Back to top

Hamarosan itt a szilázskészítés ideje - HG2020/1

Számos tényező befolyásolja a termelő állatok teljesítményét. Az erjesztett takarmányok minősége különösen fontos, mivel nagy arányt képviselnek a takarmányok között.

Annak érdekében, hogy az eredeti takarmánynövény táplálóanyag-tartalma a legnagyobb mértékben megmaradjon, gyors és hatékony erjedés szükséges. A Volac cég kutatói több mint kétszáz kísérletet végeztek különböző növényeken, különböző körülmények között. Az Ecosyl termékek a kívánalomnak megfeleltek. 

Az Ecosyl tartósítókkal végzett kísérletek során javult a szárazanyag-felvétel és az emészthetőség.

A jobb erjedésnek köszönhetően nagyobb lett a szilázs energiatartalma, valamint jelentős javulás mutatkozott a bendő mikrobiális fehérjetermelésében. A kazal megbontása után kiváló aerob stabilitás jellemzi az Ecosyllal tartósított tömegtakarmányokat, ami kedvezően hat az állatok egészségi állapotára és termékenységére.

A szilázsból történő szárazanyag-bevitel átlagosan 5%-kal nőtt, míg a szerves anyag emészthetősége átlagosan 3%-kal.

Az Ecosyl termékcsalád két fő tagja az Ecosyl Ecocool és az Ecosyl 100, de elérhető szénatartósító oltóanyag is. Az Ecosyl Ecocool két elit baktériumtörzset egyesít: a Lactobacillus plantarum MTD/1 törzs a jobb fermentációhoz, a Lactobacillus buchneri PJB/1 törzs a jobb aerob stabilitáshoz szükséges.

Az Ecosyl 100 emelt baktériumszámát a Lactobacillus plantarum MTD/1 törzs alkotja, amely lucernaszenázs, valamint az ideálistól eltérő feltételek között készülő szenázsok számára elengedhetetlen.

A termékekben található baktériumok készen állnak arra, hogy a levágott növényre kerülve agresszíven versenyezznek a nemkívánatos baktériumok ellen, ezért gyorsan lezajlik az erjedés, így biztosítva a tápanyagok maximális megőrzését és a legjobb ízletességet.

Az Ecosyl szabadalmaztatott technológiája minden MTD/1 baktériumsejtet védőrétegbe zár. A speciális összetevők védik a sejteket a fagyasztva szárítás során, ami elősegíti a gyors hidratálódást, aktiválódást. Az MTD/1 sajátos jellemzőivel kombinálva az eredmény egy szuperstabil mikroorganizmus, amely magas környezeti hőmérsékleten is aktív marad.

A tartósítók további előnyei:

  • hosszú az eltarthatósági idejük (3 év),
  • a tartálykeverék hosszú életképessége révén nem jelentenek problémát az ideiglenes szünetek a betakarításkor.

Egy teljes szezon hazai tapasztalatai alapján minden partnerünknek ajánljuk az Ecosyl termékeket, akinek fontos a tömegtakarmányok kiváló minősége!

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

Ideje rovartenyésztő startupot indítani

Egy európai számára a világ más tájain megkóstolni a különféle sült rovarokat igazi hőstettnek számít. Pedig hozzá kell szoktatnunk a gyomrunkat is a tücsökhöz-bogárhoz, mert ezek lesznek a jövő egészséges fehérjéi. Mezőgazdasági vállalkozóként pedig úgy tűnik, most érdemes rovarfarmot indítani.

A második jégverés rövid időn belül, ezúttal 1,5 millió eurós a kár

Augusztus utolsó hétvégéjén ismét hatalmas vihar tombolt a szomszédban, Ausztria keleti térségében. Burgenland déli részén, illetve Stájerországban az első becslések szerint 1,5 millió eurós kárt okozott a jég és az intenzív eső.

A tehéntej zöldebb, mint a vegán alternatívák

Egy tanulmány szerint a füvet, illetve tömegtakarmányokat fogyasztó tehenekből származó tej kevésbé terheli a környezetet, mint a növényi alapanyagokat felhasználó, vegán, alternatív tejek.

Precíziós táplálás a NutriOpt On-site Adviser segítségével

Az egészséges állatoknak megfelelő, sőt kiváló takarmányozásra van szüksége ahhoz, hogy a genetikailag lehetséges teljesítményt elérjék, legyen szó tejelő szarvasmarháról, hízóról, tojótyúkról, vagyis minden haszonállatról. A takarmány összetétele tehát kulcskérdés az állattenyésztésben, hisz azt az állatok – akár egyedi – igényei szerint kell összeállítani.

Halad a nemzeti mintagazdaság kiépítése Mezőhegyesen

Közpénzből és közérdeket szolgálni nemzeti mintagazdaság épül - hangsúlyozta Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos Mezőhegyesen, ahol a napokban fejeződik be az új tejelő szarvasmarhatelep műszaki átadása.

Kelendő a juhtej - az adottságok és a piac a döntő

Korábban szarvasmarhával és lóval foglalkoztak, de az adottságok miatt végül a juh és kecske mellett állapodtak meg a Pápához közeli Bakonyjákó Járiföld tejtermelő gazdaságban. Hűvös, nádfedeles hodályokban 1100 juh, köztük 350 fajtatiszta törzskönyvezett lacune, valamint 50 százalék feletti génhányadú és 300 fajtatiszta alpesi kecske él.

Fiatal gazda - Büszkén lépett elődei nyomdokába

Második részéhez érkezett ambiciózus fiatal gazdákról szóló cikksorozatunk. Ezúttal Vidók Zoltánt mutatjuk be, aki a Bács-Kiskun megyei Dunaszentbenedeken gazdálkodik családjával. Kemény munkával, szinte romjaiból „élesztették újra” telephelyüket, és egyre többen ismerik őket a környéken, ami nemcsak lelkesedésüknek, hanem kiváló minőségű tejtermékeiknek, köztük sajtjaiknak köszönhető.

Sano megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t

A bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki - jelentette be pénteken György László Komáromban.