0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Változás várható az elléslefolyás és a holtellések gyakoriságának megjelenítésében – HG2020/1

Az elléshez kapcsolódó értékmérőket két mutatóval jelenítjük meg.

Az elléslefolyásra gyakorolt hatás, az SCE (Sire Calving Ease) a segítségnyújtást igénylő első ellések – tkp. üszők be­ellése – százaléka, az SSB (Sire Stillbirth) a halva születések és az azt követő 48 órában történő kiesések összegének aránya az összes elléshez képest.

Az elléslefolyást a telepen 1-5 közötti értékekkel pontozzák, a holtellés 1 vagy 2 (nem vagy igen) értéket kap.

1980-ban a bikaborjak születésének 14%-ában segítségnyújtásra volt szükség. Az elléslefolyás alacsony öröklődhetősége ellenére ez ösztönözte a tenyésztő szakmát a folyamatos javításra. Az első húsz évben azonban az előrelépés mindössze 3%-os volt, ami indokolta, hogy 2003-ban az SCE a Net Merit index részévé lett. A következő bázisváltáskor, 2005-ben a bázis a 8%-os értékre lett beállítva (ennyi volt a 2000-ben született tenyészbikák átlagértéke). A holtellések aránya 2006-ban került az országosan értékelt mutatók közé Amerikában, és szintén 8% lett a bázis, az akkori előfordulási gyakorisággal megegyezően. Praktikus okból tehát, a könnyű értelmezhetőség miatt nem örökítőértékként, hanem százalékos formában, ráadásul nem a nulla értékhez képest fejezték ki egyiket sem, hanem az akkori átlag 8% lett mindkét mutatóban a zéró szint. Nos, ez a viszonyítási pont azóta sem változott az újabb bázisváltások ellenére, holott közben a bikák elléslefolyásra gyakorolt átlagos hatása jóval kedvezőbb lett, a szelekciós eredmények kumulálódása következtében. A genetikai bázis tehát mindvégig helyes volt, a bázisváltás ezekben a tulajdonságokban is – a javuló tendencia szerint – megtörtént, azonban a közzétételi bázis régóta frissítésre vár.

Áprilisban megtörtént a modellváltás, augusztusban pedig végre bekövetkezik az elléslefolyási és holtellési mutatók közzétételi formájának korrekciója.

Fentiek miatt tehát a tenyészbikák ismertetőjében jelenleg megtalálható értékek nem tükrözik pontosan a valóságot. Az amerikai holstein tenyészbikáktól történő ellések során sokkal kisebb gyakorisággal szükséges segítségnyújtás, illetve várhatóan kisebb arányú a holtellés, mint az a jelenlegi számokból következne. Ezért augusztusig ezekben a paraméterekben akkor járunk el helyesen, ha a bikák értékeit nem abszolút módon, hanem egymáshoz viszonyítva értelmezzük.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.