmezésére fontosnak tartjuk külön kitérni.

Az igazolt vemhességek alapján számított százalékos különbségekről van szó, nevezetesen: ha a bika +2-es SCR-indexszel rendelkezik, akkor tőle 2%-kal több vehem várható a telep addigi átlagához képest (pl. 30% helyett 32%), feltételezve, hogy a telep korábban átlagos fertilitású bikákkal dolgozott.

Természetesen csak nagyszámú, kvázi random termékenyítés alapján lehet telepi szinten reálisan megítélni a bika fertilitási teljesít­ményét!

Utalással az ikonokról szóló írásunkra, megjegyezzük, hogy a legjobb fertilitású bikák esetében a Select Sires eddigi Superior Settler logója helyébe mostantól a FertilityPRO lép. Magában foglalja az SCR in­formációt és a Select Sires „házon belüli” spermaminősítési tapaszta­latait.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbiból mellékjövedelem - Galambtenyésztés

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy van néhány olyan állat, amely kis ráfordítással nemcsak a család élelmiszer-ellátását tudja biztosítani, hanem akár mellékjövedelem-forrássá is válhat. Ehhez már csak az kell, hogy kimenjen egy termelői piacra vagy keressen helyi értékesítési lehetőséget, akár az online térben is.

Az aubrac marha keresztezése - Érdemes-e charolais bikát használni?

A vágóállat-előállításban gyakran fordulnak a tenyésztők a keresztezés módszeréhez. Így van ez Franciaországban a szarvasmarha-tenyésztők körében is, ahol egyre népszerűbb fajtának mutatkozik az aubrac, emiatt ott is felvetődött – nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is – a fajta vágóértékének javítási lehetősége más húshasznosítású fajták apai partnerekkel való keresztezésével.

Galambszépség Pakisztánból

A lahora fajta származását illetően a szakirodalom egységes, valamennyi leírásban azt olvashatjuk, hogy a pakisztáni Lahore (vagy Láhaur) városából származik, s egyes közlések szerint jelenleg is vannak hasonló rajzú galambfajták azon a területen. (Lahore Pakisztán második legnagyobb városa Karacsi után, a Pakisztán és India közti közúti határátkelőhely, Wagah közelében.)

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Nyuszkanyakú palóc tyúk – új fajta a láthatáron

Ritka öröm, amikor új tyúkfajtát ismerhetnek meg a tenyésztők és még inkább ünnepi alkalom az, amikor magyar fajta elismeréséről érkezik hír. A nyuszkanyakú palóc tyúk teljesítette a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége által előírt követelményeket, így rövidesen új fajtaként üde színfoltja lehet a kiállításoknak – és a remények szerint a baromfiudvaroknak is.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

Kiállítás a kisállattenyésztés jövőjéért

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, illetve az Agrármarketing Centrum által a Hungexpón megrendezett Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl- és díszmadár kiállítás november 29-től december 1-jéig várja a szakmabelieket, tenyésztőket és az érdeklődő közönséget.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.