0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Levendulacsodák a tányéron, pohárban

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, és fűszernövényünk a levendula. A levendula Dél-Európából származik, szárazság-, és meleg tűrő növény. A levendula gyógyító erejének felfedezése a kolostori gyógyászat időszakára vezethető vissza.

A levendula antibakteriális, stresszoldó-nyugtató, görcsoldó és puffadást csökkentő gyógynövényünk. Emellett finom, és a szekrényből a molyokat is elűzi… Olaja a szúnyogcsípés viszketését enyhíti.

Kellemest a hasznossal összekötve sok finomság készülhet belőle, akár kávé is ízesíthető levendulaszörppel, érdemes kipróbálni…

Levendulás cukor

Könnyen készíthetünk levendulás cukrot: a frissen szedett virágokat cukorba tesszük (ez lehet gyümölcscukor, kristálycukor, porcukor, szőlőcukor), és jól lezárjuk. Néhány hét múlva a cukor rózsaszínűvé válik, kisebb-nagyobb kristályokba áll össze, melyeket a felhasználás előtt mozsárban könnyedén összetörhetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Felhasználhatjuk úgy, mint a levendulás mézet, de használhatjuk a konyhában süteményekhez, kekszekhez, gyümölcssalátákhoz.

Levendulás keksz

Hozzávalók: 32 dkg liszt, 25 dkg margarin, 8 dkg porcukor, reszelt citromhéj, kevés sütőpor, 1 tojás, 1 evőkanál aszalt gyümölcs egészen apróra vágva (meggy, mazsola, áfonya, stb.), 2 kiskanál szárított levendulavirág. Alufóliába csomagoljuk, éjjelre a hűtőbe tesszük. Reggel 3 rúddá gyúrjuk, és 1 cm vastag szeleteket vágunk és világosra sütjük. Levendulás porcukorral meghintve jól záródó fémdobozban tároljuk.

Levendulás limonádé

A levendulás limonádé is könnyedén elkészíthető és kellemesen felüdít: ízlés szerint édesített vizet forralunk, friss levendulavirágot teszünk bele és pár percig lefedve állni hagyjuk (ekkor már nem forraljuk). Citrommal, borsmentával, citromfűvel variálhatjuk. Behűtve kínáljuk.

Levendulás jégkocka

Előbbi mellé adhatunk levendulás jégkockát, ami nagyon dekoratív és különlegesen szép. A jégkocka úgy készül, hogy a tartóba apróra tépkedett virágokat teszünk, ráöntjük a vizet és így fagyasztjuk meg.

Levendulás dzsem

A levendula nagyon jól illik a narancshoz, citromhoz. Igazán különleges dzsemeket készíthetünk ezekből a gyümölcsökből szárított levendulavirággal ízesítve. A narancslekvárhoz: 6 narancsot és 1 citromot alaposan megmosunk, megtisztítjuk, a gyümölcsök héját apróra vágjuk, a gyümölcsöket centrifugán átnyomjuk. 2,5 dl vizet adunk hozzá és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kis lángon főzzük egy órán keresztül, majd ismét hidegre tesszük. Következő nap 25 dkg cukrot és levendulavirágot (a mennyiség tetszőleges) adunk hozzá, majd lekvársűrűségűre főzzük. Kis üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük. Következő nap adjunk hozzá 50 dkg cukrot és főzzük addig, amíg a lekvár állaga bezselésedik. Kis üvegbe töltve, szárazgőzbe tesszük. Két nap múlva fogyasztható. Hasonló módon, a gyümölcsök arányának megváltoztatásával citromból is elkészíthetjük

Forrás: magyarmezogazdasag.hu