Back to top

Változás várható az elléslefolyás és a holtellések gyakoriságának megjelenítésében - HG2020/1

Az elléshez kapcsolódó értékmérőket két mutatóval jelenítjük meg.

Az elléslefolyásra gyakorolt hatás, az SCE (Sire Calving Ease) a segítségnyújtást igénylő első ellések – tkp. üszők be­ellése – százaléka, az SSB (Sire Stillbirth) a halva születések és az azt követő 48 órában történő kiesések összegének aránya az összes elléshez képest.

Az elléslefolyást a telepen 1-5 közötti értékekkel pontozzák, a holtellés 1 vagy 2 (nem vagy igen) értéket kap.

1980-ban a bikaborjak születésének 14%-ában segítségnyújtásra volt szükség. Az elléslefolyás alacsony öröklődhetősége ellenére ez ösztönözte a tenyésztő szakmát a folyamatos javításra. Az első húsz évben azonban az előrelépés mindössze 3%-os volt, ami indokolta, hogy 2003-ban az SCE a Net Merit index részévé lett. A következő bázisváltáskor, 2005-ben a bázis a 8%-os értékre lett beállítva (ennyi volt a 2000-ben született tenyészbikák átlagértéke). A holtellések aránya 2006-ban került az országosan értékelt mutatók közé Amerikában, és szintén 8% lett a bázis, az akkori előfordulási gyakorisággal megegyezően. Praktikus okból tehát, a könnyű értelmezhetőség miatt nem örökítőértékként, hanem százalékos formában, ráadásul nem a nulla értékhez képest fejezték ki egyiket sem, hanem az akkori átlag 8% lett mindkét mutatóban a zéró szint. Nos, ez a viszonyítási pont azóta sem változott az újabb bázisváltások ellenére, holott közben a bikák elléslefolyásra gyakorolt átlagos hatása jóval kedvezőbb lett, a szelekciós eredmények kumulálódása következtében. A genetikai bázis tehát mindvégig helyes volt, a bázisváltás ezekben a tulajdonságokban is – a javuló tendencia szerint – megtörtént, azonban a közzétételi bázis régóta frissítésre vár.

Áprilisban megtörtént a modellváltás, augusztusban pedig végre bekövetkezik az elléslefolyási és holtellési mutatók közzétételi formájának korrekciója.

Fentiek miatt tehát a tenyészbikák ismertetőjében jelenleg megtalálható értékek nem tükrözik pontosan a valóságot. Az amerikai holstein tenyészbikáktól történő ellések során sokkal kisebb gyakorisággal szükséges segítségnyújtás, illetve várhatóan kisebb arányú a holtellés, mint az a jelenlegi számokból következne. Ezért augusztusig ezekben a paraméterekben akkor járunk el helyesen, ha a bikák értékeit nem abszolút módon, hanem egymáshoz viszonyítva értelmezzük.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: 
Holstein Genetika Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbiból mellékjövedelem - Galambtenyésztés

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy van néhány olyan állat, amely kis ráfordítással nemcsak a család élelmiszer-ellátását tudja biztosítani, hanem akár mellékjövedelem-forrássá is válhat. Ehhez már csak az kell, hogy kimenjen egy termelői piacra vagy keressen helyi értékesítési lehetőséget, akár az online térben is.

Az aubrac marha keresztezése - Érdemes-e charolais bikát használni?

A vágóállat-előállításban gyakran fordulnak a tenyésztők a keresztezés módszeréhez. Így van ez Franciaországban a szarvasmarha-tenyésztők körében is, ahol egyre népszerűbb fajtának mutatkozik az aubrac, emiatt ott is felvetődött – nem csupán elméletben, hanem a gyakorlatban is – a fajta vágóértékének javítási lehetősége más húshasznosítású fajták apai partnerekkel való keresztezésével.

Galambszépség Pakisztánból

A lahora fajta származását illetően a szakirodalom egységes, valamennyi leírásban azt olvashatjuk, hogy a pakisztáni Lahore (vagy Láhaur) városából származik, s egyes közlések szerint jelenleg is vannak hasonló rajzú galambfajták azon a területen. (Lahore Pakisztán második legnagyobb városa Karacsi után, a Pakisztán és India közti közúti határátkelőhely, Wagah közelében.)

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

Nyuszkanyakú palóc tyúk – új fajta a láthatáron

Ritka öröm, amikor új tyúkfajtát ismerhetnek meg a tenyésztők és még inkább ünnepi alkalom az, amikor magyar fajta elismeréséről érkezik hír. A nyuszkanyakú palóc tyúk teljesítette a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége által előírt követelményeket, így rövidesen új fajtaként üde színfoltja lehet a kiállításoknak – és a remények szerint a baromfiudvaroknak is.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

Kiállítás a kisállattenyésztés jövőjéért

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, illetve az Agrármarketing Centrum által a Hungexpón megrendezett Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl- és díszmadár kiállítás november 29-től december 1-jéig várja a szakmabelieket, tenyésztőket és az érdeklődő közönséget.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.