Back to top

Ikonok is segítik az eligazodást a tenyészbikák között - HG2020/1

A Select Sires és a World Wide Sires szakemberei idén megújítják – modernizálják és egységesítik – a bikáik jellemzésére használt ikonrendszert.

7H12886 Cannon nevű bikánk már kiérdemelte a FeedPRO ikont
Ennek bevezetése az áprilisi tenyészértékbecslés megjelenésével párhuzamosan történt. Az ikonok célja – amint a régieknek is –, hogy gyorsabb eligazodást tegyenek lehetővé a tenyésztő számára a bikák között. Az indexeknek van egy rövid, csak rajzos, valamint egy, a rajzot és a megnevezést is tartalmazó formája.

Mostantól tehát a felhasználók összesen 13 új ikonnal találkozhatnak információs anyagainkban. Kapcsolódva a fenti írásunkhoz, a legjobb WT$ indexű bikák a jövőben a WellnessPRO ikonra lesznek jogosultak.

A régi OptiFeed helyett FeedPRO az új indexnév. Célja, hogy a takarmányköltség fedezésén túl minél nagyobb bevételt hozzon a tehén. Ezért pénzbeni számítások alapján határozzák meg, mely tenyészbikák érdemesek a FeedPRO ikonra. Lányaiknak mérsékelt testméretekkel kell rendel­kezniük, előtérben áll a megtermelt beltartalmi mennyiségek növelése, a jó vemhesülés, a testkondíció-tartó képesség, az egészségi tulajdonságok, közöttük is kiemelten a maszti­tisz-rezisztencia.

Olyan bika kaphatja meg az ikont, amelyik a legjobb 10%-ba tartozik a zsír+fehérje-örö­kítésben és a legjobb 30%-ba a DPR-ben.

A robotfejés térhódítása megkívánja, hogy az állományokat időben elkezdett célirányos nemesítéssel alkalmassá tegyük a technológia befogadására. Így sokak számára megnő a jelentősége a RobotPRO ikon figyelésének a bikaválasztásban. A koncepció az egy percnyi, robotban töltött idő alatt leadott tejmennyiség és a beltartalom maximalizálására törekszik. Tartalmaz egészségi és wellness-indexbeli tulajdonságokat és masztitisz-ellenállóságot, miközben különösen ügyel a hátsó bimbók helyezkedésére és a bimbók hosszára. Utóbbiak tekintetében sokkal hatékonyabb, mint a LNM$ vagy a TPI. 

A többi logóról az Állattenyésztés 2020. májusi számában adtunk tájékoztatást.

 

 

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbiból mellékjövedelem - Galambtenyésztés

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy van néhány olyan állat, amely kis ráfordítással nemcsak a család élelmiszer-ellátását tudja biztosítani, hanem akár mellékjövedelem-forrássá is válhat. Ehhez már csak az kell, hogy kimenjen egy termelői piacra vagy keressen helyi értékesítési lehetőséget, akár az online térben is.

Az aubrac marha keresztezése - Érdemes-e charolais bikát használni?

A vágóállat-előállításban gyakran fordulnak a tenyésztők a keresztezés módszeréhez. Így van ez Franciaországban a szarvasmarha-tenyésztők körében is, ahol egyre népszerűbb fajtának mutatkozik az aubrac, emiatt ott is felvetődött – nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is – a fajta vágóértékének javítási lehetősége más húshasznosítású fajták apai partnerekkel való keresztezésével.

Galambszépség Pakisztánból

A lahora fajta származását illetően a szakirodalom egységes, valamennyi leírásban azt olvashatjuk, hogy a pakisztáni Lahore (vagy Láhaur) városából származik, s egyes közlések szerint jelenleg is vannak hasonló rajzú galambfajták azon a területen. (Lahore Pakisztán második legnagyobb városa Karacsi után, a Pakisztán és India közti közúti határátkelőhely, Wagah közelében.)

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Nyuszkanyakú palóc tyúk – új fajta a láthatáron

Ritka öröm, amikor új tyúkfajtát ismerhetnek meg a tenyésztők és még inkább ünnepi alkalom az, amikor magyar fajta elismeréséről érkezik hír. A nyuszkanyakú palóc tyúk teljesítette a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége által előírt követelményeket, így rövidesen új fajtaként üde színfoltja lehet a kiállításoknak – és a remények szerint a baromfiudvaroknak is.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

Kiállítás a kisállattenyésztés jövőjéért

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, illetve az Agrármarketing Centrum által a Hungexpón megrendezett Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl- és díszmadár kiállítás november 29-től december 1-jéig várja a szakmabelieket, tenyésztőket és az érdeklődő közönséget.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.