Back to top

A Select Sires/World Wide Sires az egészséges állományokért - HG2020/1

Szaporítóanyag-előállító partnerünk, egyben a World Wide Sires tulajdonosa, a Select Sires Inc. mesterséges termékenyítő vállalat nemcsak a holstein fajta eddigi fejlődésében vállalt oroszlánrészt, de napjainkban is folyamatosan dolgozik együtt kutatási-fejlesztési műhelyekkel a legújabb technikai-technológiai lehetőségek programjába illesztésén.

Ennek példája a Zoetis vállalattal való szoros együttműködés, amelynek eredménye két rendkívül innovatív tenyésztési index létrehozása és alkalmazása. Ezek a Wellness Trait (WT$) és a Dairy Wellness Profit (DWP$) index nevet viselik.

A Clarifide Plus nevű genomikus vizsgálat során nyert információk teszik lehetővé számításukat. Értékeik a tehén egész élettartamára vonatkozó várható jövedelemtermelő képességet jelzik.

A Wellness Trait index kizárólag hét ún. wellness-tulajdonságra (a leggyakoribb megbetegedésekkel szembeni ellenálló képességre) fókuszál. Ezek a tőgygyulladás, sántaság, méh­gyulladás, magzatburok-visszatartás, oltógyomor-helyzetváltozás, légzőszervi megbetegedés és ketózis, valamint előnyt kap a szarvatlanság örökítése. A Dairy Wellness Profit index a WT$ információin túl sok egyéb paramétert (termelés, fertilitás, küllem, hasznos élettartam, valamint a borjak egészsége) is tartalmazó, összetett szelekciós index.

A DWP$ szerint végzett szelekció akár 400 000 forint pro­fitkülönbséget jelenthet egy tehén életteljesítményében a tehenek legjobb és leggyengébb 10-10%-a között!

A DWP$ index számítási modelljét 2020 áprilisában a tulajdonságcsoportok súlyozása tekintetében több helyen módosították, így még közvetlenebbül szolgálja a nagyobb életteljesítményt, gazdaságosságot.

A mutatókat sokmilliós egészségi adatbázis feldolgozásával és kiváló szakértők bevonásával hitelesítik. Segítségükkel még közvetlenebbül lehet szelektálni minél egészségesebb tehenek előállítása érdekében.

A fejlesztés nem állt meg a fentiekkel: áprilistól már találunk információt a tehenek cisztásodásra, iker­vemhességre, vetélésre és ellési bé­nulásra való hajlamára vonatkozólag is.

A DWP$ mutató jól korrelál a régebb óta ismert Lifetime Net Merit (LNM$) mutatóval, tehát az LNM$ használatával szintén eredményesen szolgálhatók az említett célok. Itt érdemes megjegyezni, hogy az USA Holstein Szövetsége által számított TPI képlete is változott idén áprilisban, szintén az egészséget és gazdaságosabb termelést elősegítő irányban. 

 További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Digitális eszközökkel csökkentik a sertéstenyésztés költségeit

Az arcfelismerési technológiát Kínában széles körben alkalmazzák, a bankszámlák nyitásától a tilosban járók elkapásáig - mindazonáltal ezekben az alkalmazásokban az a közös, hogy az embereket célozzák meg. A technológiát azonban már alkalmazzák malacokon, és hamarosan kiterjeszthetik tehenekre és juhokra is – köszönhetően a JD Digits műszaki óriásnak.

Veszélyes kihívás az állatok ijesztgetése

Fiatalok kihívás formájában arra biztatják egymást, hogy házi- és haszonállatokat ijesszenek meg, és erről videó posztban számoljanak be az interneten. Az állattartók a veszélyekre figyelmeztetnek.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Kiterjesztett valóság az istállóban

A tehenek tevékenységét megfigyelő rendszerek (AMS) már most is hasznos egyedi és állományadatokat szolgáltatnak, de a kiterjesztett valóság rendszerek fejlődése és elterjedése hamarosan képes lehet szinte életre kelteni ezeket az adatokat.

Mikor ellessük charolais üszőnket?

A Maine-et-Loire-i agrárkamara egy összehasonlító vizsgálatot végzett a 24, 30 és 36 hónapos életkorban ellő, első ellésű üszőknél. A tenyésztők a vizsgálat eredményei alapján megállapították, hogy a 24. hónapos korban vemhes üszők jobb elletési potenciállal rendelkeztek, mint az idősebb korban ellet társaik.

Évekig tartó küzdelem ért véget

Száz ember közül már száz feladta volna, hogy állatartóként boldoguljon egy olyan faluban, ahol nem kívánatos a jószág. Ám Borda Péter nagykutasi vállalkozónak és családjának – a reménytelennek tűnő küzdelem árán – végül sikerült. De éveken át tartó kitartás és jó idegek kellettek hozzá. Na, és egy pályázat.

Akarjuk-e, hogy három év múlva ne legyen hazai gyümölcs- és szőlőoltvány?

Nehéz helyzetbe kerültek a hazai gyümölcs- és szőlőiskolák, és nem kapták meg azt a segítséget, ami az ágazatok más szereplőinek gondjait enyhíti. A tavasz az értékesítés és a következő két évre való felkészülés időszaka, amikor dönteni kell arról is, hogy befektessenek-e a jövőbe.

Élő, tartós növényékszerek…

Rendhagyó virágkötészeti trend, hogy megfelelő nyaklánc-, karkötő, vagy gyűrűfoglalatba ideiglenesen növényeket helyeznek. Kicsit extrém, de szép, élettel teli kompozíciók ezek, amelyek a viselésük után szétszedve, cserépbe ültetve sokáig hordozzák a jeles esemény élő emlékét, melyen viselték őket.

Díjnyertes fiatal tudósok: az ellés körüli időszak vizsgálata

Nemzeti Agrártehetség Program néven hirdetett pályázatot az agrár­területeken tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A fejenként 1,5 millió forint elnyerhető díjat három doktorandusz hallgató és három fiatal kutató kapta az idén. Szerzőnk fiatal kutató, aki a díjazott kutatását ismerteti.